Bozcaada'ya 12 yapay resif
ÇANAKKALE'nin Kuzey Ege Denizi'ndeki turizm cenneti Bozcaada kıyılarında sinarit, çırpa, orfoz, sargoz ve ahtapot gibi canlıların sayısında son yıllarda ciddi düşüş yaşanması üzerine, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Bozcaada Belediyesi protokol imzalayarak, popülasyonun artması için adanın 12 noktasında yapay resif oluşturdu.
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Bozcaada Belediyesi'nin ortaklığında ve Deniz Teknolojileri Meslek Yüksek Okulu ile Bozcaada Su Ürünleri Kooperatifinin desteğiyle gerçekleştirilen 'Bozcaada Yapay Resif Projesi' tanıtım töreni, adada gerçekleşti. Bozcaada Kaymakamı Abbas Yeşilkuş, Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz, ÇOMÜ Deniz Teknolojileri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Görün, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali İşmen, Prof. Dr. Murat Yiğit, Prof. Dr. Adnan Ayaz, Yrd. Doç. Dr. Deniz Odabaşı, Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Barış Özalp, Proje Yardımcı Yürütücüsü Biyolog Simge Özalp ile davetliler katıldı.
Tanıtım töreni Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz'ın konuşmasıyla başladı. Başkan Can, "Bu aslında Bozcaada'da çok önceden düşünülen ve planlanan, ama ne yazık ki bu döneme kalan bir proje. Kuzey Ege'nin bu adalar bölgesinde düzenlenen ilk yapay resif projesi. Bu, Bozcaada Belediyesi olarak, ÇOMÜ ile yaptığımız protokol kapsamında yaklaşık 1 sene önce ön çalışmalarına başladığımız ve 7 ay önce de izinlerini alıp altyapı çalışmalarına başladığımız bir proje" dedi.
Ardından Bozcaada Yapay Resif Projesi, ÇOMÜ öğretim üyesi ve 2003'den beri Adadaki bilimsel ölçümleri yapan Projenin Yürücüsü Yrd. Doç. Dr. Barış Özalp tarafından gerçekleştirilen bir sunumla davetlilere tanıtıldı. Özalp, proje kapsamında ilk olarak 2003 yılı Aralık ayından bu yana adanın 12 bölgesinde ölçüm çalışmaları gerçekleştirildiğini ve bu ölçümlerin her yıl koordineli olarak tekrar ettirildiğini söyledi. 2009, 2010, 2011 ölçümlerinin ise balık ve ahtapot popülasyonlarının çok ciddi düşüşte olduğunu gösterdiğini belirten Özalp, şöyle devam etti:
"Bunun üzerine böyle bir projeyi hayata geçirmeyi düşündük. Denizlerimizde sürekli av baskısı var. Sürekli bize balık ve ahtapot verecek mantığıyla gitmek doğru olmuyor. Sonuçlarını bilimsel çalışmalarla görüyoruz. Ölçümlerde özellikle, sinarit, çırpa sürülerinde ve orfoz balığı yine aynı şekilde sayımlarda çok düşük çıkan türlerdendi. Kafadan bacaklı omurgasızlardan da ahtapot ki; Kuzey Ege Adalarının çok yaygın canlılarından birisiydi. 2001-2002 yıllarında bu canlının çok yoğun popüslasyonda olduğu sayımını yapmıştık."
Projenin 2 yıl süreceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Barış Özalp, "İki yıl boyunca her ay 4 günlük periyotlarla sürekli suyun altında yapay resiflerde bilimsel metotları kullanarak ölçüm gerçekleştirilecek. Kafadan bacaklı omurgasızlar ile balıkların sayımlar yapılarak bunlar bakanlığa raporlanacak. İki sene sonunda yapay resif alanı sadece olta balıkçılığına açılacak. Buradaki amacımız denizel biyoçeşitliliği koruyup, sürdürülebilirliliğini sağlamak ve olta balıkçılığına da alternatif bir alan oluşturmak. Çünkü bu alan yasak bölge oluyor. Hiçbir şekilde çapa atılamıyor, dalış yasağı oluyor ve ağ atılamıyor. Burada projenin bilimsel ölçümleri süresince yasak devam edecek. Bundan sonra da koruma alanı olması adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çünkü gerçekten adanın Ayazması, Ayana kıyıları, Batı Burnu gibi birçok bölgesinde popülasyonlar ciddi düşüş altında. O yüzden koruma alanı kazandırmak istiyoruz. Özellikle olta balıkçıları için bu proje büyük bir zenginliktir" dedi.
Tören, katılımcıların teknelerle denize açılıp, Bozcaada kıyılarına yapay resifleri bırakmasıyla sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Çanakkale - Bozcaada'ya 12 Yapay Resif - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?