Daeş'in Musul'da İnterneti Kesmesi - Son Dakika
Güncel

Daeş'in Musul'da İnterneti Kesmesi

Daeş\'in Musul\'da İnterneti Kesmesi

Terör örgütü DAEŞ'in Haziran 2014'ten beri kontrolünde bulunan Musul'da cep telefonu şebekelerinin ardından internet erişimini de kesmesi Irak ordusunun kent merkezine yönelik operasyonu öncesi istihbarat akışını önleme çabası olarak değerlendirildi.

13.08.2016 13:49

Terör örgütü DAEŞ'in Haziran 2014'ten beri kontrolünde bulunan Musul'da cep telefonu şebekelerinin ardından internet erişimini de kesmesi Irak ordusunun kent merkezine yönelik operasyonu öncesi istihbarat akışını önleme çabası olarak değerlendirildi.

DAEŞ'in Musul'un genelinde 1 Ağustos itibarıyla internet erişimini kesme kararını hayata geçirmesiyle kentte iletişim imkanının iyice kısıtlandığı ve militanların kontrolü artırdığı belirtildi.

Güvenlik endişesiyle Ebu Ali takma adını kullanan Musul'daki internet sağlayıcı firmanın bir çalışanı, örgütün sözde yasalarının takibinden sorumlu Hisbe unsurlarının birkaç gün önce şirkete gelerek DAEŞ'in talimatlarını aktardığını söyledi.

Ebu Ali, internet hizmetinin kesildiğini söyleyen militanların hiçbir müşterinin aboneliğini yenilememe emri verdiğini ve yakında şirketin ruhsatının da iptal edileceğini bildirdiğini aktardı.

Yerel kaynaklar, DAEŞ'in internet erişimini kesme kararının ardından internet kafeye benzer yerler açtığını, ancak buralardan hizmet almaya çalışan kişilerin de militanların yakın gözetimi altında olduğunu vurguladı.

"DAEŞ yenildiğini hissetmeye başladı"

DAEŞ'in, Irak ordusunca yürütülen kurtarma operasyonunun eşiğinde olan Musul'da istihbarat paylaşımlarını önlemek için internet yasağına başvurduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Daha önce Musul'da akademisyenlik yapan, şu an Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) ikamet eden silahlı örgütler uzmanı Ömer Abdullah, DAEŞ'in istihbarat faaliyetlerinin farkında olduğunu ve kentte cep telefonu şebekesini kesmesinin ardından internet aracılığıyla istihbarat paylaşımının daha önemli hale geldiğini söyledi.

Abdullah, "DAEŞ, Irak ordusunun Musul operasyonu başlamadan interneti engellemesi gerektiğini gördü. Hatta yenildiğini Twitter, Facebook gibi sosyal medya siteleri aracılığıyla hissetmeye başladı ve bu nedenle internet erişimini kesti." diye konuştu.

Musul halkı iletişimin güçlendirilmesini istiyor

Musullular, Irak hükümetinden kentin çevresine internet vericileri yerleştirerek iletişimi DAEŞ'in kontrol edemeyeceği şekilde güçlendirmesini talep ediyor.

ABD öncülüğündeki koalisyonun kısa süre önce kontrol altına alınan El-Kayyara Hava Üssünden ücretsiz kablosuz internet hizmeti vereceği ve bununla kentin içinden bilgi almayı amaçladığına yönelik teyit edilememiş bilgiler bulunuyor.

DAEŞ'e ait Savaş Medyası isimli hücre tarafından temmuz ayında yayımlanan yazılı açıklamada, Musul'un genelinde 1 Ağustos itibarıyla internet erişiminin kesilmesi talimatı verildiği belirtilmiş, bu karara gerekçe olarak örgüte veya mevzilerine ilişkin Irak ordusuna bilgi iletilmesi gösterilmişti.

Hisbe unsurları, söz konusu yasağa uymayanlara verilecek cezanın, Irak güvenlik güçleriyle iş birliği yaptıklarının ortaya çıkması halinde ölüme kadar gideceğini ifade etmişti.

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul, 10 Haziran 2014 tarihinden bu yana DAEŞ'in elinde bulunuyor. Irak Savunma Bakanlığı, yaklaşık beş ay önce kentin kurtarılması için güney bölgesinden operasyona başlandığını duyurmuştu.

Irak güçleri şimdiye kadar Musul çevresinde aralarında El-Kayyara Hava Üssünün de olduğu geniş bir bölgeyi ele geçirdi. Kent merkezine yönelik operasyonla ilgili hazırlıkların ise devam ettiği belirtiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Daeş'in Musul'da İnterneti Kesmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement