Dicle Elektrik, borcunu ödemeyen, alışkanlık haline getirdiği bu tutumu nedeniyle yapılan ikazları da dikkate almayan aboneler ile yasal yollardan mücadele yürütüyor. Bu çerçevede Dicle Elektrik, 14 bin 320 abonesi hakkında suç duyurusunda bulunurken, 22 bin 751 aboneyi de icraya verdi. Kaçak elektrik kullananlar, 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) bölgesinde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta ödenmeyen elektrik faturaları nedeniyle son 6 ay içerisinde toplam 37 bin 71 abone hakkında ya savcılığa suç duyurusunda bulunuldu, ya da icra takibi başlatıldı. Kaçak elektrik kullanımının hayli yaygın olduğu ve özellikle yaz aylarında tarımsal sulama ile birlikte yüzde 90 seviyesine dayanan kaçak elektrik kullanımının yanında, Dicle Elektrik dağıtım bölgesindeki Güneydoğu illerinde, ödeme sorunu da yaşanıyor. Geçmişten gelen alışkanlıklar ile bölgede binlerce abone, elektrik borcunu ödememeyi alışkanlık haline getirmiş görünüyor. Bu aboneler arasında meskenlerin yanı sıra, ticari işletmeler, marketler ve tarımsal sulamacılar da bulunuyor.
YASAL YOLLARLA MÜCADELE BAŞLADI
Dicle Elektrik, borcunu ödemeyen aboneler ile yasal yollarla mücadele ediyor. Bu nedenle de kurumun hukuk servisi hayli yoğun çalışıyor. Alınan bilgilere göre, son 6 aylık süre içerisinde borcunu, tüm uyarılara rağmen ödemeyen 14 bin 320 abone hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulurken, 22 bin 751 abone hakkında ise icra takibi başlatıldı.
SUÇ DUYURUSUNDA ŞANLIURFA, İCRA TAKİBİNDE DİYARBAKIR BİRİNCİ SIRADA
Suç duyurusunda Dicle Elektrik dağıtım bölgesindeki iller arasında ilk sırayı 5 bin 763 abone ile Şanlıurfa alırken, icra takibinde ise ilk sırada 8 bin 255 abone ile Diyarbakır yer alıyor. Daha önce 'Nitelikli hırsızlık' suçu kabul edilen kaçak elektrik kullanmanın cezası, yapılan düzenlemenin ardından 'Karşılıksız yararlanma' olarak değiştirildi, ancak hapis cezasının yine devam ettiği belirtildi. Kaçak elektrik kullanımında 3 yıla kadar hapis cezası öngörülen yeni ceza maddesine göre, kaçak elektrik kullanan kişi, tespit edilen kullanım bedelini ödemek zorunda. Söz konusu madde şöyle; "Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur". - DİYARBAKIR
Son Dakika › Güncel › Dedaş'tan Suç Duyurusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?