Türkiye'de evlerde yetiştiriciliğinin kolay, çeşit sayısının da fazla olmasından dolayı çiçek koleksiyonerleri kaktüs ve sukulentlere ilgi gösteriyor.
Yalova'da süs bitkisi sektöründe faaliyet gösteren Pekcan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmesine genellikle yurt dışından bitkileri getirerek yetiştiriciliğini öğrenip müşterilerine öğrettiklerini söyledi.
Yıldırım, bir dönüm alanda yaklaşık 15 yıldır kaktüs ve sukulentleri biriktirdiklerini, talep eden müşterilerine bunların bakımı konusunda yardımcı olmaya çalıştıklarını anlattı.
Tesisin alanını yıl sonuna kadar 5 dönüme çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:
"Kaktüs ve sukulent üretimimiz şu anda sınırlı. Küçük saksılarda yıllık 150 bin adedi buluyoruz. Alanımızı 5 dönüm alana çıkarıp üretimimizi 2 milyona ulaştırmayı planlıyoruz. Şu anda çelikten, tohumdan üretim yapıyoruz. Ayırma yöntemiyle büyütüyoruz. Bir de beraber çalıştığımız Doku Türleri Laboratuvarı var. Orada da Ar-Ge çalışmalarını tamamlandık. Mayıs ayından itibaren oradan ürün alıp yetiştirmeye çalışacağız. Yurt dışından ürün getirilmesinin önüne geçme gibi bir iddiamız yok ama gelecekte ne kadar aza indirebiliyorsak, ne kadar sermaye yurt içinde kalıyorsa o kadar iyi olacak."
Pekcan Yıldırım, bakımı kolay, çeşit sayısı fazla olduğu için Türkiye'de kaktüs ve sukulente ilgi gösteren koleksiyoner sayısının arttığını belirtti.
Koleksiyonerlerin ağırlıklı olarak İstanbul'da bulunduğu bilgisini veren Yıldırım, "Bu koleksiyonerlerin birçoğu ilk önce kaktüs ve karma şekilde başladı. Şu anda branşlaşıyorlar. Belli familyalara yöneldiler. Böyle olunca çevrelerindeki insanlar da bunlara merak sarmaya başladı" ifadelerini kullandı.
"Dikensiz" sukulenti kadınlar, "dikenli" kaktüsü erkekler tercih ediyor
Kaktüs ve sukulentin yetiştirme bakımından "az nazlı" olduğunu vurgulayan Yıldırım, bunları sulamaya ve gübreye pek ihtiyaç duymayan, sınırlı sulamayla mutlu olan, tembel bitkisi olarak nitelendirdi.
Almanya'da bu bitkilerin koleksiyoner sayısının 30 bin civarında olduğunu aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:
"Kaktüs ve sukulentten şu anda 400 çeşit üretiyoruz. Dünya üzerinde 3 bin 200 çeşit kaktüs ve sukulent var. Alt varyeteleri var. Birçoğu az ışık, sulama ve bakım ihtiyacı nedeniyle evlerde kolayca bakılabilir. Çoğunluğu çöl bitkisi olmasına rağmen pek ışık almayan alanlarda da mutlu olabiliyorlar. İnsanlar bir de standart, klasik bitkilerden sıkıldı. Çeşidi çok. Mevsimsel olarak nisan, mayıs, haziran aylarında çiçek açan çeşitleri de var. Yaprak yapıları yıllın belli dönemlerine göre değişebiliyor, bu da renklilik katıyor. Dikensiz tür olduğu için kadınlar genellikle sukulenti tercih ediyor. Erkekler ise daha çok dikenli türleri yani kaktüsü tercih ediyor."
Türk sinemasının ünlü oyuncularından Ediz Hun'un da bu bitkilerin bir koleksiyoneri olduğu bilgisini veren Yıldırım, kaktüs ve sukulentlerin 2 liradan başlayıp 80 liraya kadar alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Çiçek Koleksiyonerlerinin Gözdesi 'Kaktüs ve Sukulent' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?