Cezayir'deki Anayasal Düzenlemeler - Son Dakika
Güncel

Cezayir'deki Anayasal Düzenlemeler

Tunus'ta başlayıp domino etkisiyle diğer Arap ülkelerini de etkisine alan Arap Baharı'nın başında Cezayir'de gündeme getirilen anayasa revizyon projesinde sona yaklaşılırken, kamuoyunda bu, iktidarın kendini güzel gösterme vakit kazanma çabası olarak değerlendiriliyor.

07.11.2015 10:08

Tunus'ta başlayıp domino etkisiyle diğer Arap ülkelerini de etkisine alan Arap Baharı'nın başında Cezayir'de gündeme getirilen anayasa revizyon projesinde sona yaklaşılırken, kamuoyunda bu, iktidarın kendini güzel gösterme vakit kazanma çabası olarak değerlendiriliyor.

Buteflika, 2011'de, Arap Baharı'na karşı seçim, parti, dernek ve basın kanunlarını içine alan bir dizi reform yapılacağından bahsettiğinde bu reformların en sonuncusunun mevcut anayasada yapılacak düzenlemeler olacağı sözünü vermişti. Muhalif partiler ise bu vaatleri, Arap ülkelerini kasıp kavuran "devrim fırtınası" dininceye kadar rejimi "güzel ve sevimli" gösterme çabası olarak nitelendirmişti.

AA muhabirine konuşan Siyasi analist Abid Şarif ise Cezayir'deki mevcut sorunun anayasa olmadığını belirterek "Bu konu etrafında yapılan tartışma temelden yanlıştır. Anayasanın bugün ya da yarın düzenlenmesi önemli değildir" dedi.

Şarif sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkedeki iktidar anayasanın yanında yürüyüp onu uygulamıyor. O nedenle düzenlenmesiyle düzenlenmemesi bir şey ifade etmiyor. Anayasa mevcut haliyle uygulanıyor olsaydı sağlık sorunu yaşayan Buteflika şuan o koltukta oturamazdı zira 88. madde cumhurbaşkanının görevini yerine getirememesi durumunda erken seçime gidileceğini öngörüyor."

Gazeteci Muhammed Müslim ise projede yaşana gecikmeye vurgu yaparak, "Dört yıldır projenin hangi aşamalardan geçtiğiyle ilgili kamuoyuna bilgi verilmiyor. Revizyon projesinin, Buteflika'nın 4. dönem cumhurbaşkanı olması nedeniyle oluşan krizi atlatmak, iktidar içinde düzenlemelerin içeriği hakkında oluşan anlaşmazlığı gidermek ya da muhalifleri kazanmak amacıyla kullanıldığı yönünde bir takım senaryolar üretiliyor" diye konuştu.

Anayasa revizyonu projesinin serüveni

Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, Fransız sömürgesine karşı başlatılan halk ayaklanmasının 61. yıl dönümü münasebetiyle 31 Ekim'de yayımladığı mesajda, anayasanın bazı maddelerinde düzenlemeleri ihtiva eden revizyonun içeriğinin yakın bir zamanda açıklanacağını duyurmuştu. İktidardaki Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) Genel Sekreteri Ammar Sadani ise Cezayir'in 2016'ya yeni bir anayasayla gireceğini ifade etmişti.

Butelflika, Mayıs 2014'te 4. dönem cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Divanı Başkanı Ahmed Uyahya başkanlığında ulusal şahsiyetler, partiler ve teşkilatlarla istişare toplantıları düzenleneceğini ve hukukçuların hazırladığı anayasa taslağı üzerinde düzenlemeler yapılacağını duyurmuştu.

Anayasada yapılacak düzenlemelerle ilgili taslak, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2 dönemle sınırlandırılması, başbakanın yetkilerinin genişletilmesi, bireysel hak ve özgürlüklerin garanti altına alınması ve terörle mücadele konuları başta olmak üzere toplam 47 maddede değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Uyahya, Haziran 2014 yaptığı bir açıklamada, cumhurbaşkanlığı kapılarının tüm taraflara açık olduğunu belirtmiş ve anayasal düzenlemelerde gecikme yaşanma sebebini ise cumhurbaşkanının 2013 yılında yaşadığı sağlık sorunuyla ilişkilendirmişti.

Bir dönem (2000-2003) başbakanlık yapan Ali Benflis, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Anayasa düzenlemeleri projesinin zamanla, mevcut siyasi tıkanıklık ve krizi örtbas etmeyi amaçlayan siyasi bir manevradan ibaret hale geldiğini" söylemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cezayir'deki Anayasal Düzenlemeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement