1)BURSA' DA DOĞALGAZ PATLAMASI; 3 YARALI
Bursa' nın Osmangazi ilçesi Hamitler mahallesinde bir evde doğalgaz sızıntısı nedeniyle meydana gelen patlamada 1' i çocuk 3 kişi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla hastenelere kaldırıldı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ
BURSA/DHA
=============================================================
2)KADIN MÜHENDİSTEN 3 YERLİ PAMUK TOHUMU
ADANA'da Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde görevli yüksek ziraat mühendisi Ayten Dolançay, 3 yeni yerli pamuk tohumu ıslah etti. Ziraat mühendisi Ayten Dolançay ve mesai arkadaşlarınca ıslah edilen tohumlara, Ceykod 193, Ceykod 340 ve Ceykod 366 adı verildi. Yeni tohumların ekildiği pamuk tarlasında, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Semih Karademir ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Çil ve Ayten Dolançay incelemelerde bulundu. Hasat edilmeyi bekleyen pamukların arasında konuşan Ayten Dolançay, Türkiye'de yetiştirilen pamukların yüzde 30 yerli, yüzde 70 oranında yabancı tohumlardan elde edildiğini söyledi.
'PAMUKTA SÖZ SAHİBİ OLMALIYIZ'
Enstitü olarak özel sektör temsilcileriyle birlikte yeni tohum ıslahı için yoğun bir çaba gösterdiklerini anlatan Dolançay, şunları kaydetti:
"Yerli tohumun yaygınlaşması için çaba gösteriyoruz. Yabancı tohumlar için dışarıya hayli fazla para ödüyoruz. Bu nedenle yerli tohumculuğun ilerlemesi için çaba gösteriyoruz. Islah edilen yerli tohumlarla pamukta söz sahibi olmak istiyoruz. Özel sektörle iş birliğiyle daha iyi yere geleceğiz. Bu güne kadar ticarete konu olan 6 ıslah çeşidimiz var. Islah çalışmalarımızda erkenci çeşitlerin randımanı, lif ve verim kalite yönünden çalışırken aynı zamanda renkli lifli pamuklar üzerinde de çalışmalar yapmaktayız."
Görüntü Dökümü
------------------------
ZMO Başkanı Semih Karademir, Müdür Dr. Abdullah Çil ile Ayten Dolançay ve ekibinin pamuk tarlasında görüntüsü
Ayten Dolançay'ın konuşması
Müdür Dr. Abdullah Çil'in konuşması
Pamuk tarlasından detay
ZMO Başkanı Semih Karademir'in konuşması
Pamuktan yakın görüntü
SÜRE: 02'11" BOYUT: 134 MB
Haber-Kamera: Yusuf BAŞTUĞ/ADANA,
========================================================
3)MOTOSİKLETTE TEHLİKELİ YOLCULUK
TOKAT'ın Erbaa ilçesinde motosiklete yerleştirilen karton kutunun arkasında yolculuk yapan küçük çocuk görenleri şaşırttı.
D-100 Karayolundan ilçe merkezine ilerleyen bir motosikletin arkasında oturan çocuk, görenleri hayrete düşürdü. Küçük yaştaki çocuğun, sürücü ile kendi arasına yerleştirilen karton kutulara tutunarak yolculuk yaptığı görüldü. Plakası bulunmayan motosiklet D-100 karayolunda bir süre ilerledikten sonra ilçe merkezine yöneldi. İlçe Merkezine girişte yanan kırmızı ışığı da ihlal edip yoluna devam eden motosiklet kısa sürede gözlerden uzaklaştı.
Görüntü Dökümü:
-Motosikletin görüntüsü
-Kutulara tutunarak yolculuk yapan çocuk
Haber-Kamera: İbrahim UĞUR/ERBAA (Tokat),
========================================================
4)BU FABRİKADA TAŞLAR SANAT ESERİNE DÖNÜŞÜYOR
TÜRKİYE'de belediyeler arasında sadece Samsun Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Doğaltaş Elemanları Üretim Fabrikası, dağdan çıkarılan tonlarca ağırlıktaki dev kayaları birer birer işleyerek sanat eserine ve şehir mobilyasına dönüştürüyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, "Türkiye'de belediyeler arasında sadece bünyemizde böyle bir tesis var. Dev kayalar, burada sanat eserine dönüşüyor" dedi.
Samsun'un Atakum İlçesi Sarıışık Mahallesi'nde 2007 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 20 bin metrekare alana kurulan ve 70 personelle hizmet veren Doğaltaş Elemanları Üretim Fabrikası, 10 milyon TL değerinde ki makine parkıyla dağdan çıkarılan tonlarca ağırlıktaki dev kayaları birer birer işeyerek sanat eserine ve şehir mobilyasına dönüştürüyor. Plaka taş, bordür, oluk taşı, küp taş, dekoratif taş, oturma bankları, notalar, ay-yıldız, Atatürk heykeli, yüzey kaplama elemanları gibi birçok dekoratif eserin üretiminin yapıldığı Doğaltaş Elemanları Üretim Fabrikası hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, "Türkiye'de belediyeler arasında sadece bünyemizde böyle bir tesis var. Şehrimizin her noktasındaki taş ihtiyacı bu fabrikadan sağlanıyor. Kentimizin ihtiyaç duyduğu ihtiyacı dışarıdan satın almayarak büyük bir ekonomik tasarruf sağlıyoruz. Sadece ekonomik açıdan bir katkı değil estetik açıdan da şehrimizin çehresini değiştiriyoruz. Nebiyan Dağı'ndan elde ettiğimiz büyük kaya parçaları ahşap keser gibi bu fabrikanın içerisinde kesip istediğimiz boyutta üretiyoruz. Bilgisayar ortamında yapılan dekoratif şekillerde CNC tel kesme makinesiyle dekoratif kesimler yapılabiliyor. Dev kayalar, saatler süren çalışmaların ardından burada şehir mobilyasına ve sanat eserine dönüşüyor. Ürettiğimiz taşları da şehrimizin birçok noktasına anında seriyoruz. Bu taşlardan bir koltuk takımı bile yapıp şehrin bir köşesine oturtturarak onu bir şehir mobilyası haline dönüştürüyoruz" dedi.
GÜNDE 50 TON KÜP TAŞ ÜRETİLİYOR
Günde 50 ton küp taş ürettiklerini ve taşların 1 gramını bile ziyan etmediklerini söyleyen Mustafa Yurt, "Günde 50 ton küp taş, yani çeşitli ebatlarda küp taşlar üretiyoruz. Peyzaj ve rekreasyon çalışmalarının ihtiyaç duyduğu taşları da üretiyoruz. Biz projesi çizilen her bir figürü orada üretebiliyoruz. Biz ürettiğimiz taşın 1 gramını bile ziyan etmiyoruz. Onları kırarak alt temel malzemesi olarak kullanıyoruz. Biz sadece kendi ihtiyaçlarımızı değil çevre belediyelerimizin özel projelerine de buradan bedeli karşılığında malzeme verebiliyoruz. Biz piyasa değerinin altına bu çalışmaları imal ediyoruz" diye konuştu.
Görüntü dökümü
--------------
-Fabraikadan detay
-Yapılan çeşitli figürlerden detaylar
-İşçilerin çalışmaları
-Büyük taşların kırılmasından detay
-Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt'un açıklamaları
(Süre: 04.58 dk) - (Boyut: 158 mb)
Haber-Kamera: Hakan AKGÜN/SAMSUN,
Son Dakika › Güncel › Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?