Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, demokratikleşme paketine ilişkin, "Herkesin beklentisi olan paket, özellikle bölge açısından çok önemli ve heyecan verici" dedi.
Bitlis ve Muş'taki sivil toplum örgütü temsilcileri, pakete ilişkin AA muhabirlerine değerlendirmede bulundu.
Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, paketin, ülkede demokratikleşme ve özgürlüklerin standardının yükseltilmesi adına önemli bir adım olacağına inandığını belirtti.
Bölgedeki en büyük gelişmenin, Kürt meselesi ve bu kapsamda devletin yürütmüş olduğu çözüm sürecinin başarıya ulaşması olduğuna dikkati çeken Gül, şöyle konuştu:
"Çözüm süreci hepimizde büyük bir heyecan yaratıyordu. Bu anlamda özellikle eğitim kapsamında özel okullarda değişik dil ve lehçelerde eğitim alınabileceği belirtiliyor. Anadilde eğitim ve öğrenim bir hak. Bu kimse tarafından bir lütuf olarak karşılanamaz. Uluslararası sözleşmelerde anadilde eğitimin bir hak olduğu belirtiliyor. Bunun Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından da imzalandığını bildiğimiz halde bu hususlarda çekinceler var. Bu hususların eksik kaldığını düşünüyorum. Bu paketin bir tane olmayacağının vurgulanması ve ucunun açık olması bizi umutlandırdı. Herkesin beklentisi olan paket, özellikle bölge açısından çok önemli ve heyecan verici."
Öğrenci andının kaldırılmasını önemli bulduklarını vurgulayan Gül, bunun çok önemli ve büyük bir gelişme olduğunu, devlet mantalitesinin insan odaklı değiştiğinin bir göstergesi olarak düşündüğünü ifade etti.
Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Bakanı Davut Tezcan da günün çağdaş koşullarına göre tam demokratikleşmenin sağlanması için daha cesur ve hızlı adımların atılması gerektiğine değinerek, pakette yer alan maddelerin Türkiye'nin gelişmesine katkı sunacağını ifade etti.
Özel okullarda her lehçede eğitim alınması, seçim ve siyasi partiler sisteminde yapılan değişiklikler ve eş başkanlık sisteminin getirilmesi konularının olumlu gelişmeler olduğuna değinen Tezcan, "Bütün azınlıkların kendisini mecliste daha net ifade edebilmesi kamuoyunu ve toplumu rahatlatırdı. Başörtüsünün serbest olması, andımızın kaldırılması, değişen köy isimlerinin tekrar verilmesi çok güzel gelişmeler. Bu değişiklikler, bölgede rahatlamanın sağlanmasına muhakkak bir fayda sağlayacaktır" dedi.
-"Paket, Türkiye'de çığır açtı"
Demokratikleşme paketinin Türkiye'de çığır açtığını ve paketin hazırlanmasına katkı sunan herkese teşekkür eden Memur-Sen Muş Temsilcisi Feyat Asya ise demokratikleşmenin önündeki engellerin teker teker kaldırıldığını kaydetti.
Başbakan Erdoğan'ın "bu ilk değildir, son da olmayacaktır" sözünün de çok önemli ve anlamlı olduğunun altını çizen Asya, "Bu söz, ötekileşen her vatandaşımızı kucaklama anlamında büyük bir adımdır. Roman vatandaşlarımızın kültürünü yaşatma adına enstitü kurması, Alevi vatandaşlarımızın onure edilmesi açısından Nevşehir Üniversitesine Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi adının verilmesi, birlikteliğimizin sağlanması acısından çok önemlidir" ifadelerini kullandı.
Öğrenci andının kaldırılmasının farklı bir değişim olduğunu anlatan Asya, şunları kaydetti:
"Paket ile ülkemizin demokratikleşmesi konusunda var olan engeller kaldırılacaktır. Başbakan'ımızın 'bu ilk değil, son da olmayacaktır' sözü ötekileşen her vatandaşımızı kucaklama anlamında büyük bir adımdır. Paketle 12 Eylül dayatması olan, modası geçmiş yönetmelik de kaldırılacaktır. Yine özel okullarda anadilde eğitim hakkının verilmesi özellikle bölge halkı için umut vericidir. En önemlisi Türkiye'de demokrasi engellerini kaldıracak, siyasi partiler ve seçim barajı gibi konularda değişiklik yapılması ve üç temel başlık altında ele alınacak olması insanlarımız ve demokrasi adına umut vericidir. Bu anlamda paketi olumlu bulmakla birlikte, 'evet ama yetmez' diyerek demokratikleşme paketine destek veriyoruz." - Bitlis
Son Dakika › Güncel › Demokratikleşme Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?