Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Silvan Projesi'nin 8 barajından 3'ü bitti. Silvan Barajı'nın da yüzde 60'ı bitti. Dolu dizgin 24 saat gidiyoruz. 23 sulama projesinin de hemen hemen 10'u bitti. Hiçbir gecikmemiz yok, kararlılığımız çok." dedi.
Gıda, Tarım ve Havancılık İl Müdürlüğünce GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Buzağılar Ölmesin Ülkemiz Kalkınsın" konulu konferansta konuşan Vali Güzeloğlu, Diyarbakır'ın mevcut üretim alanlarıyla Türkiye'nin hububat, pamuk, mısır ve benzerlerinde ilk üçte yer alan bir şehir olduğunu söyledi.
Dünyanın en kaliteli pamuğunun üretildiği alanlardan birinin Diyarbakır olduğu yönünde iddialarının bulunduğunu belirten Güzeloğlu, Türkiye'deki ipek böceğinin yüzde 45'inin de buradan üretildiğini ifade etti.
"Hiçbir gecikmemiz yok, kararlılığımız çok"
Kentin 2002 yılından bu yana hayvan varlığını yüzde 50 artırdığını, bu rakamın Türkiye artışından hızlı olduğunu aktaran Güzeloğlu, mandada ise ilk sırada yer aldığını belirtti.
Türkiye'de GAP'tan sonraki en büyük toplumsal, ekonomik ve tarımsal dönüşüm projesinin Silvan Projesi olduğunu anlatan Güzeloğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü 2023'te bütünüyle inşallah hayata geçecek olan bu proje 235 bin hektar alanı sulayacak. Bu Diyarbakır'ın sulanabilir bütün alanlarının suyla buluşması demek. Sonra 300 bin insanın doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı yerde iş bulması, AŞ bulması, gelir elde etmesi, ekonomiye yılda 1,2 milyardan fazla doğrudan bir kazanç demek. Silvan Projesi'nin 8 barajından 3'ü bitti. Silvan Barajı'nın da yüzde 60'ı bitti. Dolu dizgin 24 saat gidiyoruz. 23 sulama projesinin de hemen hemen 10'u bitti. Hiçbir gecikmemiz yok, kararlılığımız çok."
"Sonunda kendiler yok oldu, bertaraf edildi"
Güzeloğlu, Türkiye'ye yönelik terör saldırılarına değinerek, şunları kaydetti:
"Yıllardır bu ülkenin ve bu ilin, gelişme ve kalkınmasının önündeki ihanet çevrelerinin, terör örgütlerinin bütün ihanetine rağmen bu millet, bu devlet imanıyla, duruşuyla hamdolsun bunların hepsini bertaraf etti. Bu büyük ve kararlı yürüyüşümüzü hiç kimse durduramadı ve durduramayacak. İçte ve dışta, hangi noktada, hangi ihanet planlarının hedeflerlerse hedeflesinler bu büyük devlet ve millet kararlılığıyla onları alt edecek. Silvan Projesi'ni de yıllarca engellediler. Daha birçok hayırlı ve insanımızın yararına olan projeleri engelledikleri gibi ama sonunda kendiler yok oldu, bertaraf edildi. Hukukun içerisinde en ağır hak ettikleri cezaya çarptırıldılar ve çarptırılacaklar. Biz biliyoruz ki insana hizmet ibadettir."
"Diyarbakırın 2023 hedefinde yalnızca Türkiye'nin değil dünyanın sayılı bir üretim ve gıda sanayi merkezi olacağını dile getiren Güzeloğlu, şöyle devam etti:
"Şu an yılda ürettiğimiz 400 bin ton civarındaki süt 1 milyon tonları geçecek. Kentte yılda 1 milyon 430 bin ton buğday üretiyoruz, en az 5 milyon ton hedefine gidiyoruz. Pamuk üretiminde, Nil Vadisi ile birlikte dünyanın en kaliteli pamuğunun üretildiği Dicle Vadisi projeksiyonunu sadece üretmekle değil artık ürettiğimiz pamuğu ipliğe, ürüne, markaya dönüştürmenin heyecanını şimdiden yaşıyoruz."
"Her doğan yüz buzağının 15'i yerine 10'u ölse bu ülke et ithal etme derdinden kurtulur"
Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin, tarım ve hayvancığı destekleyeceklerini vurgulayan Güzeloğlu, devletin bütün kadrolarının maddi ve manevi olarak mesai saatlerini gözetmeksizin üretici ve yetiştiricinin yanında olduğunu belirtti.
Güzeloğlu, buzağı ölümlerinin gündemden çıkarılması gerektiğini ifade ederek, "Her doğan yüz buzağının 15'i ölüyor. Bilgisizlikten, bakımsızlıktan, ilgisizlikten ölüyor. Bunu azaltabiliriz. Önce bilgileneceğiz, sonra ilgileneceğiz ve bunu dert edineceğiz. Her doğan yüz buzağının 15'i yerine 10'u ölse bu ülke et ithal etme derdinden kurtulur. Bunu yüzde 5'e düşürsek Türkiye et ihracat eden bir ülke olur. Hedefimiz hiç ölmemesi o zaman Türkiye dünya çapında bir et üretim, hayvan besi merkezi olur. Bu bir milli varlık, milli servet öyle kolay değil." dedi.
Zeytin Dalı Harekatı
Vali Güzeloğlu, Zeytin Dalı Harekatı'nda ilişkin de şunları belirtti:
"Amacı 'barış ve barışı gerçekleştirmek' olan tarihin her döneminde barışa hizmet edip hakkı ve adaleti temsil eden bu büyük milletimiz ve devletimiz kararlılıkla bu operasyonu sürdürmekte. Milletimizin desteğiyle ve ordumuzun gücüyle de inşallah en kısa süre içerisinde başarıya ulaşacak. Bu operasyonda şehadete eren ve bu değerler uğruna hayatını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum. Bu operasyonda Rabb'im, ordumuzu, milletimizi ve devletimizi muzaffer eylesin. Her türlü tehlikeden korusun."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil de Bakanlık olarak 2018 yılını genelde "Hayvan Sağlığı", özel de ise "Buzağı Sağlığı" yılı olarak ilan ettiklerini söyledi.
Yaptıkları çalışmalar neticesinde 2016-2017 yıllarında hedefledikleri buzağı ölümlerinin önemli bir bölümünün önüne geçtiklerini fakat bunun yeterli bulmadıklarını belirten Pakdil, "İnşallah bundan sonra ilk hedefimiz yüzde 5'in altına ve daha sonra yüzde 1-2'ye düşürmektir." ifadesini kullandı.
Vali Güzeloğlu ve Pakdil, salona getirilen kuzularla ilgilendi, buzağılara biberonla süt içirdi.
Konferansa, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, kamu kurum amirleri, ilgili kurum ve kuruluşlar, üretici birlikleri ve çiftçiler katıldı.
Son Dakika › Güncel › Buzağılar Ölmesin Ülkemiz Kalkınsın' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?