Gökova Körfezi'nde adını antik Mısır'ın kraliçesi Kleopatra'dan alan, 'Oolotik' adlı özel kumuyla dünyaca ünlü Kleopatra (Sedir) Adası'nda 'kumkurtaran' görev yapıyor. Kendisine ait kulede resmi kıyafeti ile oturan kumkurtaran, koruma altına alınan kumlar üzerinde yatanları ve yasak bölgeye girenleri uyarıyor. Kumkurtaran, denize terlik veya sandaletle girilmesini ve kumda oyun oynanmasını engelliyor.
Mitolojiye göre, Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius'un adada buluşmaları için Mısır'dan gemilerle getirildiğine inanılan altın sarısı kumları ve mavinin farklı tonlarını barındıran deniziyle Sedir Adası ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor. 'Gökova Bütünleşik Kıyı Projesi' kapsamında hem Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ve hem de projede yer alan bilimadamlarınca 4 yıl önce Sedir Adası'nda kapsamlı bir inceleme yapıldı. Alınan kararla, giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 'Oolotik' adı verilen özel kum koruma altına alındı. Karar gereği yaklaşık 60 metre uzunluk, 5 metre genişliğindeki kumsal iplerle çevrildi. Kumda yatarak güneşlenme, üzerinde yürüme ve alıp götürme gibi faaliyetler yasaklandı. Alınan koruma amaçlı yasak, plajın girişine Türkçe ve İngilizce olarak asılan, 'Plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınamaz. Kum alındığının tespiti halinde 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında yasal işlem uygulanacaktır' ifadesiyle bildirildi. Koruma uygulamasıyla dört yılda kumlarda büyük bir oranda çoğalma sağlandı. Kumun kendi kendine çoğalma özelliğinin olmasıyla bu işlemin gerçekleştiği, yine yasaklar sayesinde kumların hatıra amaçlı olarak bile olsa adadan götürülmesinin önlendiği belirtildi.
KUMKURTARAN GÖREVLENDİRİLDİ
Bütün bu alınan önlemlerin ardından kumların korunması için bir de 'kumkurtaran' görevlendirildi. Kendisine ait kulede resmi kıyafeti ile oturan kumkurtaran, koruma altına alınan kumlar üzerinde yatanları ve yasak bölgeye girenleri uyarıyor. Kumkurtaran ayrıca denize terlik veya sandaletle girilmesini ve kumda oyun oynanmasını engelliyor.
Kumkurtaran görevlisi, kendileriyle ilgili bilgi vermelerinin yasak olduğunu belirterek, "Burayla ilgili bilgiyi sadece rehberler verebiliyor. Bizim bunu yapmamız suç. Biz burada kumu koruyoruz. Bu giysilerle bu iş zor oluyor tabii ki ama ne yapacaksınız, mecburuz. Burada iki kişi çalışıyoruz. Sezon bitmedi ve burada günde bin 500, 2 bin ziyaretçi oluyor" dedi.
Kumkurtaran lavaboya gittiği zaman yerine bakan temizlik görevlisi de "Kumları bekliyoruz. Kum bekçiliği gerçekten zor. Niye zor derseniz; bazı arkadaşlarımız kum almaya çalışıyor, bazıları bilmeden üzerine basıyor. Bunları buradan çıkarmakta güçlük çekiyoruz. Ama bunlar fazla değil, 3-5 kişi diyebilirim" diye konuştu.
DOLMUŞ MOTORLARLA GİDİLİYOR
Adaya Marmaris'in Çamlı Köyü'nden kalkan dolmuş motorlar ile 15 liraya gidip dönülebiliyor. Giriş ücreti olarak tatilci ve turistlerden 10 lira alınıyor. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerden ücret alınmıyor. Mavi tur teknelerinden tekne ücreti alınmayıp içindeki yolcuların adaya girmesi halinde bilet kesiliyor. Adadan saat 19.00'da herkes ayrılıyor. - Muğla/ Marmaris
Son Dakika › Güncel › Cankurtaran Değil 'Kumkurtaran' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?