CHP Milletvekillerinden Madenciler İçin Kanun Teklifleri - Son Dakika
Güncel

CHP Milletvekillerinden Madenciler İçin Kanun Teklifleri

CHP Milletvekillerinden Madenciler İçin Kanun Teklifleri

Teklifler, madencilerin maaşlarının artırılmasını, iş sağlığı ve güvenliği şartlarını taşımayan ocaklarda işin durdurulmasını öngörüyor.

29.05.2014 12:34  Güncelleme: 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Manisa milletvekilleri, madencilerin maaşlarının artırılmasını, prim gün sayısını dolduranlara diğer koşullara bakılmaksızın yaşlılık aylığı bağlanmasını, iş sağlığı ve güvenliği şartlarını taşımayan ocaklarda işin durdurulmasını öngören kanun teklifleri hazırladı.

CHP Manisa milletvekilleri Hasan Ören, Özgür Özel ve Sakine Öz'ün TBMM Başkanlığı'na sundukları teklifler, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile İş Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Buna göre, madencilik sektöründe yer altında çalışan işçilerin ücreti, asgari ücretin (halen brüt 1071 lira) 3 katından  az olamayacak.

Maden işyerlerinde yeraltında çalışanlardan emekliliğe esas prim gün sayısını tamamlayanlara, kanunda belirtilen yaş hadlerine bakılmaksızın yaşlılık aylığı bağlanacak. Bu haktan yararlanacak olanların yeraltında çalışma süresi, 10 yıldan az olamayacak.

Maden işyerleri, çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye atmayacak şekilde tasarlanacak, inşa ve teçhiz edilecek. İşveren her türlü iş sağlığı ve güvenliği tedbirini alacak. İşveren bir tehlike anında çalışanların çalışma yerlerini en kısa zamanda ve güvenli bir şekilde terk etmeleri için uygun kaçış ve kurtarma araçlarını sağlayacak ve kullanıma hazır bulunduracak.

Mevzuatta belirtilen çalışma, iş sağlığı ve güvenliği şartlarını sağlayamayan maden işyerlerinde iş durdurulacak. 

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP Milletvekillerinden Madenciler İçin Kanun Teklifleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement