Çiftçilerden "Zirai Don" Nöbeti - Son Dakika
Güncel

Çiftçilerden "Zirai Don" Nöbeti

Mersin'in Erdemli ilçesinde örtü altında domates yetiştiriciliği yapan çiftçiler "don" tehlikesine karşı serada soba yakarak ürünlerini korumaya çalışıyorlar.

17.12.2016 16:57

Mersin'in Erdemli ilçesinde örtü altında domates yetiştiriciliği yapan çiftçiler "don" tehlikesine karşı serada soba yakarak ürünlerini korumaya çalışıyorlar.

Erdemli Ziraat Odası (EZO) Başkanı Rasim Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mersin'de seralarda sıcaklığın dün gece sıfırın altına düştüğünü, çiftçilerin geceyi uyumadan geçirdiğini söyledi.

Çiftçilerin kendi imkanlarıyla seralarını ısıtmaya çalıştığını belirten Şahin, serada yetiştirilen domateslerin soğuktan etkilenmemesi için özellikle kömür ve odun yakılarak ürünlerin korunmaya çalışıldığını dile getirdi.

Domatesin para etmemesinden şikayetçi olan Şahin, şöyle konuştu:

"Üreticilerimiz bin bir emekle domatesi yetiştiriyor ancak para etmiyor. Geçen yıl aynı dönemde domatesin kilosu 2 lira iken bu yıl ise 70-80 kuruşa zor alıcı buluyor. Domates para etmese de üreticilerimiz bu ürünü kendi çocuğundan ayırt etmeyerek soğuktan korumak için serada sabahlıyor. Erdemli kırsalı hariç merkezde 20 bin dönüm arazi üzerine kurulu örtü altı serada yılda yaklaşık 2 bin ton domates üretimi yapılarak ülke ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlanıyor. Domatesin kilosu 1,5 liradan aşağı düştüğünde üretici zarar ediyor."

Üretici Saffet Sezer de meteorolojinin zirai don uyarısıyla serada soğuğa karşı nöbet tuttuklarını vurgulayarak "Hava sıcaklığı sıfırın altında 3 dereceye kadar düştü. Sobalar yanmaz ise seradaki ürünleri soğuk vurur ve kurtaramayız. Bizim için seradaki domates evdeki küçük çocuktan farksız. Her ikisini de üşütmemek için çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Çiftçilerden "Zirai Don" Nöbeti
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çiftçilerden 'Zirai Don' Nöbeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement