DAÜ Sağlıklı Yaşam Merkezi Halka Açılıyor - Son Dakika
Güncel

DAÜ Sağlıklı Yaşam Merkezi Halka Açılıyor

DAÜ Sağlıklı Yaşam Merkezi Halka Açılıyor

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi halka hizmet sunmaya devam ediyor.

22.10.2011 08:23

Fakülte Dekanlığınca yapılan açıklamada, Sağlık Bilimleri Fakültesi kuruluşunun ikinci yılında geçtiğimiz yıla göre daha geniş akademik kadrosu, teknolojik sağlık donanımları ve ekonomik fiyatlarla haftaiçi her gün ve cumartesi günleri kamusal hizmetini sürdürüyor.

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu, DAÜ'nün Kuzey Kıbrıs'ın en eski ve köklü devlet üniversitesi olmasından dolayı verilen hizmetlerde kar amacı gütmediklerini ifade etti. Yapılan açıklamada, üniversite personeli ve öğrencilere de özel indirim uygulandığı ifade edildi. Harutoğlu, "Döner sermaye yapısından ve devlet üniversitesi olduğumuzdan kar marjı düşünmüyoruz, yani amacımız para kazanmaktan ziyade toplumsal hizmeti sürdürülebilir kılmaktır ve bu bağlamda bütün ada halkını merkezimize davet ediyoruz" dedi.

Ülkemizin bazı kronik hastalıkları önceden önleme veya geciktirme konusunda sorunlar yaşadığını ve toplumsal bilinçlenmenin aciliyetinin artarak sürdüğü belirtilen açıklamada, yeni açılan merkezin bir misyonunun da söz konusu sağlık sorunlarının önüne geçmek olduğu ifade edildi.

Diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları, eklem hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarının toplumumuzda giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Dekan Prof. Harutoğlu, fakültenin bu alandaki çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. Özellikle obezitenin toplumsal bir sorun olarak sağlıklı yaşamı tehdit ettiğinin altını çizen Prof. Harutoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün de bu konuda alarm verdiğini vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti:

"Obezite, tek başına bir hastalık olmakla birlikte birçok hastalığın oluşumu da tetikleyen önemli bir risk faktörüdür. Bu hastalık özellikle kalp damar hastalıkları, kanser, kas iskelet sistemi, hormonal bozukluklar gibi pek çok önemli hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Bununla birlikte obezlerde estetik kaygılar nedeniyle ciddi ruh sağlığı bozuklukları da gözlemleniyor. Biz fakülte olarak uzman kadromuzla Sağlıklı Yaşam Merkezi'mizde bu tür sağlık sorunlarını oluşmadan önlemeye çalışıyor, eğer oluşmuşsa da ilerlememesi için yapılması gerekenler konusunda hastalarımızı bilinçlendiriyoruz.

Merkezimizde bu amaçla üst düzey teknoloji kullanarak, antropometrik ve metabolik tüm ölçümleri büyük bir hassasiyetle yapıyoruz. Bu çalışmaları sürdürürken fizyoterapist, diyetisyen ve spor bilimci gibi farklı meslek mensuplarını içerisine alan güçlü bir ekiple multidisipliner çalışma anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu amaçla bize başvuran bireylere gereken teşhisi koyduktan sonra kişiye hastalığa özel egzersizlerini başlatmak üzere üniversitemiz bünyesinde hizmet sunmakta olan Spor Merkezine yönlendirme yapıyoruz."

Prof. Harutoğlu, yeni açılan bu merkezin sadece obezite için değil, ayrıca diabet hastaları, kalp-damar hastaları, karaciğer ve böbrek hastaları, metabolik hastalıklara sahip bireyler, gebeler, emzikliler ile bebek ve çocuklara yönelik diyet ve egzersiz eğitimi konusunda hizmet verdiğini belirtti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Barış Öztürk ise yeni merkezin tam donanımlı laboratuvarlar, ileri düzey teknolojik cihazlar ve ekipmanlarla dünya standartlarına göre düzenlendiğini belirtti. Öztürk, Segmental Analiz yapan 1000 Khz ve 12 elektrotlu vücut analiz cihazının Kıbrıs'ın kuzeyinde bir ilk olarak sadece DAÜ Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde mevcut olduğunu ve bu teknolojinin Türkiye'de bile çok az sayıda mekezde bulunduğunu ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Öztürk, cihazla vücuttaki yağ ve kas oranlarının bölgelere göre ayrı ayrı ölçüldüğünü, hücre içi ve dışındaki sıvı oranlarının saptandıktan sonra metabolizma hızının belirlendiğini ve bireyin gereken kalori gereksinmesine uygun aylık program çerçevesinde haftalık olarak gözetim altına alındığını belirtti. Bununla birlikte bu merkezde ileri metabolizma ölçümleri, egzersiz performans testleri, karın bölgesi analizleri ve çocuk ve engellilere özel antropometrik ölçümlerin yapıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel DAÜ Sağlıklı Yaşam Merkezi Halka Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement