Dha yurt bülteni - 18 - Son Dakika
Güncel

Dha yurt bülteni - 18

Dha yurt bülteni - 18

Uzungöl'de hayvancılıkla uğraşanların mera alan sıkıntısıTRABZON'un Çaykara ilçesinde, dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de 'imar barışına' uygun olmayan kaçak yapıların yıkılıp, hayata geçirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesi, merkla bekleniyor.

06.09.2019 17:47

Uzungöl'de hayvancılıkla uğraşanların mera alan sıkıntısı

TRABZON'un Çaykara ilçesinde, dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de 'imar barışına' uygun olmayan kaçak yapıların yıkılıp, hayata geçirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesi, merkla bekleniyor. Bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar da, imar kirliliği tartışmaları ile gündeme gelip, kentsel dönüşüm projesiyle doğal güzelliğinin korunması hedeflenen Uzungöl'de, artan turistik tesisleşme nedeniyle özellikle yüksek kesimlerde hayvanlarını otlatacak mera alanı bulmakta güçlük çekiyor.

Turizm çeşitliliğinin artmasıyla ön plana çıkıp, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Doğu Karadeniz yaylaları, son yıllarda turistlerin cazibe merkezi haline geldi. Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ili kapsayan, 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı kapsamında kentsel dönüşüm hazırlıkları başlayacağı belirtilen Uzungöl'e uygulanacak proje ve detayları merakla bekleniyor.  Karadeniz yaylalarında, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yapan yöre sakinleri ise, bölgede turizmde artan talep üzerine tesisleşmede yaşanan artışın, hayvancılığı olumsuz etkilediğinden yakınıyor. İmar kirliliği tartışmaları ile gündeme gelip, kentsel dönüşüm projesiyle doğal güzelliğinin korunması planlanan dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl"ün yüksek kesimlerinde, hayvancılık yapanla ise, artan çarpık yapılaşma nedeniyle hayvanlarını otlatacak mera alanı bulmakta güçlük çekiyor.

'TARLAYI EKME YERİNE OTEL YAPILDI'

Yöre sakini Zafer Yüce, insanların arazilerini ekip biçmek yerine otele dönüştürdüğünden yakınarak, "Uzungöl'de turizmin gelişmesi ile birlikte bizim köylerimizde yaylalarımızda bulunan alanlarımızda Sit alanı oldu. Burası Demirkapı Mahallesi. Burada bulunan evlerimiz sit alanı içerisinde olduğu için yıkılmaya yüz tutmuş evlerimizde yaşamak zorunda kalıyoruz. Eskiden bir aile hep aynı evde kalırdık. Ama herkes büyüdü kimisi evlendi. Ev yapamadığımız için buralardan taşınmak zorunda kaldık. Burada insanlar tarlalarını ekip biçmek yerine tarla arazisine otel yapmaya başladı. Daha çok kazanç sağlıyor diye. hem tarım hem hayvancılık hem de yaylacılık kültürü burada bitti" dedi.

'TARIM VE HAYVANCILIK BİTTİ'

Bölgede çarpık yapılaşma nedeniyle doğanın bozulduğunu öne süren Bayram Ali Yüce, tarım alanlarının turistik işletmeyle dolduğunu söyledi. Bayram Ali Yüce, "Burada tarım, hayvancılık, insanlık bitti. Burası sit alanı diye zaten evlerimizi tamir edemez olduk. Yıkılacak korkusu ile evimizde yaşıyoruz. 'Köye gidin' diye teşvik ediyorlar ama ev yaptırmıyorlar. Bize kendi arsamızda 'sit alanıdır' diye ev yaptırmıyorlar. Uzungöl'de her gün yeni bir otel, lokanta yapılıyor. 'Yıllardır yıkacağız' diyorlar,  Uzungöl için ama her yıl yeni yerler yapılıyor" diye konuştu.

'YAYLA EVLERİ YIKILIYOR AMA OTELLER DURUYOR'

Uzungöl'ün çevresindeki otellerin yıkılması gerektiğini savunan Hemide Keleş, "5 oğlumun var. Çocukları ile beraber köylerine gelmek istiyorlar. Geldiklerinde yatacak yerimiz yok. Evimiz sallanıyor, insan yıkılacak diye korkuyor. Yıkıp yenisini yapmamıza izin vermiyorlar, sit alanı burası diye. Eskiden ev yapardık. Ev yaparken ormancıdan korkardık. Ormancı bunlardan iyi idi. bir ceza keserdi, onu da bir şekilde öderdik. Şimdi ise büyük ceza kesip bir de evi yıkıyorlar. Yıkılacak olan evi neden yapayım. Bizim evlerimizi yıkıyorlar ama Uzungöl'ün çevresindeki evleri otelleri lokantaları yıkan yok. Oraya sebep burası da sit alanı oldu zaten. Evlerimiz olmadığı içinde yazın bu yıkık evimize geliyoruz. Bir ay kalıyoruz. Sonra şehirde kiradaki evimize gidiyoruz. o yüzden ne tarla ekiyoruz ne de hayvan bakıyoruz" ifadelerinde bulundu.

'BURALARDA KİMSE HAYVANLARI İSTEMİYOR'

Turizm potansiyelinin artmasıyla muhteşem manzaranın yok olduğuna dikkat çeken Münevver Keleş, "Turizm buralara geldikten sonra burası hem doğa olarak hem de insanlık olarak bozuldu. Artık buralarda kimse hayvanları istemiyor. Ortalığa pisliyorlar, kokuyorlar diye. Pansiyon oldu her yer zaten. Hayvanlar ortalığa pisler, onların arazisine girer diye çekinip hayvanlarımızı ağırdan dışarıya çıkaramaz olduk" şeklinde konuştu.

'İMAR SORUNU KARMAŞIK DURUM'

Uzungöl Turizm Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz ise, "Uzungöl'de uzun yıllardır imar sorunu var. Karmakarışık bir durum bu. İmar planının bir türlü gelmemesi kaçak yapılaşmaya neden oldu. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistlerin yoğunlukta tercih ettiği yerlerin başında. Buradaki bütün işletmeciler her sezon sonunda yıkım olacak mı diye endişeleniyor. Bir türlü yıkımlar olmuyor" diyerek proje ve beraberindeki yıkımları beklediklerini söyledi.

BAKAN KURUM AÇIKLAMIŞTI

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ili kapsayan, 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı'nı açıkladıktan sonra Trabzon'un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'ü ziyaret edip açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Kurum Uzungöl'de turizm sezonunun bitmesinin ardından 'imar barışına' uygun olmayan yaklaşık 118 yapının yıkımına başlanacağını belirterek, "Süreç içerisinde de imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz. Akabinde Uzungöl'ü gerçekten uluslararası anlamda da doğal güzellikleri ön plana çıkaracak bir çalışmayı başlatıyoruz. Uzungöl'ümüzde incelemeleri yaptık. Aynı Ayder'de olduğu gibi vatandaşlarımızla el birliği içinde onlarla birlikte omuz omuza buradaki dönüşümü de gerçekleştireceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

UZUNGÖL TURİZM MERKEZİ

Çaykara ilçesine 20 kilometre mesafede bin 250 metre yükseklikte yer alan ve eşsiz doğal güzellikleri ile Doğu Karadeniz'in gözde turizm merkezi olan Uzungöl, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 500 bin metrekare alana sahip olan göl, alabalık ve sazan balığına ev sahipliği yapıyor. Uzungöl'ün 10 kilometre güneyinde 3 bin metre yükseklikteki Holdizon Dağları'nda, Balıklıgöl çevresinde yaya yürüyüş yapılabiliyor, vahşi doğa şartlarında yaban hayatı izlenebiliyor. Son yıllarda otel, pansiyon ve iş yeri sayısının her geçen gün artışına bağlı olarak ortaya çıkan imar kirliği sorunu ile tartışılan Uzungöl'de kentsel dönüşüm projesi gündeme geldi. Bunun üzerine Uzungöl'de, Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ili kapsayan, 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı kapsamında kentsel dönüşüm hazırlıkları başlayacağı belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Uzungöl ve mera alanlardan detaylar
-Çiftçi röportajı
-Mustafa Akyüz konuşma
-Uzungöl drone arşiv görüntüleri

HABER KAMERA: Aleyna KESKİN-Tolga SAĞLAM/ÇAYKARA(Trabzon), -

===============

Otomobilin yaya çarpma anı güvenlik kameralarına yansıdı

ADIYAMAN'da yolun karşısına geçmeye çalışan Mahmut Göktaş'a otomobil çarpması sonucu yaralandı. Kaza anı güvenlik kamerasınca kaydedildi.
Kaza, Malazgit Mahallesi'nde meydana geldi. Gazi N. yönetimindeki 35 AJ 8875 plakalı otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan Mahmut Göktaş'a çarptı. Çarpmanın etkisi ile yola savrulan Göktaş'ı görenler sağlık ekiplerine ihbarda bulundu. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Göktaş'ı ambulansla Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı. Tedaviye alınan Göktaş'ın hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenildi.
Kaza anı güvenlik kamerası tarafından kaydedilirken, soruşturma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
---------------------------------
Güvenlik kamera görüntüsü
Otomobil çarpma anı
Yaralının ambulansa taşınması
Yaralının hastaneye götürülmesi
Kaza yapan otomobil
Vatandaşlardan görüntü
Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Mahir ALAN-ADIYAMAN-DHA)
GÖRÜNTÜ BOYUTU: 205 MB

=============================

Lösemili İrem için kök hücre bağışı kampanyası

ZONGULDAK'ın Ereğli ilçesinde, 15 gün önce lösemi teşhisi koyulan ve ilik nakli olması gereken İrem Banu Uzun (31) için Karadeniz Ereğli Beşiktaş Taraftarları Derneği ve Zonguldak Kızılay Kan Merkezi'nce kök hücre bağışı kampanyası başlatıldı.

Ereğli'de yaşayan, evli ve 1 çocuk annesi İrem Banu Uzun'a, 15 gün önce, kulağındaki ağrı nedeniyle gittiği hastanede lösemi teşhisi koyuldu. Genç kadın, İstanbul'daki özel hastanede tedaviye alındı. Acil olarak ilik nakli olması gereken İrem Banu Uzun için Karadeniz Ereğli Beşiktaş Taraftarları Derneği ve Zonguldak Kızılay Kan Merkezi tarafından 'Bir hayat için 10 dakikanızı ayırın' sloganıyla kök hücre ve kan bağışı kampanyası başlatıldı. Kampanyaya destek verenler, ilçe merkezindeki Atatürk Anıtı önünde oluşturulan alanda kan vermeye başladı.
Murat Uzun, eşi İrem Banu Uzun'un sağlığına kavuşması için herkesi kan bağışı kampanyasına destek vermeye çağırdı. Eşinin kemoterapi sürecinin devam ettiğini anlatan Uzun, "Kulak çınlaması ile gitti hastaneye. Tamamen farklı bir sebepten dolayı gitti hastaneye. Yapılan tahliller sonucu kan kanseri teşhisi koyuldu, İstanbul'a sevk edildi. Hastanede yatıyor şu an. Yaklaşık 15 gün oldu, şu an tedavi aşamasında. Herkesten ricam; kimsenin başına gelmeden, herkes gitsin, iliğini versin. Çünkü öyle bir hastalık ki bugün ölçtürüyorsunuz hiçbir şey yok, yarın kan kanserisiniz. Bu kadar basit" dedi.

Görüntü Dökümü:
------------------------
-Kan bağışı için form dolduranlar
-Kan ölçümü yaptıranlar
-Kan bağışı ve kök hücre bağışında bulunanlar
-İrem Banu Uzun'un eşi Murat Uzun ile röportaj

Süre: (1: 55) Boyut: (355 MB)
Haber-Kamera: Sinan KABATE/EREĞLİ(Zonguldak),

======================================

Urla'da Oyuk Festivali başladı

İZMİR'in Urla ilçesinde, tarlaları korumak için yararlanılan korkulukların yöresel adından yola çıkılarak 4'üncü kez düzenlenen Barbaros Köyü Oyuk Festivali nedeniyle köşe başlarına, otobüs duraklarına, elektrik direklerine ve ağaç gövdelerine toplam 350 korkuluk asıldı.

Urla'nın kırsal mahallelerinden Barbaros'ta köylülerin kaybolmaya yüz tutan kültürlerini yeniden canlandırmayı amaçlayan ve 3 gün sürecek olan Barbaros Köyü Oyuk Festivali, korkuluk yürüyüşü ile başladı. Tarlaları korumak için dikilen korkuluklara yörede 'oyuk' dediklerini söyleyen CHP'li Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, bu festivalin bir ilk olduğunu belirtti. Yaklaşık 105 yıllık Barbaros Köyü'nde birbirinden ilginç korkuluklar sergilediklerini anlatan Oğuz, "Bu festival ile yörenin kaybolmaya yüz tutmuş değerlerini korumayı amaçladığımız gibi bölgenin turizm ile de ekonomisinin gelişmesini hedefliyoruz. Bu festivalin fikir annesi Demet Küçükkayalar'dır. Köyün kalkınması için kadınları organize eden Demet hanım ile, kolları sıvayan Barbaros köyü kadınları zeytin hasadının ardından köylerinin festivale hazırlanması için korkuluk yapmaya başlıyor. Ayrıca hem hazırlık aşamasında hem de etkinlik boyunca gelen konuklara da ev sahipliği yapıyor" dedi.

"KÖY NÜFUSU KADAR"
Oyukların görkemli olması için köylülerin atölyeler kurduğunu da anlatan Başkan Burak Oğuz şöyle konuştu:
"Bu yıl üretilen korkuluk sayısı köy nüfusu kadar. Yani 350 kişilik köyde 350 adet korkuluk yer alıyor. Artan ilgi nedeniyle de festivalimize yoğun bir katılım bekliyoruz. Köyün çeşitli noktalarına yerleştirilen korkuluklar ise yaz sonuna kadar yerlerini koruyacak."

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER YAPILACAK
Üç gün sürecek ve 8 Eylül Pazar akşamı sona erecek festival kapsamında resimler, fotoğraflar ve el emeği çeyizler sergilenecek. Ayrıca korkuluklar arasında 'Yılın en güzel oyuğu' seçilecek. Barbaros'ta eski köy yaşamını anlatan Keçe Köy sergisi ile Gelin Çıkarma geleneği konukların beğenisine sunulacak. Dans Eden Oyuk ve belgesel gösterimleri, Barbaros Kadın Korosu, tohum topları yapımı gibi etkinlikler de gerçekleştirilecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz stanlarda yiyecek yapılmasına destek verirken
Korkuluklardan görüntü
Açılan stantlardan görüntü
Oynayanlardan görüntü

Haber-Kamera: URLA (İzmir),

==================================


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha yurt bülteni - 18 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement