Büyükşehir, Teleferikle Zirveye Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir, Teleferikle Zirveye Çıkıyor

Büyükşehir, Teleferikle Zirveye Çıkıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Teleferiği Oteller Bölgesi İle Buluşturacak Projesinin Temeli Törenle Atıldı.

04.12.2010 20:14  Güncelleme: 20:17

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, kentin yarım asırlık simgesi olan teleferiği Oteller Bölgesi ile buluşturacak projesinin temeli düzenlenen törenle atıldı. Başkan Altepe, Türkiye'nin ilk teleferiğini, Türkiye'nin en modern teleferiği haline getirecek projeyle aynı zamanda dünyanın en uzun hatlı teleferiğinin inşa edileceğini söyledi.

Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ'ı yeniden cazibe merkezi haline getirmek için bir dizi çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yeni teleferik projesinin temeli, teferrüç istasyonu yanında düzenlenen törenle atıldı. Törene, Büyükşehir Belediye Bakanı Recep Altepe'nin yanı sıra Devlet Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Milletvekilleri Hayrettin Çakmak, Mehmet Emin Tutan, Canan Candemir Çelik, Mehmet Tunçak, Ali Kul ve Mehmet Ocakden ile Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı, belediye meclis üyeleri, Büyükşehir Belediye bürokratları ve çok sayıda davetli katıldı.

"Uludağ'ı 12 ay turizme kazandıracağız"

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, Uludağ'ı sadece kış aylarında değil, 12 ay kullanılabilen bir değer haline getirmekte kararlı olduklarını belirterek, yeni teleferik projesinin bu anlamda büyük önem taşıdığını ifade etti. Mevcut teleferiğin 1955 yılında projelendirildiğini ve 1963 yılında çalışmaya başladığını hatırlatan Başkan Altepe, baştan sona modernize edilecek olan hattın Oteller Bölgesi istasyonuyla da dünyanın en uzun hatlı teleferiği olacağını kaydetti. Mevcut kapasitenin 10 katına çıkarılacağını hatırlatan Başkan Altepe, "Mevcut 30-35 kişi kapasitesi kabinlerle özellikle lodoslu havalarda Uludağ'a ulaşım sağlanamıyor.

Yeni yapılacak gondol tipi kabinler her türlü hava koşulunda çalışabilecek. Sıra bekleme derdi de olmadığı için yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun olarak kullanılacak. Şuanda Uludağ'a çıkanların büyük bölümü karayolunu kullanıyor. Ancak yeni teleferik devreye alındığında karayolunun yükü önemli ölçüde azalacak. Bunun yanında istasyonlara yapılacak konaklama ve yeme içme mekanları ile Uludağ'ın kent ekonomisine sağladığı katkı da artırılmış olacak" dedi.

"Bursa her alanda kalkınıyor"

Bursa'yı her alanda geleceğe taşıyacak projelerin startını bir bir verdiklerini dile getiren Başkan Altepe, Yunus Emre Spor Kompleksinin ihalesini yaptıklarını ve kısa zaman içinde inşaata başlayacaklarını vurguladı. Yaklaşık 7 milyon TL'ye ihale edilen projede, stadyum, kapalı yüzme havuzu, spor salonu, atletizm pisti gibi birimlerin yer alacağını hatırlatan Başkan Altepe, ulaşımdan spora, tarihi kültürel mirastan vagon üretimine kadar her alanda Bursa'nın kalkınmaya devam ettiğini söylerine ekledi.

"Bursa geleceğe koşuyor"

Devlet Bakanı Faruk Çelik ise yerel yönetimlerin yanı sıra merkezi hükümetin yatırımlarıyla geleceğe koştuğunu söyledi. Halk tabiri ile '1963 model' teleferiğin 47 yıl sonra yeniden modern bir şekilde hayata geçirileceğini hatırlatan Bakan Çelik, "Teleferik projesi, Adnan Menderes ve çalışma arkadaşlarının ufkunun ne kadar geniş olduğunun bir göstergesi. Ülkeyi türlü sıkıntılardan kurtarmaya çalışırken, Bursa'yı ve Türkiye'yi geleceğe taşıyacak böylesi hizmetleri hayata geçirdiler ancak kendilerini darağacında buldular. Ama ne mutlu ki geride hoş bir seda bırakanlara, bir taş üstüne taş koyanlara, hizmet üstüne hizmet üretenlere" dedi. Bursa'nın dağını, denizini keşfeden bir bakış açısıyla çalışmaların hızla sürdüğünü kaydeden Bakan Çelik, "'Bursa geleceğe koşuyor' diyoruz.

Bunu sadece lafta değil. İşte teleferikle, demir yolu projesiyle, İstanbul-Bursa- İzmir otoyoluyla, havaalanıyla Bursa geleceğe koşuyor. Bu yatırımlarla Bursa, önümüzdeki 3 yılda Türkiye'nin üçüncü büyük ili, kısa bir zaman sonra da inşallah ikinci büyük ili konumuna gelecek" diye konuştu.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de son dönemde yapılan yatırımlarla Yıldırım'ın kaderinin değiştiğini vurguladı.

Saatte bin 800 kişi taşıma kapasitesi

Proje kapsamında halen çalışmakta olan Teferrüç, Kadıyayla ve Sarıalan istasyonlarına Oteller Bölgesi istasyonu da eklenecek. Tüm hattın yenilenmesinin ardından Tereffüç'e yeni yapılacak makine dairesi sisteme alınacak. Toplam 8,84 kilometreyle dünyanın en uzun teleferik hattı Bursa'ya kazandırılırken, 8'er kişi kapasiteli 175 gondol tipi kabinle, sıra bekleme derdi de ortadan kalkacak.

Saattik yolcu taşıma kapasitesi yeni projeyle bin 800 kişiye çıkarılırken, aile kabinlerinin yanında VİP kabinler de devreye alınacak. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek projeyle, Teferrüç ile Oteller Bölgesi arasında 24 saat kesintisiz ulaşım sağlanırken, projenin iki yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

Tüm istasyonlar yenilenecek

Proje kapsamında mevcut istasyonlar da tamamen yenilenecek. Teleferiğin başlangıç noktası olan Teferrüç İstasyonu'nda teleferik müzesi, süpermarket, 50 adet mağaza, 50 oda kapasiteli otel, çok amaçlı salon ile kafeterya ve restoran bulunacak. Önemli bir rekreasyon alınana dönüşecek Kadıyayla İstasyonu'nda ise tur rehber birimleri, kafeterya, restoran ve otel yer alacak.

Kampçıların yoğun olarak kullandığı Sarıalan bölgesindeki istasyonda da tur rehber birimleri ile kafeterya bulunacak. Oteller Bölgesi'ne inşa edilecek istasyona da kayak eğitim birimleri, otel, kapalı spor ve sağlık birimleri ile kafeterya yapılacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Büyükşehir, Teleferikle Zirveye Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement