Burundi'de 13 Mayıs'taki başarısız darbe girişiminde bulunan generallerden Philbert Habarugira, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın "sahte darbe" planladığını iddia etti.
Habarugira, sosyal medyada yayınlanan, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının gerçek olduğunu belirttiği ses kaydında, "Edindiğimiz bilgilere göre Nkurunziza ve çevresindeki generaller sahte bir darbe hazırlığında" dedi.
Güvenlik güçlerini uyarmak istediğini söyleyen Habarugira, "uluslararası toplumun artık Nkurunziza'nın yanında olmadığını, devlet başkanının içinde bulunduğu durumdan, yerini alacak bir piyonu kullanarak onurlu bir şekilde çıkmanın yolunu aradığını" öne sürdü.
Habarugira, "Sahte darbe, Nkurunziza'nın bir dost ya da komşu ülkeye kaçmasını ve onu destekleyen generallerden oluşan yeni ekiple Burundi'yi oradan yönetmeye devam etmesini sağlayacak" ifadelerini kullandı.
Ülkede 13 Mayıs'ta düzenlenen darbe girişimine de değinen Habarugira, planlama aşamasında onlara destek veren ancak eyleme geçildiğinde arkasını dönen kişiler nedeniyle başarısız olduklarını kaydetti.
Habarugira, fikir değiştiren generaller arasında genelkurmay başkanı ve savunma bakanının da bulunduğunu ileri sürdü.
Başarısız darbe girişiminin Nkurunziza karşıtlarının cesaretini kırmaması gerektiğini belirten Habarugira, "Generaller yurt dışında. Ayrıca 13 Mayıs'taki darbe girişiminin lideri General Godefroid Niyombare'nin emrinde albaylar, binbaşılar, yüzbaşılar var" ifadesini kullandı. Habarugira, Niyombare'nin askerleri, sivilleri ve siyasileri ikna edebilecek karizmatik bir lider olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Philbert Habarugira'nın ses kaydı dün devlet başkanı yardımcısının ülkeyi terk ettiğini açıklamasından sonra ortaya çıktı. Ses kaydına ilişkin henüz iktidardan açıklama yapılmadı.
Nkurunziza'nın devlet başkanı seçiminde tekrar adaylığına karşı çıkan Devlet Başkanı Yardımcısı Gervais Rufyikiri, ölüm tehditleri aldığı gerekçesiyle ülkeyi terk ettiğini söylemişti.
Devlet Başkanı Nkurunziza'ya karşı kampanya yürüten Sivil Toplum Kuruluşlarının Kalkınması Forumu'nun Başkanı Pacifique Nininahazwe de Rufyikiri gibi devlet başkanının adaylığına karşı çıkan Meclis Başkanı Pie Ntavyohanyuma'nın da ülkeden ayrıldığını öne sürmüştü.
Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan'dan sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösteriler sırasında aralarında asker ve polislerin de bulunduğu 70 kişinin öldüğü, 500'e yakın kişinin yaralandığı, 500'den fazla kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı.
Burundi, 13 Mayıs'ta Nkurunziza ülkedeki krize çözüm yollarını görüşmek için düzenlenen Doğu Afrika Topluluğu Zirvesi katılmak üzere Tanzanya'ya gittiği sırada başarısız darbe girişimine sahne olmuştu.
Ülkede yerel seçimlerin 29 Haziran'da, devlet başkanı seçimi 13 Temmuz'da ve senato seçimleri 24 Temmuz'da planlanıyor.
Son Dakika › Güncel › Burundi'deki Siyasi Kriz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?