Çiftçiler nisan ayından bu yana yetişmesi için suyla sürekli besledikleri çeltiği, pirinç safhasına getirmek için mesaiye devam ediyor. Türkiye'de üretilen çeltiğin büyük bölümünün karşılandığı Trakya'da, çeltik hasadının ardından kurutma işlemi yapılıyor.
Edirne'nin Üyüklütatar köyündeki üreticiler, hasat ettikleri çeltiği römorklarla kömürle çalışan kurutma makinelerine getiriyor. Burada buhar yardımıyla belirli bir nem seviyesine düşürülen çeltik satışa hazır hale getirmek amacıyla çuvallanıyor.
"KİLOGRAMDA 1 LİRA 60 KURUŞ GİBİ BİR MALİYETİ VAR"
Çiftçilerin nisan ayından bu yana emek verdiğini belirten Yorulmaz, "Tava hazırlanması, su verilmesi, çeltik tohumu ve gübre ekimiyle uzun bir yetiştirme sürecinin ardından başaklara dolan çeltik, biçerdöverlerle hasat edildi ve şu anda kurutuluyor. Geçen hafta Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü ile toplantı yaptık. Emanet alımın başladığı açıklandı. Şu an piyasalar çok bozuk, bir an önce çeltik alım fiyatının açıklanmasını bekliyoruz. Sayın genel müdürümüze çiftçinin maliyet cetvelini sunduk. Kilogramda 1 lira 60 kuruş gibi bir maliyet var." diye konuştu.
FİYAT BU HAFTA AÇIKLANABİLİR
Çiftçinin TMO'dan yaşam payı istediğini aktaran Yorulmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu hafta fiyatı açıklayabileceğini belirtti.
VERİM BEKLENTİYİ KARŞILADI, SIRA FİYATTA
Çiftçi Ali Dağdelen de kurutma işlemiyle çeltiği belirli bir rutubete düşürdükten sonra depoya koyduğunu söyledi.
Mevcut verim, tane ağırlığı ve randımanın geçen yıla göre iyi olduğunu dile getiren Dağdelen, "Allah bu yıl yüzümüzü verim bakımından güldürdü. İnşallah fiyat bakımından da seviniriz" dedi.
"ÜRÜNÜMÜZÜ DEVLETE VERMEK İSTİYORUZ"
Murat İzmir ise çeltiğin bebek bakımı gibi bir özen istediğini ifade etti. Çiftçilerin nisan ayından bu yana her gün tarlada çeltik üretimi için emek verdiğini dile getiren İzmir, "Biz fazla bir şey istemiyoruz. Çeltik üretimini seviyoruz, masrafımız karşılansın istiyoruz. Çeltik üretimi buğdaya ve ayçiçeğine benzemez büyük bir özen gerektirir. TMO'nun açıklayacağı fiyatı bekliyoruz. Tüccarın eline kaldık mı halimiz kötü. Ürünümüzü devlete vermek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Üzeyir Tüfekçi ise kurutma makinelerinde ürünün rutubetini TMO'nun belirlediği 13-13.5 oranına düşürdüklerini aktardı. Tüfekçi, tüm çeltik üreticilerinin fiyatın açıklanmasını beklediğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Çeltik Çiftçilerinin Bekleyişi: Bakanlık Fiyatları Açıklayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?