DAÜ Fizik Bölümü Çalıştayı Başladı - Son Dakika
Güncel

DAÜ Fizik Bölümü Çalıştayı Başladı

DAÜ Fizik Bölümü Çalıştayı Başladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen Ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, Bu Yıl Onuncusu Gerçekleştirilen "QDIS" Çalıştayına Ev Sahipliği Yapıyor.

22.04.2011 18:03  Güncelleme: 18:04

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, bu yıl onuncusu gerçekleştirilen "kuantizasyon, dualiteler ve integre edilebilir sistemler – quantizations, dualities and ıntegrable systems "QDIS" çalıştayına ev sahipliği yapıyor.

Her yıl Nisan ayında farklı bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştay, bu yıl 22 – 24 Nisan 2011 tarihleri arasında, DAÜ Kampüsü'nde yer alıyor. Söz konusu çalıştayın açılış töreni bugün (22 Nisan 2011), saat 10:00'da, DAÜ Aktivite Merkezi Salonu'nda gerçekleştirildi.

Açılış töreninde ilk konuşma DAÜ Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Halilsoy tarafından yapıldı. Prof. Dr. Halilsoy çalıştayın DAÜ'nün bilimsel çalışmalarına katkıda bulunacağını ifade ederek çalıştayın gerçekleşmesinde mali katkıları bulunan sponsorlara, EKTAM Kıbrıs Ltd., Novel Öğrenci Yurdu, MESAN Development Ltd., TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi), KKTC Kooperatif Merkez Bankası ve DAÜ Rektörlüğü'ne teşekkürlerini sundu.

Çalıştayda içinde yaşadığımız evrenin sırları ve sınırlarının tartışılacağını, kara delikler gibi insanın aklının almakta zorlandığı konuların görüşüleceğini ifade eden Prof. Dr. Halilsoy, ülkemizin küçük olduğunu ancak fizikte de büyük fikirlerin küçük ofislerden çıktığını vurgulayarak, bu çalıştayın bilim dünyası açısından çok yararlı olacağına inancını belirtti. Konuşmasında misafir katılımcılara Kıbrıs adası ile ilgili de bilgiler aktaran Prof. Dr. Halilsoy, Kıbrıs'ın sembolleri haline gelen Afrodit, St. Andreas ve St. Barnabas Manastırları, Hala Sultan Tekkesi, Karpaz eşekleri, hellim hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Prof. Dr. Halilsoy'un ardından kürsüye gelen Türkiye Bilimler Akademisi ve Konseyi Üyesi, 1989 SİMAVİ Vakfı Bilim ödülü, 1993 Mustafa Parlar Vakfı bilim ödülü, 1996 TÜBİTAK bilim ödülü sahibi ve Koç Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tekin Dereli, onuncusunu gerçekleştirecekleri söz konusu toplantının fizik alanında yol gösterici olduğunu, karşılıklı fikir alışverişinde bulunulan, genç bilm adamlarının fikirlerine de önem verilen ve sinerji yaratılan önemli bir toplantı serisi olduğunu vurguladı.

Bilimsel çalışmalarda nicelik kadar niteliğin de önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dereli, bu çalıştayda nitelik bakımından zengin çalışmalar yapılmasını amaçladıklarını kaydetti.

Açılış töreninin son konuşması ise DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak tarafından gerçekleştirildi. Prof. Dr. Öztoprak, insanlık tarihinin en eski bilimsel disiplinlerinden biri olan fizik bilimine DAÜ'de büyük önem verildiğini ve ulusların modern dünyada söz sahibi olmasında fizik bilimi alanındaki çalışmalarının da önemi olduğunu vurguladı ve konuklara DAÜ hakkında bilgiler aktardı.

24 Nisan 2011 Pazar gününe kadar devam edecek olan çalıştayın Türkiye'nin gravitasyon ve kozmoloji, matematiksel fizik ve teorik yüksek enerji fiziği alanlarında çalışmalar yapan en seçkin bilim insanları tarafından organize edilmekte olduğu ve çalıştayın bilim kurulu üyeleri arasında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyeleri ve TÜBİTAK ödülleri almış isimlerin yer aldığı vurgulandı.

Çalıştayda görüşülecek başlıca konular arasında Einstein'in genel görelilik kuramında öngörülen kara delikler, uzay – zaman yapıları, kozmoloji konuları ile yüksek enerji fiziği ve matematiksel fizik konuları yer alıyor. Davetli konuşmacı olarak Çek Cumhuriyeti Nükleer Fizik Enstitüsü'nden (ASCR) Prof. Dr. Miloslav ZNOJIL'in katılacağı çalıştaya, 60 dolayında bilim insanı katılıyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel DAÜ Fizik Bölümü Çalıştayı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement