Çamlıca'da Yapılacak Caminin Mimarları Eleştirilere Yanıt Verdi - Son Dakika
Güncel

Çamlıca'da Yapılacak Caminin Mimarları Eleştirilere Yanıt Verdi

Çamlıca\'da Yapılacak Caminin Mimarları Eleştirilere Yanıt Verdi

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak caminin mimarları, projeyle ilgili eleştirilere yanıt verdi.

22.11.2012 19:37

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak caminin mimarları, projeyle ilgili eleştirilere yanıt verdi.

Çamlıca'ya yapılacak olan caminin projesi için açılan yarışma geçen hafta neticelenmiş, birincinin çıkmadığı yarışma sonucunda dereceye giren 9 eser arasından uygulama projesi seçilmesine karar verilmişti. İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından bu 9 proje içerisinden, mimar Hayriye Gül Totu ve Bahar Mızrak'ın hazırladığı proje, uygulama projesi olarak seçildi. Ataşehir Mimar Sinan Camii sergi salonunda proje yarışmasına katılan eserlerin sergilendiği serginin açılışına uygulama projesinin mimarları Totu ve Mırzak da katıldı.

Kamuoyunda, Sultanahmet Camii'ne benzerliği yüzünden tartışmalara neden olan proje için mimarı Hayriye Gül Totu, "İstanbul'un uluslararası arenadaki sembolünün tarihi yarımada olduğunu düşünerek, bir gelenek olan mimariyi en iyi böyle bir proje ile sürdürebileceğimizi düşündük" dedi.

Yarışmada birinci çıkmaması konusunda yorum yapmak istemediğini belirten Totu, uygulama projesi için kendi eserlerinin seçilmiş olmasının mutluluk verici olduğunu ifade etti. Cami hakkında teknik bilgiler veren Totu, ulaşım konusunda da sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, "2 bin kapasiteli kapalı bir otopark, iyi bir kapasite. Bizim projemizde caminin çevresinde bir ring hattı oluşturulmuştur. Projemizde bir trafik karmaşası olmayacağını düşünüyoruz ama çevre etkenleri, orası eğer geniş çapta bir sosyal alan olacaksa o bölgenin planlamasının zaten yapılacağını düşünüyorum" diye konuştu. Projelerini ilk etapta yarışma için hazırladıklarını sözlerine ekleyen Totu, "Bütçesinin öngörülebilmesi için uygulama projelerinin tamamlanması lazım. Keşif özetlerinin çıkartılması lazım. Bütçe üzerinde ondan sonra konuşmak daha doğru olur" dedi.

Sergi açılışına katılan İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk de, yarışmaya katılan 63 eserden 61'nin sergide yer aldığını ifade etti. Külünk, dereceye giren 9 eser içerisinden uygulama projesi olarak Bahar Mızrak ve Hayriye Gül Totu'nun projesini seçtiklerini ifade etti. Külünk, seçilen proje için bazı eleştiriler olduğunu ifade ederek, "Biz yapıcı olarak yapılan tüm tenkitlerin bizim yolumuzu aydınlatacağını düşünüyoruz. Hepsini kıymetli ve takdire şayan buluyoruz. Yeter ki tenkit ederken aşağılama olmasın. İşte 'copy paste' gibi, kopya gibi değil. Netice itibariyle burada bir tasarım var. Klasik cami yapacaksanız mecbursunuz, tek kubbeyle geçecekseniz, Selimiye'ye benzeyeceksiniz. Benzemek kopya değildir. Yan kubbeli yapacaksanız, Sultanahmet'e benzeyeceksiniz. Şimdi 6 minare yaptınız diye Sultanahmet'e mi benziyorsunuz" diye konuştu.

Sergi, pazar gününe kadar gezilebilecek. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çamlıca'da Yapılacak Caminin Mimarları Eleştirilere Yanıt Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement