Çiftçilerin Ramazan'da Zorlu Hasat Mesaisi - Son Dakika
Güncel

Çiftçilerin Ramazan'da Zorlu Hasat Mesaisi

Çiftçilerin Ramazan\'da Zorlu Hasat Mesaisi

Diyarbakır’da zorlu hasat dönemi başladı.

06.06.2017 09:59

Diyarbakır'da zorlu hasat dönemi başladı. 35 dereceyi geçen sıcaklıklarda kızgın güneşin altında ürünlerini biçen çiftçiler, hasadı ertelemeleri gibi bir şanslarının olmadığını, oruç tutmalarına rağmen zorunlu olarak çalıştıklarını ifade etti.

Kırmızı mercimekte Diyarbakır'da çiftçilerin zorlu hasat mesaisi başladı. Ramazan ayına denk gelen hasat döneminde oruç tutan çiftçiler, 35 dereceyi geçen sıcaklıklarda oldukça meşakkatli bir süreç geçiriyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, güneşten korunmak için günün sıcak saatlerini gölge alanlarda dinlenerek geçirmeye çalışıyor. Tarladaki mahsulü biran önce kaldırmamaları halinde zarar göreceğini kaydeden Yenişehir ilçesine bağlı Yeşilli köyü sakini Ahmet Coşar, ürünün zarar görmemesi için çalışmak zorunda olduklarını kaydetti.

"Mecburi çalışmak zorundayız"

Hasadı kol kuvveti ve akrabaların yardımıyla yapmaya çalıştıklarını kaydeden Coşar, "Ramazan'a denk geldiği için mecburi çalışmak zorundayız. Ekinleri, hasadımızı yerde bırakmamaya çalışıyoruz. İmkanımız olan günlerde oruç tutuyoruz. İmkanımız olmayan günlerde, çok fazla zorlandığımız günlerde, sağlımız açısından oruç tutamıyoruz. Genelde oruç tutmaya çalışıyoruz. Oruç tuttuğumuz günlerde fazla yoğun çalışmıyoruz, erken paydos ediyoruz. Öğlen aralarını daha uzun tutuyoruz. Yine de zorlandığımız günler oluyor. Sıcak ve yoğun geçen günlerde oruç tutmuyoruz. Çalışmak zorundayız. Çalışmasak olmuyor. Ekin zamanı geçtiği zaman mercimek kuruduğu zaman hepsi dökülüyor. Döküldüğü zaman biçerdövere vermek zorunda kalıyoruz. Biçerdövere verince samanı alamıyoruz. Saman boşa gittiği için de bıçakla biçmeye çalışıyoruz" dedi.

"Kendimizi biraz zorluyoruz ama ne yapalım"

Kendini bildiğinden beri tarla işleriyle uğraştığını belirten Yenişehir ilçesine bağlı Yenievler köyü sakini Faysal Merce, "41 yaşındayım. Kendimi bildim bileli bu işle uğraşıyorum. Son 5-6 yıldır hasat dönemi Ramazan ayına denk geliyor. Hem orucumuzu tutuyoruz Allah'a şükür hem işimizi yapıyoruz. Bir sıkıntı yok. Kendimizi biraz zorluyoruz ama ne yapalım. Sıcaklıklar yaklaşık 36 derece civarı. Geçen sene verim daha iyiydi bu seneye nazaran. Ürün içerisinde küçük sinekler çıkıyor. İlaçlama yapıyoruz yapmıyoruz önüne geçemiyoruz. Mazot zaten can yakıyor. Bütün çiftçilerin korkusu o" diye konuştu.

"Akşama kadar çalışıyoruz"

Hem çalışıp hem de oruç tuttuğunu söyleyen Feyzullah Merce ise, "Sabah saat 09.30 gibi başlıyoruz akşam 18.00'a kadar çalışıyoruz. Akşamları nem olduğu çalışmıyoruz. Sabaha bırakıyoruz" ifadelerinde bulundu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çiftçilerin Ramazan'da Zorlu Hasat Mesaisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement