Dicle'de Felsefe, Sanat, Siyaset Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Dicle'de Felsefe, Sanat, Siyaset Çalıştayı

Dicle\'de Felsefe, Sanat, Siyaset Çalıştayı

Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arslan Topakkaya, Felsefenin aslında Hint ve Çin felsefesi ile başladığını söyledi.

09.04.2014 15:43

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen "Felsefe, Sanat, Siyaset Çalıştayı" geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen toplantıya Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arslan Topakkaya, "İlkçağ Felsefesinde Epistemoloji, Ontoloji ve Aksiyoloji" başlıklı konuşmasıyla katıldı.

Konuya felsefenin tanımı ile başlayan Topakkaya, Aristotales'in "insanın evrenin mükemmelliği karşısında duyduğu meraktır." tanımı ile Farabi'nin "insanın gücü yettiğince tanrıya benzemesidir." tanımının kendisinin felsefeye bakış açısını belirlediğini söyledi.

İlkçağ felsefesinin felsefenin temel dersi olduğunu belirten Topakkaya, İlkçağ felsefesini bilmeden felsefeyi anlamanın mümkün olmadığını belirtti. Sokrates, Platon, Aristotales gibi felsefecileri değerlendiren Topakkaya, Sokrates'i anlamadan platonun anlaşılamayacağını belirtti.

İlkçağ felsefesinin Talesle başlatılarak bir hataya düşüldüğünü kaydeden Topakkaya, Felsefenin aslında Hint ve Çin felsefesi ile başladığını vurguladı. Hint felsefesi ile özellikle ilgilendiğini anlatan Topakkaya, Hint felsefesinin temelde tinsel ruhçu bir felsefe olduğunu, Çin felsefesinin Hinte göre felsefi anlamda zayıf olduğunu ifade etti. İlkçağ felsefesini ve dönemin filozoflarını karşılaştırarak değerlendiren Topakkaya, son olarak öğrencilerin sorularını cevapladı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Dicle'de Felsefe, Sanat, Siyaset Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement