Çavuşoğlu-Tillerson Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu-Tillerson Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile sorunları çözmek amacıyla mekanizma oluşturma kararına ilişkin, "Bu mekanizmalar topu taca atmak değil, tam tersi anlaştığımız gibi sonuç alıcı mekanizmalar olacak.

16.02.2018 14:59

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile sorunları çözmek amacıyla mekanizma oluşturma kararına ilişkin, "Bu mekanizmalar topu taca atmak değil, tam tersi anlaştığımız gibi sonuç alıcı mekanizmalar olacak. Oyalama yok ve inşallah ilk toplantı da mart ayının ortasından önce gerçekleşecek. Bu konuda da mutabakatımız var." dedi.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Ankara Palas'ta baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, dün ve bugün Ankara'da Tillerson'ı ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ve özellikle ikili ilişkilerin çok kritik olduğu bir dönemde bu ziyaretin faydalı olduğunu dile getirdi. Türkiye ve ABD'nin uzun yıllardır stratejik ortaklığını genişleterek sürdürdüğünü ve iki tarafın attığı adımlarla bu ortaklığın farklı alanlara genişletildiğini söyleyen Çavuşoğlu, bundan sadece iki ülke değil, bölgede ve ötesinde birçok ülke ve halkın faydalanmakta olduğunu anlattı. Çavuşoğlu, bu ortaklığın temelinin Kore'de birlikte verilen mücadele olduğunu ifade etti.

Geçmişte de ilişkilerde inişler çıkışlar ve hatta krizler olduğunu ama her zaman orta ve uzun vadedeki bu stratejik ortaklık vizyonunu ön planda tutarak, diyalog yoluyla, samimi ortamda tüm sorunları konuşarak bu kritik aşamaları birlikte geçtiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, şimdi de yine böylesine kritik bir aşamada olduklarının altını çizdi. Çavuşoğlu, dün kabulde üçlü yaptıkları ve yaklaşık 3 saat süren toplantıda aynı samimi ortamda her iki tarafın da düşüncelerini, beklentilerini ve hatta kaygılarını açık şekilde dile getirdiğini ve sadece ikili ilişkiler değil bölgesel konulardaki iş birliği ve yaklaşımları değerlendirdiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, tüm bu konuları kapsayacak ve birlikte değerlendirecekleri mekanizmalar oluşturma kararı aldıklarını belirterek, "Tüm bu konuları uzmanlarımızla somut adımlar atarak, artık vaatler sözler değil, çalışarak aşmak istiyoruz. Eminim ki bu çalışmalar bizim için önemli sonuçlar doğuracaktır. Bu mekanizmalar topu taca atmak değil, tam tersi anlaştığımız gibi sonuç alıcı mekanizmalar olacak. Oyalama yok ve inşallah ilk toplantı da mart ayının ortasından önce gerçekleşecek. Bu konuda da mutabakatımız var." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, dün ve bugün yaptıkları toplantıların ikili ilişkilerin geleceği, endişelerin gerçekleşmesi ve bölgesel konulardaki iş birliği bakımından kritik bir ziyaret ve görüşme olduğunun altını çizerek, ilişkilerin tekrar rayına girmesi için önemli olan bu ziyaret ve toplantılar neticesinde birlikte geleceğe yönelik ortak adımları güvenin yeniden tesis edildiği iki müttefik gibi atmaya yönelik temennisini dile getirdi.

-Sorular

"Ankara'nın endişelerinin giderilmesine yönelik ABD'den güvence aldınız mı" sorusuna karşılık Çavuşoğlu, Tillerson ile görüşmelerinde Türkiye'nin beklentilerinin nasıl karşılanacağının yanı sıra ABD'nin vatandaşları ve konsolosluk konularıyla ilgili daha önce de belirttiği beklentilerin olduğunu söyledi. Ancak Türkiye'nin endişelerinin doğrudan YPG'nin saldırılarıyla ilgili olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bugüne kadar 100 civarında Türk vatandaşı ya da Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin bu saldırılarda öldüğünü ve şehit olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, dolayısıyla tüm bu çalışma grubu ve bu çerçevede atılacak somut adımların çok önemli olduğuna işaret etti.

Amerikalı bir basın mensubunun Türk hükümetinin olağanüstü hali (OHAL) kaldırmakla alakalı hangi aşamada kendisini güvende hissedebileceği sorusuna karşılık, Çavuşoğlu, sorunları sadece Türkiye'den gelen açıklamalara bağlamanın gerçekçi bir yaklaşım olmayacağını anlattı. Türkiye'nin açıklamalarının var olan endişeleri vurgulayan sözlerden ibaret olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, siyasetçiler olarak yeri geldiği zaman Türk milletinin hissiyatlarını açıkça söylemek gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye'deki tutuklamaların OHAL ile ilgisi olmadığını ve söz konusu uygulamanın vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlamadığını söyledi.

Türkiye'nin FETÖ'nün darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını ve OHAL ile bu terör örgütüne karşı hızlı adımlar atmaları gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, Türk halkının da beklentisinin bu yönde olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, "Türkiye'deki yargılama süreci, 15 yıldır Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi kriterleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarıyla oluşturduğu içtihatlar ve çıkardığımız demokratik kanunlar çerçevesinde devam ediyor. OHAL içinde bu yargılama sürecini belirleyecek bir kanun kabul edilmemiştir." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, yargılama süreçlerini hızlandırma konusunda telkinlerde bulunabileceklerini ancak sonuçta yargının bağımsız olduğunu vurguladı.

ABD ile oluşturulacak mekanizmanın ayrıntılarına ilişkin soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, mekanizmaların amacının bugüne kadar ortada kalan sözlerin tutulması ve artık somut adımların atılmasıyla ilgili olduğunu belirtti.

Mekanizmada koordinasyonu kendi bakanlıklarının yapacağını söyleyen Çavuşoğlu, istihbarat, Adalet Bakanlığı, FETÖ'nün yolsuzluklarıyla ilgili olarak MASAK gibi kurumların da olacağını söyledi.

Çavuşoğlu, "Son zamanlarda değişik eyaletlerde FETÖ okullarına yönelik FBI tarafından da başlatılan soruşturmalar var. Zaten bu soruşturmalarda FETÖ'nün ABD kanunlarını da nasıl ihlal ettiğini, nasıl yolsuzluk yaptığını, seçim kampanyalarına verilen paraların nerden geldiği açıkça görülecektir. Suriye konusunda askerlerimiz, savunma bakanlıklarımız, istihbaratımız, diğer kurumlarımız olacak. Kimlerin katılacağını da değerlendirdik, o konuda da mutabakat sağladık." değerlendirmesinde bulundu.

Amerikalı basın mensuplarınca Türkiye ile Rusya arasındaki hava savunma füze sistemi anlaşmasıyla ilgili "Yaptırımlara maruz kalacağı yönünde bir tehditte bulunulması halinde Türkiye'nin kararından vazgeçip geçmeyeceğinin" sorulması üzerine Çavuşoğlu, tehdit ifadesine karşı olduğunu vurguladı.

Füze alımı meselesini sadece Ankara'da değil daha önce de görüştüklerini dile getiren Çavuşoğlu, ABD'nin kongrede çıkan yasayı kendilerine izah ettiğini ancak konunun diğer boyutunun Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesi olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Benim acil olarak hava savunma sistemine ihtiyacım var. Müttefiklerimizden almak istiyoruz, yok. Basit silahları bile alırken bahanelerle bunları almakta zorluk çektik. Benim acil ihtiyacım var. Bir yerden de karşılamam lazım. Rusya Federasyonu da bize cazip önerilerde bulundu. Biz başka ülkelerle de görüştük. Yani sadece Rusya ile değil.

Diğer taraftan orta vade için ortak üretim ve teknoloji transferi üzerinde duruyoruz ki bu bizim için önemli. ve en son Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Paris ziyaretinde de ortak üretim konusunda bir ön anlaşma yaptık. Mutabakat zaptı imzaladık. Demek ki bizim müttefiklerle ilgili bir sorunumuz yok. Neden NATO içinde bu ihtiyaçlarımızı karşılamayalım? Ama bu ihtiyaçlar karşılanmazsa biz de elbette başka seçeneklere bakmak durumundaydık aksi takdirde bazı bataryalar sınırımızda çekildi. Şimdi İtalyan ve İspanyolların dışında kalmadı ve ben bu ihtiyacımı karşılamak durumundayım."

Bakan Çavuşoğlu, bu konuda Rusya ile görüşmeleri tamamladıklarını ve mutabakatı sağladıklarını söyledi. Çavuşoğlu, bu konuyu komisyon içinde de ele alacaklarını ancak herkesin birbirini çok iyi anlaması ve saygı duyması gerektiğini belirtti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu-Tillerson Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement