Cuma Hutbesinde "Cenaze Adabı" Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Cuma Hutbesinde "Cenaze Adabı" Uyarısı

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan ve Türkiye genelindeki camilerde okunan cuma hutbesinde, "Hu¨zu¨n ve kayıp yas¸ayan cenaze sahiplerinin, ayrıca telas¸a ve zahmete girerek taziye ic¸in gelenlere yemek hazırlayıp sunması uygun degˆildir.

05.10.2018 13:32

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan ve Türkiye genelindeki camilerde okunan cuma hutbesinde, "Hu¨zu¨n ve kayıp yas¸ayan cenaze sahiplerinin, ayrıca telas¸a ve zahmete girerek taziye ic¸in gelenlere yemek hazırlayıp sunması uygun degˆildir. Akraba ve koms¸uların, cenaze sahiplerine ve misafirlere ikramda bulunmaları ise su¨nnettir." ifadelerine yer verildi.

"Cenaze adabı: Ahiret yolcusuna son vazifeler" konulu cuma hutbesi, Türkiye genelindeki camilerde okundu. Hutbede, Hz. Muhammed'in, "Mu¨slu¨man'ın Mu¨slu¨man u¨zerindeki hakkı beştir: Selamını almak, hastalandıgˆında ziyaretine gitmek, cenazesine katılmak, davetine icabet etmek ve aksırdıgˆında ona rahmet dilemek." hadisi şerifine yer verildi.

Hayatın ilahi bir lu¨tuf oldugˆu gibi o¨lu¨mün de kac¸ınılmaz bir hakikat olduğu belirtilen hutbede, du¨nyaya gelen her insanın, kendisine takdir edilen o¨mru¨ yas¸ayacağı ve sonunda mutlaka o¨leceği vurgulandı.

Hutbede, mu¨minlerin, kardeşlerini ahiret hayatına ugˆurlarken yapması gereken dini ve insani birtakım sorumlulukları bulunduğu belirtilerek, "Bunların bas¸ında o¨lu¨m do¨s¸egˆinde olan kardes¸imizi yalnız bırakmamak, son nefesine kadar ona yarenlik etmek, duyacagˆı s¸ekilde kelime-i tevhid getirerek bu ikrar ile ruhunu teslim etmesine yardımcı olmak gelir." bilgisi verildi.

O¨lenin yakınlarına sabır ve metanet dilemenin iman kardes¸ligˆinin bir geregˆi olduğuna dikkat çekilen hutbede, taziyenin geciktirilmemesi, bas¸sagˆlıgˆı dilerken o¨lenin yakınlarını u¨zecek so¨z ve davranıs¸lardan kac¸ınılması gerektiği bildirildi.

Hutbede, şu ifadelere yer verildi:

"Hu¨zu¨n ve kayıp yas¸ayan cenaze sahiplerinin, ayrıca telas¸a ve zahmete girerek taziye ic¸in gelenlere yemek hazırlayıp sunması uygun degˆildir. Akraba ve koms¸uların, cenaze sahiplerine ve misafirlere ikramda bulunmaları ise su¨nnettir. Nitekim Mute savas¸ında amcasının ogˆlu Cafer'in s¸ehit oldugˆu haberi gelince Sevgili Peygamberimiz, 'Cafer'in ailesi ic¸in yemek hazırlayın. Çu¨nku¨ bas¸larına kendilerini mes¸gul edecek bir hal geldi' buyurmus¸tur."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cuma Hutbesinde 'Cenaze Adabı' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement