Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Cumhurbaşkanı Seçimi

10.08.2014 22:10

Başbakan Yardımcısı İşler: ''Türk milletine hayırlı, uğurlu olsun diyorum.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanı seçim sonuçlarıyla ilgili, "Türk milletine hayırlı, uğurlu olsun diyorum. Bugün bir demokrasi şöleni yaşadık. Türkiye Cumhuriyeti olarak bir ilki yaşadık. İlk defa hem Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hem Türk tarihinde milletimiz doğrudan başkanını seçti, cumhurbaşkanını seçti" dedi.

Cumhurbaşkanı seçimi için yurt dışında kullanılan oyların sayımı ile ilgili işlemler ATO Congresium'da sürüyor.

ATO Congresium'a gelerek basına seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Başbakan Yardımcısı İşler, "Öncelikle Türk milletine hayırlı, uğurlu olsun diyorum. Bugün bir demokrasi şöleni yaşadık. Türkiye Cumhuriyeti olarak bir ilki yaşadık. İlk defa hem Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hem Türk tarihinde milletimiz doğrudan başkanını seçti, cumhurbaşkanını seçti" diye konuştu.

Resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı olduğunu belirten İşler, "Milletin doğrudan seçtiği ilk cumhurbaşkanı oldu. Biz hep şunu söylemiştik, 'milletin seçtiği ilk cumhurbaşkanı olmak en çok yeni Türkiye'nin mimarı olarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a yakışır' demiştik. Bu görüşümüz bugün gerçekleşmiş oldu" dedi.

Erdoğan'nın 77 milyonun cumhurbaşkanı olduğunu belirten İşler, bu seçimin kazananı ve kaybedenleri olduğunu belirtti. İşler, siyasetin içinden gelen birilerinin aday olması gerektiğini hep söylediklerini anımsatarak, şunları kaydetti:

"AK Parti olarak biz bunun gereğini yaptık. Bugün de bu kutlu sonuca ulaşmış olduk. Ama diğer partiler aday dahi gösterme cesaretinde bulunmadılar ve bir çatı aday formülünü ortaya attılar. Bu çatı adayın tutmadığını görmüştük, çatının çatırdadığını söylemiştik. Bugün de şu saat itibariyle çatının çöktüğünü hep birlikte 77 milyon ve bütün dünya görmüş oldu. Bu çatının altında kalanlar var elbette ki onların da ödeyeceği bir takım bedeller olduğunu düşünüyorum. Bu çatının arkasında ana muhalefet partisi, muhalefet partisi olmak üzere bazı irili, ufaklı partiler var. Bu partilerin sayısıyla çatı aday da övünüyordu, '13 tane parti beni destekliyor' diye."

-"İflası ekmel olmuştur"

Bu partilerin bir kıymeti harbiyesi olmadığını söylediklerini anımsatan İşler, şöyle devam etti:

"Neticede bugün bunun net olarak anlaşıldığını görüyoruz. En önemlisi de bu projenin arkasında, bu dayatmanın arkasında Pensilvanya'nın olduğu, paralel yapının olduğunu söylemiştik. Bunlar da yapmış oldukları açıklamalarla bunu doğrulamış oldular. Türkçe'yi bozarak, dini değerleri, terimleri de kötü bir şekilde kullanarak 'ihsanı ekmel', 'rızai ekmel', 'imanı ekmel' gibi ifadeler kullanmıştı Pensilvanya'daki zat. Şuan itibariyle ben de onun bu kullanımına göndermede bulunarak diyorum ki 'bir iflası ekmel olmuştur seçim sonuçları.' Bir iflası ekmel yaşadılar. Dolayısıyla bu sonuç bizleri son derece mutlu etti. Buradan milletimizi kutluyorum. Bu başarı milletimizin başarısıdır. Dayatmalara, projelere bir kez daha prim vermedi."

Erdoğan'ın daha önce 8 defa seçime girdiğini ve her seferinde büyük bir başarıyla seçimden çıktığını belirten İşler, "Şimdi 9. seçimi doğrudan kendisinin seçimi oldu ve almış olduğu oya baktığımız zaman partinin oy oranı üzerinde oy aldığını görüyoruz. Doğrusu halk tarafından, diğer partilerin müntesipleri tarafından da Sayın Başbakanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu sonuç, ne kadar sevildiğinin bir göstergesidir" diye konuştu.

Milletin 'yeni Türkiye'ye devam' dediğini belirten İşler, "Yeni bir döneme girildi. Milletimize, ülkemize hayırlı olsun" dedi.

-"232 bin vatandaşımız oy kullandı"

Yurt dışında kullanılan oylarla ilgili olarak "yurt dışında Erdoğan'nın yüzde 60'ın üzerinde oy aldığı ile ilgili düşünceniz nedir?" sorusu üzerine İşler, yapılan düzenlemeyle ilk defa yurt dışında bulunan vatandaşların bulundukları yerde oy kullandıklarını ancak randevu sistemi nedeniyle katılımın biraz düşük olduğunu söyledi.

YSK'nın randevu sistemini çok katı bir şekilde uyguladığını belirten İşler, bu nedenle katılım oranında düşüş olduğunu kaydetti.

İşler, "Buna rağmen 232 bin vatandaşımız yurt dışında oy kullandı. İlk defa bulundukları ülkede oy kullanma fırsatını yakaladılar. Vatandaş olduklarını anladılar. Demokrasinin kıymetini anladılar" dedi.

44 gümrük kapısında da oy kullanıldığını anımsatan İşler, orada kullanılan oyların da 298 bine ulaştığını, toplamda 530 bin vatandaşın gümrük kapılarında ve yurt dışında oy kullandığını belirtti. İşler, şunları kaydetti:

"Bu sayıyı da daha önceki seçimlerle karşılaştırdığımız zaman dört kat bir artıştan bahsedebiliriz. Daha önceleri 130 binleri geçmiyordu. Yurt dışında bulunan seçmenin yüzde 5'i anca oy kullanabiliyordu gümrük kapılarında. Bugün itibariyle bunun yüzde 20'lere ulaştığını görüyoruz. İnşallah önümüzdeki seçimlerde bu katılım oranının çok daha fazla artacağını düşünüyorum. Vatandaşlarımız da bir ilk deneyim yaşadılar. Vatandaşlık, demokrasi bilincinin yükselmesiyle yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın da bundan sonraki seçimlerde katılım oranlarının yüksek olacağını düşünüyorum." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika


Advertisement