Çayan Birben Davası Başladı - Son Dakika
Güncel

Çayan Birben Davası Başladı

Çayan Birben Davası Başladı

Yalova'da 27 Mayıs 2012 tarihinde bir kavgayı ayırmaya çalışırken polisin sıktığı biber gazı yüzünden hayatını kaybettiği iddia edilen Çayan Birben davasının ilk duruşması yapıldı.

20.05.2014 17:22

Yalova'da 27 Mayıs 2012 tarihinde bir kavgayı ayırmaya çalışırken polisin sıktığı biber gazı yüzünden hayatını kaybettiği iddia edilen Çayan Birben davasının ilk duruşması yapıldı. Olaya müdahale eden sanık 4 polis mahkemeye çıktı.

27 Mayıs 2012 tarihinde karıştığı kavgada polisin sıktığı biber gazı yüzünden hayatını kaybettiği iddia edilen Çayan Birben davasının ilk duruşması Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemeye Çayan'ın ailesi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş ile yakınları katıldı.

Mahkemede tutuksuz olarak, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' suçlamasıyla yargılanan sanık olan polisler İ.B., T.C., E.K. ve S.A.Y. hakim karşısına çıktı.

Olayla ilgili soruşturma üzerine açılan dava sonucu Ağır Ceza Reisi Bekir Akkale, sanıkları tek tek dinledi. Sanık olan 3 polis de kavgayı ayırmak istedikleri sırada biber gazı kullandıklarını belirtti. Bunun üzerine Çayan Birben'in ailesinin avukatları Sabri Kuşkonmaz ve Halis Yıldırım, sanık polislere bu konuda bir eğitim alıp almadıkları sorusunu yöneltti. Sanıklar bu konuda eğitim aldıklarını söyledi. Ayrıca 4 sanık da kavga esnasında Çayan Birben'i görmediklerini, kendisini basından çıkan haberler sonucu gördüklerini ifade etti. Sanıklardan biri, biber gazının kavgaya karışan E.Y. isimli şahsa sıkıldığını belirtti.

'Canımı Ortaya Koyarak Müdahalede Bulundumö

Sanık polislerden İ.B. olayla ilgili şöyle dedi;

'Abdullah Baştürk Parkı'nda kavga olduğunun ihbarını aldık. Olay yerinde bir şahsın demir copla başka bir şahsa vurduğunu gördük. İki kalabalık grup vardı. İlk başta iki polis memuruyduk. Kavga esnasında copu alamayınca elinde cop tutan şahsın yüzüne doğru biber gazı sıktım. Başka çarem yoktu. Başka kişilere zarar verecekti. Takviye ekip istedik. O şahsı araca aldık. Aldığımız şahıs 'hastayım, astımım var, beni çıkarın diye bağırdı.' Bu kişi Çayan Birben değildi. Şahsı dışarı çıkardık ve hava aldırdık. Çayan Birben isimli şahsı olay yerinde görmedik. Kesinlikle o şahsın dışında başkasına biber gazı sıkmadık. Ben burada kendi canımı ortaya koyarak müdahalede bulundum. Şimdi ise haksız, hukuksuz bir ithamla başka birini öldürmekle suçlanmam çok ağırö dedi.

Sanık T.C. ise, 'Kavga esnasında demir cop kullanılıyordu. Kavganın sona ermesi için biber gazı sıktım. 1-1,5 metre mesafeden, kavganın olduğu yere sıktım. Olay anında 'astım hastasıyım, gaz sıkmayın' diyen yoktu. Olay sonrası araca koyduğumuz şahıs hasta olduğunu söyledi. Kavgaya müdahale etmeseydik yaralananlar olacaktıö diye konuştu.

Gaz Kullanmalarından Başka Çareleri Olmadığını Söyledi

Yapılan duruşmada sanıkların avukatı Ali Çelik, Çayan Birben'in askerlikten muaf tutulduğunu, bunun araştırılması gerektiğini söyledi. Kavga esnasında demir cop kullanıldığını belirten Avukat Ali Çelik, müvekkillerinin bu kavga karşısında gaz kullanmalarından başka çareleri olmadığını söyledi. Çelik, Adli Tıp Kurumu raporuna göre Çayan Birben'de 'beyin-damar anevrizmasıö hastalığı olduğunu söyledi. Çelik, Birben'in yakınında olan kavganın onda stres ve heyecan yarattığını bu nedenle de hayatını kaybedebileceği kanısında olduklarını dile getirdi. Çelik, ayrıca Birben'in daha önce geçirdiği hastalık ve ameliyatların da dökümünü talep ettiklerini belirtti.

Çayan Birben'in kız kardeşi Özge Birben Yazıcı da mahkemede polislerden davacı ve şikayetçi olduklarını söyledi. Yazıcı, ağabeyinin astım hastası olduğunu, askerlikten üniversite sınavları nedeniyle muaf olduğunu söyledi. Ayrıca Birben ailesinin avukatları, sanıkların tutuklanmasını da talep etti.

Mahkeme, ilk duruşmanın sonunda sanıklar hakkındaki tutukluluk taleplerinin reddine, olay yerine sonradan gelen polis ekiplerinin de tanık olarak dinlenmesine, Çayan Birben'in daha önce geçirdiği hastalık ve ameliyatların dökümünün alınmasına karar kıldı. Mahkeme, ileri bir tarihe ertelendi.

'İnsanlarımız Yerin Altında Karbonmonoksit Gazıyla, Yer Üstünde Biber Gazıyla Ölüyorö

Yalova Adliyesi çıkışında ise bir grup genç 'Katillerden hesabı gençlik soracak', 'Katiller halka hesap verecek' sloganları attı. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da bir açıklamada bulunarak şöyle konuştu

'3 yıl önce Hopa'da Metin Lokumcu hocamız katledildi. Geçtiğimiz hafta Mersin'de polisin diline biber gazı sıkması nedeniyle dil kanserine yakalanan Mehmet İstif kardeşimiz de hayatını kaybetti. Şimdi yer altında insanlarımız karbonmonoksit gazıyla ölüyor, yer üstünde insanlarımız biber gazıyla ölüyor. Öyle Başbakan'ın tanımladığı gibi fıtrat kavramına sığınacak değiliz. 'Hayatın fıtratında da ölüm var' deyip bu ölümlere değinemeden geçmeyeceğiz. Bu ölümler hayatından fıtratından kaynaklı ölümler değil. Bu ölümlerin sorumluları var. Bu ölümlerin sorumlularının yargılanması lazım ki bir daha insanlarımız ne yerin altında ne yerin üstünde hayatını kaybetsin. Eğer yargılanmazlarsa hem yer altında hem de yer üstünde insanlarımızı kaybetmeye devam edeceğizö.

'2 Yılın Sonrasında İlk Duruşmaya Geldikö

Birben ailesinin avukatı Sabri Kuşkonmaz ise, 'Türkiye'deki her cinayet davası için söylenecekler ne yazık ki bire bir aynı. Biz bunu artık bir şablon halinde gördük. Önce cinayet işleniyor sonra dava uzun bir sürünceme sürecine giriyor. Çayan Birben 27 Mayıs 2012 tarihinde akşamüzeri hiçbir olay olmadığı koşullarda polisin biber gazına maruz kalıyor. 30 Mayıs 2012 tarihinde hastanede biber gazından ölüyor. Bugün 20 Mayıs. Aradan geçmiş tam 2 yıl. 2 yılın sonrasında ilk duruşmaya geldik. Bu zaten devletin işlediği cinayette devletin nasıl bir yargısal süreç öngördüğünün en açık hiç yoruma gerek kalmayacak bir kanıtıö dedi.

Olay

Yalova'da 27 Mayıs 2012 tarihinde Abdullah Baştürk Parkı'nda iki grup arasında çıkan kavgaya polis biber gazıyla müdahale etmişti. Olay sonrasında biber gazına maruz kalan Çayan Birben (31) çevredeki bir internet kafenin lavabosunda yüzünü yıkarken baygınlık geçirerek Yalova Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı. 3 gün yoğun bakımda kalan Birben, 30 Mayıs 2012 tarihinde hayatını kaymetmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çayan Birben Davası Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement