Dha İstanbul Bülteni - 3 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 3

Dha İstanbul Bülteni - 3

FETÖ'NÜN DOĞAN MEDYA'YI İŞGAL DAVASIHaber: Hayati KILIÇ - İstanbul DHA FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Hürriyet, CNN Türk, Kanal D ve DHA'nın da bulunduğu Doğan Medya Center binasının işgal edilip yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda bir kişinin şehit edilmesine ilişkin 3'ü tutuklu...

09.08.2017 19:02

FETÖ'NÜN DOĞAN MEDYA'YI İŞGAL DAVASI

Haber: Hayati KILIÇ - İstanbul DHA

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Hürriyet, CNN Türk, Kanal D ve DHA'nın da bulunduğu Doğan Medya Center binasının işgal edilip yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda bir kişinin şehit edilmesine ilişkin 3'ü tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 5. duruşması görülüyor. Duruşma olay günü kaydedilen güvenlik kameralarının izlenmesiyle devam ediyor.

GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI İZLENİYOR

İstanbul Adalet Sarayı'ndaki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu yüzbaşılar Erdal Şeker, Süleyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan katıldı. Tutksuz sanıklar duruşmaya gelmedi.  Duruşmada, davanın müdahili olan Doğan Medya Center, Başbakanlık, TBMM ve Savunma Bakanlığı ile olaylarda şehit olan Vedat Barceğci'nin yakınlarının avukatları hazır bulundu. Duruşma, tanıkların, sanıkların ve müştekilerin verdikleri ifadeler arasındaki çelişkilerin giderilmesi ve olayın oluş şeklinin tam olarak anlaşılması amacıyla güvenlik kamera kayıtlarının izlenmesiyle devam ediyor.

BAŞAK ŞENGÜL DİNLENDİ

Duruşmada, CNN Türk spikeri Başak Şengül'ün, müşteki olarak beyanı alındı. Şengül, 15 Temmuz'da televizyon kanalında normal program akışında yayın yapıldığını anlatarak, köprünün askerler tarafından kapatılmasının ardından yayın akışının değiştirildiğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın "TSK içindeki bir grubun kalkışması" şeklindeki açıklamasından sonra olayın farkına vardığını ifade eden Şengül, daha sonra askerlerin geldiğini belirterek, yayından bunu duyurduğunu söyledi.

Kanal yönetimi tarafından "Rejiyi kilitliyoruz, sen yayına devam et" denildiğini belirten Şengül, "Askerler binamıza girmişti. Yayını sürdürebileceğimiz kadar sürdürdük. Askerlerin kanal içindeki seslerini yaklaştıkça daha fazla duymaya başladım. Askerin önce kameranın arkasından geldiğini gördüm. Yanıma geldi ve 'Hadi artık boşaltıyoruz' dedi. Yayının kesildiğini düşündüm ve mikrofonu çıkardım. Binadan çıkarken dışarıdaki kalabalığın toplandığını gördüm, diğer kapıdan dışarı çıktım. Helikopter ve çok yoğun silah sesi duydum. Taksiyle çok yakın bir arkadaşımın evine gittim. Şikayetçiyim. davaya müdahil olmak istiyorum" dedi.

MAHKEME BAŞKANI: ÇARPITMALARIN FARKINDAYIZ

Duruşmada güvenlik kamera görüntülerinin izlendiği sırada  sanıkların  "Tüfeklerimiz çapraz tutuşta" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, "Bize gördüğümüzü de yedirmeyin artık. Nasıl tuttuğunuz ortada" diye konuştu. Sanıkların görüntüler izlenirken beyanda bulunmasına itiraz eden Doğan Medya adına müdahil olan avukat Şehnaz Yüzer, sanıkların görüntüleri çarpıtarak beyanda bulunduklarını, gerçeği saklamaya çalıştıklarını belirterek, mahkemenin görüntüleri ve bu beyanlarını dikkate alarak bir değerlendirme yapacağını umduklarını söyledi. Mahkeme Başkanı Dağ ise zaman zaman sanıkların bu çarpıtmalarının farkında olduklarını ve buna göre değerlendirme yapacakları konusunda kimsenin kuşkusunun olmaması gerektiğini belirtti. Duruşma, güvenlik kamera görüntülerinin izlenmesiyle devam ediyor.

============================

KARA KUVVETLERİ KOMUTANI ORGENERAL ÇOLAK'TAN İSTANBUL VALİSİ'NE VEDA ZİYARETİ

Haber-Kamera: Enver ALAS İSTANBUL  DHA

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla emekliliğe sevk edilen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, İstanbul Valisi Vasip Şahin'e veda ziyaretinde bulundu.

Orgeneral Salih Zeki Çolak, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile birlikte saat 13.30 sıralarında Cağaloğlu'ndaki İstanbul Valiliği'ne geldi. Vali Şahin tarafından karşılan Orgeneral Çolak,  girişte Valilik Şeref defterini imzaladı. Görüşme sırasında basın mensuplarına görüntü veren ikili ziyarete ilişkin kısa birer açıklama yaptı.

"ÇOK GÜZEL MESAİ ARKADAŞLIĞIMIZ VARDI"

Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinden 30 Ağustos'ta ayrılacak olan Orgeneral Çolak, "Sayın Valimizle 2 yıl önce 1. Ordu Komutanı iken 1 süreyle birlikte görev yaptık. Çok güzel mesai arkadaşlığımız vardı. Yine görev nedeniyle değişik zamanlarda İstanbul'a geldiğimiz zaman kendisi bizlere her zaman yardımcı olmuştur. Çok sevdiğimiz, değer verdiğimiz devlet büyüğümüzdür. Bunun için İstanbul'a 1. Ordu karargahına vedalaşmaya geldiğimizde kendisini ziyaret ederek yaptıkları için kendisine teşekker etmek amacıyla geldim. Buradan çok mutlu bir şekilde ayrılıyorum" diye konuştu.

VASİP ŞAHİN  ZİYARET İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ.

İstanbul Valisi Vasip Şahin de Salih Zeki Çolak'a ziyareti nedeniyle teşekkür ederek, emeklilik yaşamının hayırlı olması temennisinde bulundu. Şahin, "1. Ordu Komutanı iken burada güzel çalıştığımız, her bakımdan işbirliği yaptığımız değerli bir komutanımızdır. Kara Kuvvetleri Komutanı'yken de aynı hassasiyetle başarılı görevleri oldu.  Sağolsunlar bizlere vefa göstererek ziyaret ettiler.  Bu nezaketinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Ziyaret yaklaşık 1 buçuk saat sürdü. 3 Ağustos'taki YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan emekliye sevk edilen Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın yerine yerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler atanmıştı.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Görüşmeden görüntüler

-Salih Zeki Çolak ve Vasip Şahin

Orgeneral Çolak'ın açıklamaları

-Vasip Şahin'ın açıklaması

-Genel ve detaylar

========================

(ÖZEL) - İSTANBUL'UN EN ŞANSSIZ SİTESİ VE SAKİNLERİ

Esenyurt'ta 14 katlı bir sitenin sakinleri,  hemen yanı başlarında yeralan fabrika nedeniyle oldukça zor günler geçiriyor. Fabrika, kumaş kurutma işlemi nedeniyle 24 saat bacalarından etrafa kötü kokulu duman saçıyor. Bacalardan çıkan duman bazen öyle yoğunlaşıyor ki; rüzgarın da etkisiyle bina adeta görünmez hale geliyor.

Duman altında kalan 140 daireli binanın sakinleri sıcak günlerde bile  pencerelerini açamıyor.

Haber-Kamera: İhsan YALÇIN/ İstanbul DHA

Esenyurt'ta bir kumaş boyama fabrikasının 3 bacasından gece gündüz kötü kokular saçan duman yükseliyor. Kumaş kurutma işlemi nedeniyle çıkan dumandan, yaklaşık 400 kişinin yaşadığı sitenin sakinleri oldukça şikayetçi. 140 dairenin sakinleri camlarını açamaz, bahçede oturamaz, balkonlarına çamaşır bile asamaz hale gelmiş. Bacalardan çıkan dumanın yoğunluğu bazı günler oldukça artıyor. Dün de, dumanın yoğunlaştığı günlerdendi. Birçok site sakini ellerine cep telefonlarını alıp o anları kaydetti. Görüntülerde, ancak bir yangından çıkabilecek yoğun duman, rüzgarın da etkisiyle binayı sarıyor. O anlarda adeta göz gözü görmüyor.

"ARTIK DAYANACAK HALİMİZ KALMADI"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ve diğer ilgili kurumlara konuyla ilgili şikayette bulunduklarını; fakat bir sonuç alamadıklarını söyleyen site sakini Bayram Umur, "Müteahhit firma, biz daireyi alırken fabrikanın kapanacağını söyledi. Ama birkaç ay sonra böyle olmadığını gördük. Yaklaşık 1,5 yıldır da burada oturuyorum. Artık dayanacak halimiz kalmadı. Zaman zaman binanın yaydığı dumanlar yoğunlaşıyor. Ayrıca etrafa saçılan koku nedeniyle burası yaşanılmaz bir yer haline geldi. Evlerin içine kadar duman ve koku giriyor" dedi.

"BAŞ AĞRISI YAŞIYORUZ"

Bina sakinlerinden Yusuf Arslan ise, "Sitede bulunan herkes dumandan ve kokulardan etkileniyor. Bundan en çok etkilenenler de çocuklarımız. Yaz-kış burun tıkanıklığı ve baş ağrısı yaşıyoruz. Gece-gündüz fabrika faaliyette olduğu için de geceleri uyamakta güçlük çekiyoruz" ifadesini kullandı.

"2 AYLIK BEBEĞİM VAR"

Sitenin 5. katında oturan Sevda Demir, "2 aylık bebeğim var, dumandan ve kokudan camları açamıyorum. Geceleri de gürültüsü oluyor. İlgili yerlere şikayette bulunduk; ama bir sonuç alamadık" diye konuştu.

Duman ve kokudan dolayı dışarı çıkamadıklarını belirten Arzu Toprak ise "Bu sıcaklarda kliması olan komşulara gidip oturuyoruz. Başka çaremiz yok. Gerekli yerlere başvuruluyor; ama hiçbir sonuç alınamıyor. İnşallah bir çözüm bulunur" şeklinde konuştu.

14 katlı 140 daireli binanın yaklaşık 1,5 yıl önce tamamlandığı, kumaş boyama fabrikasının ise 1992 yılından beri faaliyette olduğu öğrenildi.

Görüntü Dökümü:

------------------------

(Cep Telefonu)

/////////////////////////

-Bacalardan yükselen yoğun duman

-Rüzgarında etkisiyle sitenin dumanla kaplanması

(Aktüel Görüntü)

///////////////////////////

-Siteden görüntü

-Bina sakinlerinden detay

-Fabrikadan detay

-Fabrika bacalarından yükselen duman

-Site sakinleri ile röp.

-Genel ve detaylar

=============================

İRANLI SAHTE POLİSLERE GÖZALTI

Haber: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA

İstanbul'da Arap turistlerin yoğun olduğu bölgelerde kendilerini polis olarak tanıtıp dolandırıcılık yaptığı iddia edilen İranlı 2 kişi yakalandı.

Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, kendilerini polis olarak tanıtan 2 kişinin, Fatih Molla Gürani Mahallesi'nde 23 Temmuz'da durdurup üstünü aradığı Iraklı Ali Abdullah'ı pasaportu yanında olmadığı gerekçesiyle 200 dolarını  almasıyla ilgili çalışma başlattı.

Polis ekipleri, 27 Temmuz'da Bakırköy'de kendilerini polis olarak tanıtan kişilerin, Atatürk Havalimanı'ndan gelen Arap turistlerin üstünü aramaya çalıştığı ihbarı üzerine harekete geçti. Otomobilde bekleyip, durdukları turistlerle konuşan 2 şüpheli, polis ekiplerini görünce kaçmaya çalıştı. Yaşanan kısa süreli kovalamacanın ardından 2 şüpheli yakalandı.

54 yaşındaki İran uyruklu Muhammet Al H.'nin turistlere kendisini emniyet amiri, 47 yaşındaki Rıza H.'nin de başkomiser olarak tanıttığı

öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin adliyeye sevk edilen İranlı şüpheliler, çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

Görüntü Dökümü

---------

-Şüphelilerin asayiş şubeden çıkışı

09.08.2017 - 15.20 Haber Kodu : 170809110

========================

"RAMAZAN KOLİSİ" DOLANDIRICISI YAKALANDI

Haber: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri karşılıksız çekle aldığı ramazan kolilerini piyasaya düşük fiyata sattığı öne sürülen bir kişinin de arasında bulunduğu 3 kişiyi gözaltına aldı.

İddiaya göre, kendisini iş adamı olarak tanıtan Uğur Y., ihtiyaç sahiplerine dağıtacağını söyleyerek bir gıda firmasına 1100 adet  ramazan kolisi hazırlattı. Ramazan kolileri karşılığında 180 bin lira değerinde 2 çek vererek kolileri teslim aldı. Uğur Y.'daha sonra aldığı kolileri çeşitli marketlere düşük fiyatla olarak sattı. Gıda firmasının sahipleri çeklerin karşılıksız çıkması üzerine Uğur Y.'den şikayetçi oldu.

EV SATMAK İÇİN 40 BİN LİRA DA KAPARO TOPLAMIŞ

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri konuyla ilgili yaptığı çalışmalarda Uğur Y.'nin yakalanması için çalışma yaptığı sırada Eyüp'te bir emlakçı dükkanı açarak satmak için gösterdiği bir daireden de yaklaşık 40 bin lira kaparo aldıktan sonra izini kaybettirdiğini ortaya çıkardı. Polis ekipleri 31 Temmuz'da yaptığı operasyonda Uğur Y.'ye yardım ettiği belirlenen Yılmaz K. ve Mehmet Selim B. ile Uğur Y.'yi yakalayarak gözaltına aldı. Vatan Caddesi'nde bulunan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan şüpheliler dün adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden Uğur Y. çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklanırken, Yılmaz K. ve Mehmet Selim B. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

KOLİLERİN TAŞINMASI GÜVENLİK KAMERASINDA

Uğur Y.'nin karşılıksız çekle aldığı 'Ramazan kolileri'ni bir kamyondan marketin deposuna indirtmesi ve kolileri market elemanlarının taşınması güvenlik kameraları tarafından görüntülendi.

Görüntü Dökümü

-------

(Güvenlik Kamerası)

-Kamyonun depoya yanaşması

-Depo önünde bekleyen Uğur Y. (siyah giyimli)

-Ramazan kolilerinin indirilmesi

-kolilerin taşınması

-Genel ve detaylar

09.08.2017 - 14.34 Haber Kodu : 170809092_

===========================

SARIYER'DE BİR KADINI TELEFONDA DOLANDIRAN ŞÜPHELİLER YAKALANDI

Haber: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA

Sarıyer'de, bir kadını telefonla arayarak kendilerini banka görevlisi olarak tanıtıp 16 bin lira dolandıran 6 kişi yakalandı.

Olay, Sarıyer'de 14 Temmuz'da meydana geldi. İddiaya göre, A.S. isimli kadını telefonla arayarak kendilerini banka görevlisi olarak tanıtan şüpheliler, kadının 16 bin TL'sini dolandırdı. A.S.'nin şikayetçi olması üzerine Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Polis ekipleri, olayla ilgili güvenlik kamerası görüntülerini incelemesinin ardından 6 şüpheliyi belirleyerek yakalanması için 4-7 Ağustos tarihleri arasında operasyon düzenledi. Sarıyer Asayiş Büro Amirliği ekipleri, L.D.(24), S.M.K.(21), M.K.(25), F.G.(21), E.G.(34) ve E.O.G.(25) yakalayarak gözaltına aldı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler, Pazartesi günü adliyeye sevk edildi. 6 şüpheli çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

ŞÜPHELİLERİN PARAYI ÇEKMESİ BANKANIN GÜVENLİK KAMERASINDA

Bir şüphelinin bankaya giderek hesaplarına yatan parayı çekmesi bankanın güvenlik kamera görüntülerine yansıdı. Şüphelilerin adliyeye sevk edilmesi polis kameraları tarafından görüntülendi.

Görüntü Dökümü

-------------

(Güvenlik Kamerası ve Polis Kamerası)

-Bir şüphelinin bankadan parayı çekmesi

-Şüphelilerin adliyeye sevk edilmesi

-Genel ve detaylar

09.08.2017 - 16.46 Haber Kodu : 170809140

============================

TÜRKÇEYE ÇEVRİLEN MANAS DESTANI TANITILDI

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Boğaçhan ÖZER/ İstanbul DHA

Kırgızistan Başbakanı Soroonbay Ceenbekov ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde Türkçeye çevrilen "Manas Destanı" kitabının tanıtım toplantısına katıldı.

Programda ilk olarak Manas Destanı'nı konu alan bir gösteri yapıldı.

"BİZİM DUYGULARIMIZ BİR, DEĞERLERİMİZ BİR, HEDEFLERİMİZ BİR"

Kadir Topbaş programda bir konuşma yaparak, "Türk dünyası belediyeler birliğimizin de ilk defa Manas Destanı'nı Türkçeleştirilmesini sağladığı için teşekkür ediyorum. Hz. Mevlana 'aynı dili konuşanlar değil aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır. Bizim duygularımız bir, değerlerimiz bir, hedeflerimiz bir. Arzumuz dünyanın huzuru ve barışı. Biz Türk milleti olarak önemli katkılar sunmaya her zaman hazırız, bu hassasiyeti her daim göstermekteyiz" dedi.

Topbaş'ın ardından bir konuşma yapan Kırgızistan Başbakanı Soroonbay Ceenbekov, "Manas destanı dünyadaki çok dille çevrildi, Fransızca, Almanca, Çince, Farsça… Türkçeye çevrilmesi bizim için ayrıca önemli. Biz bu destan insanlara terbiye veren, büyük halkın yürüdüğü yolu gösteren destan diye sayıyoruz. Bu destanı çevirenlere çok teşekkür ediyorum. Manas Destanı her zaman bizim halkımızın ruhunu şahlandırır. İki halkın arasındaki kardeşlik daha da güçlensin" dedi.

Konuşmaların ardından, Sütlüce Parkına yapılan Manas heykeli ve Manas destanın Türkçeye çevrilmesine katkıda bulunanlara Kırgızistan Başbakanı Ceenbekov, birer teşekkür plaketi verdi.

Ceenbekov Kadir Topbaş'a da Manas Destanı'nı kitabını hediye etti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verilmek üzere Manas Destanı'nı kitabını Topbaş'a verdi.

Görüntü Dökümü:

---------------

Gösteriden görüntüler

Topbaş'ın açıklamaları

Ceenbekov'un açıklamaları

Detaylar

09.08.2017 - 17.35 Haber Kodu : 170809155

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement