Denizli´De Kız Meslek Lisesi´Ne Gece Yarısı Yıkım Baskını - Son Dakika
Güncel

Denizli´De Kız Meslek Lisesi´Ne Gece Yarısı Yıkım Baskını

Denizli´De Kız Meslek Lisesi´Ne Gece Yarısı Yıkım Baskını

Denizli'de Hükümet Konağı ve Hükümet Meydanı Projesi Kapsamında Yıkımı Tartışma Konusu Olan Vali Vefki Ertür Kız Meslek Lisesi'nin Gece Yarısı Yıkımı, Gerilime Neden Oldu. Yıkım Alanına Gelen CHP'li Meclis Üyeleri, Mimar ve Mühendisler ve Vatandaşlar ile Polis Arasında Sert Tartışmalar Yaşandı. Yıkım Durdurulurken, İş Makineleri Grubun Alkışları Arasında Alandan Ayrıldı.

19.06.2010 06:44

Denizli'de Hükümet Konağı ve Hükümet Meydanı Projesi kapsamında yıkımı tartışma konusu olan Vali Vefki Ertür Kız Meslek Lisesi'nin gece yarısı yıkımı, gerilime neden oldu. Yıkım alanına gelen CHP'li meclis üyeleri, mimar ve mühendisler ve vatandaşlar ile polis arasında sert tartışmalar yaşandı. Yıkım durdurulurken, iş makineleri grubun alkışları arasında alandan ayrıldı.

Denizli Valiliği, geçtiğimiz yıl yeni Hükümet Konağı ve Meydanı Projesi'ni yapmak için çalışmalara başladı. Bakanlıktan proje için 10 milyon lira ödenek gönderildi. Proje kapsamında Mimarlar Odası ile birlikte bölgedeki yapıların durumuyla ilgili sempozyum düzenlendi. Sempozyum sonunda bölgede bulunan Kız Meslek Lisesi, mevcut Valilik binası, Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi'nin taş bina atölyelerinin korunması kararı çıktı.

Yapılacak 53 bin metrekarelik alanın düzenlemesi Mimarlar Odası ile Valiliğin görüş ayrılığına düşmesine neden olurken, açılan ulusal mimari proje yarışmasında birinci seçilen yüksek mimar Yavuz Selim Sepin de projesinde Vali Vekfi Ertür Kız Meslek Lisesi'ni yerinde bıraktı.

Vali Yavuz Erkmen, projeye uyularak binaların korunacağını, ancak bazı küçük değişiklikler yapılabileceğini açıkladı. Tartışmalar proje yarışmasından sonra durulurken, bu hafta başında bazı yerel gazeteler ve internet sitelerinde Vali Vekfi Ertür kız Meslek Lisesi'nin çatışında kiremitlerin toplandığı, yıkımın başladığı haberleri yayınlandı.

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Şenel, CHP Denizli İl Başkanı Zafer Gönenç ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu sözcüsü Tolga Aydar, yaptıkları açıklamalarla yıkım yapılmamasını, projeye bağlı kalınmasını istedi. Ancak bugün saat 21.00 sıralarında Gazi Bulvarı'ndaki okulun konferans salonu bölümünde, dozerler yıkıma başladı.

Olayın duyulmasının ardından TMMOB'a bağlı odaların üyeleri, Denizli Belediyesi eski Başkanı Ali Marım, CHP'li Belediye Meclis üyesi Arif Balkanay, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Selahattin Koçdemir, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Şavklı okula geldi, dozerlerin önüne geçip yıkımın durdurulmasını istedi. Arif Balkanay ve Abdullah Şavklı, dozerlerin yıktığı binaya girdi.

Ortamın gerilmesi üzerine okula çevik kuvvet ekipleri, polis, zabıta, Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Ünal ve Nilgün Ök geldi. Vali Yavuz Erkmen'i telefonla arayarak görüşen Arif Balkanay, yıkımın usulsüz olduğunu belirterek, izin belgesi istedi. Balkanay ve Şavklı, belediye başkan yardımcılarıyla da tartıştı ve yıkımın durdurulmasını istedi.

Okulun bahçesinde toplanan yaklaşık 50 kişilik grupla polis arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Çevik kuvvet kordon oluşturup grubu yıkım alanından dışarı çıkardı. Olay yerine gelen Emniyet Müdürü Atilla Çınar, grubu sakinleştirmek istedi. Ancak, grup izin belgesi olmadığını ileri sürerek, yıkımın durdurulmasını istedi. Yapılan telefon görüşmeleri sonucu yıkımın bu gece durdurulduğu açıklandı, iş makineleri grubun alkışları arasında alandan çıkarıldı, grup da dağıldı.

Grup adına konuşan Arif Balkanay, yarın sabah mahkemeye başvurarak yürütmenin durdurulmasını isteyeceklerini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Denizli´De Kız Meslek Lisesi´Ne Gece Yarısı Yıkım Baskını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement