CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, partilerinin milletvekili aday listesinde, 3 engelli, 10 genç ve 103 kadın aday bulunduğunu, 354 milletvekili adayının üniversite mezunu olduğunu bildirdi.
Koç, partisinin milletvekili aday listesine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, listelerin bugün saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) teslim edilmesi gerektiğini hatırlatarak, CHP Parti Meclisi'nin aday listeleriyle ilgili çalışmasını aşağı yukarı tamamladığını söyledi.
Demokrasinin kurumlarıyla çalışan, kurallı bir yönetim şekli olduğunu ifade eden Koç, siyasi partilerin, topluma, demokrasiye uyum konusunda farklı pencereden baktığını belirtti. Koç, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kimi siyasi parti göstermelik yoklamalar, ortaya konulan birtakım sandık benzeri oluşumlar, içine atılan oylar. O oyların açık tasnifi olmadan torbalarla Ankara'ya taşınması, değişik seçim bölgelerinde, 'değişik sivil toplum kuruluşlarının eğilimini alıyoruz' diye bir telefon ve demokrasi gösterisi... Ama bir vesayet baskısı altında belirlenen aday listeleri. Bir diğer tarafta bakıyorsunuz içine kapalı bir sistem. Tek bir kişinin iki dudağının arasından çıkan siyaset kaderi belirleme süreci. Bir diğer yapıya bakıyorsunuz, söylemde demokrasi bol. Fakat aday belirleme noktasına geldiğiniz zaman değişik vesayet odaklarının listelerine vurduğu damgayı görüyorsunuz."
Koç, CHP'nin Şubat 2012'de yaptığı tüzük değişikliğiyle milletvekili adaylarının, yüzde 85 seçim bölgesinde, örgütteki tüm üyelere danışılarak belirlenmesi kararı alındığını söyledi.
Partisinin 29 Mart'ta, 45 seçim bölgesinde tüm üyelerin katılımıyla hakim denetiminde bir ön seçim yaptığını hatırlatarak, "10 seçim bölgesinde de örgüt denetiminde tüm üyelerin katılmasıyla bir eğilim yoklaması yaptı. Sonuç, tabanın talebinin listelere yansıtılmasıydı" dedi.
Koç, bir tek CHP'nin üyelerinin tercihini listelere yansıttığını ileri sürdü. Siyasi Partiler Yasası'nın genel merkezlere yüzde 5 oranında bir kontenjan kullanma hakkı verdiğini anımsatan Koç, "CHP, bu kontenjan hakkını dün Parti Meclisi toplantısında belirledi. Bunları da ön seçim yapılan yerlerde kontenjanlara ayrılan bölgelere yerleştirdi" diye konuştu.
" Türkiye'nin iyi yönetilmediğini bir muhalefet partisi sözcüsü olarak değil ama bir yurttaş olarak çok net olarak görüyorum" görüşünü savunan Koç, demokrasinin kurum ve kurallarının gittikçe askıya alındığını iddia etti. Koç, "Demokrasinin en önemli aşamalarından biri olan sandık aşamasında Türkiye halkı, mutlaka bu kötü yönetime dur diyecek" ifadesini kullandı.
-Kadın adayların en fazla olduğu seçim bölgeleri
Kadın erkek eşitliğinin siyasetin de önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirten Koç, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir karar aldı ve bu kararı da açıklamıştık. Bunun da uygulamasını gerçekleştirdi. 28 kontenjan adayından 3 büyükşehirdeki 7 seçim bölgesinin 1. sıralarına kadın adayların yerleştirileceğini ifade etmişti. Bu söz de tutuldu" diye konuştu.
Kadın aday sayılarının en fazla olduğu 5 seçim bölgesini ifade eden Koç, "İstanbul 3. bölgede 8, İstanbul 2. bölgede 7, İstanbul 1. bölgede 6, Ankara 1. bölgede 5, Bursa'da 5 kadın adayımız var" dedi.
Koç, kadın adaylarının birinci sırada bulunduğu seçim bölgelerine ilişkin de bilgi vererek, "Adana'daki ön seçimde örgüt, bir kadın adayı listenin başına getirmiştir. Afyonkarahisar'da, örgüt hakim denetiminde yaptığı ön seçimle 1. sıraya bir kadın aday getirmiştir, Anadolu'nun tam ortasında. Ankara 1. bölge, Ankara 2. bölge, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İstanbul 1, 2, 3, İzmir 1, 2, Kocaeli'nde bir kadın aday Fatma Kaplan Hürriyet, birinci sıra adayımız olarak gösterilmiştir" diye konuştu.
Partinin milletvekili aday listesinde 3 engelli, 10 genç adayın olduğunu belirten Koç, "Toplam 103 tane kadın adayımız var. Dörtte bir, beşte bir oranında, yüzde 20'nin üzerinde bir kadın aday profili, önemli bir kısmı da seçilecek noktalarda yer almış bulunuyor" dedi.
-Adayların meslek ve öğrenim durumları
Öğrenim durumlarına göre aday dağılımıyla ilgili de değerlendirme yapan Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Listede yasal süreç içerisinde bazı eksiklerin tamamlanması veya teslim edildikten sonra da YSK'da bir zaman daha tanınıyor. O zaman dilimi içerisinde de eksik olan bir noktada tamamlanması hakkı veriliyor. Onları çıkardıktan sonraki istatistiği söylüyorum. 354 aday üniversite mezunu, 83 adayımız lise mezunu, 45 adayımız yüksek lisans mezunu, 28 adayımız yüksekokul mezunu. 15 ortaokul, 18 ilkokul mezunu adayımız listelerde yer aldı. TBMM'de partinin pozisyonu ne olursa olsun, hem üretkenlik temelinde hem de toplumun genel profilinin aday listelerine yansıması bakımından dengeli bir değerlendirme diye düşünüyorum."
Meslek gruplarına göre milletvekili adayları arasında 91 avukatın, 62 mühendisin, 46 iş adamının, değişik mesleklerden 45 emeklinin, 43 doktorun yer aldığını belirten Koç, "Bu arada doktorların ön seçimlerde bulundukları yerlerde ciddi bir başarı gösterdiğine tanık oluyoruz. Doktorluğun belki halkla ilişki bakımından daha farklı bir meslek dalı olduğu da örgüte dayalı ön seçim sonuçlarında ortaya çıkmış oluyor" diye konuştu.
-"CHP örgütleri, bütün bunları gözeten bir tercihte bulunmuştur"
Örgüt denetiminde ön seçim yapılan yerlerde, bölgenin duyarlılıkları bakımından bazı sıraların gerekirse kontenjan adayları için ayrılacağının belirtildiğini kaydeden Koç, şunları kaydetti:
"Ama seçim sonuçları önümüze geldiğinde Adıyaman 2. sıra için ayrılan kontenjanın kullanılma gereğinin olmadığını gördü Parti Meclisi. Çünkü dengeli bir liste çıkmıştı bölgedeki duyarlılık noktalarına göre. Mersin'de 1. ve 4. sıralar kontenjana ayrılmıştı. Parti Meclisi, 1. sıra kontenjan adayını kullanmama kararı aldı, 4. sıraya batı bölgesinden önemli sayılabilecek bir kişi konuldu. Bu şekilde örgütün belirttiği ana düşünce genel merkezden tasarruf kullanılarak çok fazla dağıtılmadı ve bozulmadı. Malatya'da çıkan eğilim yoklamasında 2. sıranın da kontenjan kullanılma gereği ortadan kalktı."
CHP'nin Türkiye'nin her kesimini, her inanç grubunu, her farklı yapıyı, her bölgesel özelliği kucaklayacak bir aday profiliyle toplumun önüne, seçimlere geldiğini ifade eden Koç, "Burada ayrıştırılan, kutuplaştırılan, her gün bir çatışma potansiyeli, tohumu ekilen bir toplumdan bahsediyoruz. Değişik fay hatları üzerinde demokrasisini geliştirme çabasında olan bir Türk toplumundan bahsediyoruz. Bütün bunları gözeten bir tercihte bulunmuştur, CHP örgütleri. Bunu takdir etmemek mümkün değil. Her bölgede, her inanç grubundan, her farklı yapıdan, her dışlanan kesimden insanları almışlardır listelerine" diye konuştu.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç: (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?