Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Gelişmeler" ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika
Güncel

Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Gelişmeler" ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek...

Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen\'deki Gelişmeler" ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek...

Yemen'de Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) karşı düzenlenen operasyonlara 5 gün süreyle ara verilebileceği bildirildi.

07.05.2015 20:00

Yemen'de Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) karşı düzenlenen operasyonlara 5 gün süreyle ara verilebileceği bildirildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, ülkeyi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile düzenlediği ortak basın toplantısında, isyancılar ve müttefiklerinin de çatışmaya son vermeyi kabul etmeleri halinde milyonlarca sivile yardım edilmesi için Yemen'de yenilenebilir beş günlük ateşkes ilan edileceğini söyledi.

Cubeyr, ülkesinin, Yemen halkına yardımı genişletmek konusunda kararlı olması nedeniyle Yemen'deki hava saldırılarını durduracağını ve Suudi Arabistan'ın, 274 milyon dolarlık yeni bir yardımda bulunacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de "insani duraklamanın", Husileri ve destekçilerini, ateşkesin koşullarının kabulü konusundaki diplomatik çabalara gereken süre nedeniyle birkaç gün içinde başlamayacağını bildirdi.

Yardım kuruluşlarının da ülke çapında gıda, yakıt ve ilaç dağıtımı için en iyi stratejiyi koordine etmek için zamana ihtiyaç duyduğunu ifade eden Kerry, ateşkesin "bombalamanın ve ateş açmanın olmaması, güçlerin yeniden konumlandırılmaması" anlamına geleceğini sözlerine ekledi.

-Dışişleri Bakanı Yasin'in açıklamaları

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, Husilerin, Aden'in Tevahi bölgesinde göç etmek isteyen ailelere açtığı top atışlarında 50'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Yasin, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, koalisyon güçlerinden Aden'i kurtarmalarını ve uluslararası toplumun da müdahale etmesini talep ederek, "Aden'in stratejik Tevahi bölgesinde 50'den fazla sivil öldürüldü. Husiler, Aden vilayetinden göç etmek isteyen aileleri top ateşine tutuyor" diye konuştu.

Yasin, Husilerin, Aden'de gerginliği tırmandırarak Suudi Arabistan'da gerçekleşmesi beklenen diyalog görüşmelerini boşa çıkarmaya çalıştığını dile getirdi.

"Helikopter düşürüldüğü" iddiası

Ensarullah Hareketi (Husiler) militanlarının Suudi Arabistan'a ait Apache tipi bir helikopteri düşürdüğü iddia edildi.

Huislere ait El-Mesira kanalında yer alan habere göre, Husiler ülkenin kuzeyindeki Sada vilayetinde Suudi Arabistan'a ait olduğu öne sürülen Apache tipi bir helikopteri düşürdü.

Haberde, Suudi Arabistan sınırında yer alan ve idari olarak Sada vilayetine bağlı El-Bika bölgesinde gerçekleştiği iddia edilen olayın ardından, pilotların akıbetine ilişkin bilgi verilmedi.

-İki komutan görevden alındı

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, "vatana ihanet" gerekçesiyle Taiz Özel Kuvvetler Komutanı Albay Hammud el-Harisi ve İbb il Emniyet Müdürü Albay Muhammed Abdulcelil eş- Şami'yi görevden aldığı bildirildi.

Hadi, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Vatana ihanet eden Taiz Özel Kuvvetler Komutanı Albay Hammud el-Harisi ile İbb İl Emniyet Müdürü görevden alınmıştır" ifadelerini kullandı.

Görevden alınan komutanların, "vatana ihanet" suçlamasıyla askeri mahkemeye sevk edileceği belirtildi.

-Husilerle mücadele

Yemen'in orta kesiminde bulunan Taiz ilinde, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı askeri liderlerin, Husilerle mücadelede halk direniş güçlerini yönetmek için askeri konsey kurduğu bildirildi.

Kurulan konseyden yapılan yazılı açıklamada, Taiz ilindeki askeri liderlerin, ildeki halk direniş güçlerini yönetmek, bunların operasyonlarını düzenlemek ve meşru yönetimle koordinasyonu sağlamak için askeri konsey kurma kararı aldığı belirtildi.

Açıklamada, askeri konseyin başkanlığını Tuğgeneral Sadık Serhan'ın yapacağı, üyelerinin de Tuğgeneraller Adnan el-Hamadi, Yusuf eş-Şerabi ve Sabit Şemsan ile Albay Hammud el-Mihlafi'den oluştuğu kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen 'Yemen'deki Gelişmeler' ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement