"Diyabet Parlamentosu" Meclis'te Toplandı - Son Dakika
Güncel

"Diyabet Parlamentosu" Meclis'te Toplandı

"Diyabet Parlamentosu" Meclis\'te Toplandı

"Diyabet Parlamentosu", Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen "Diyabeti durduralım" projesi kapsamında Meclis'te toplandı.

14.11.2012 13:01

"Diyabet Parlamentosu", Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen "Diyabeti durduralım" projesi kapsamında Meclis'te toplandı. Milletvekilleri kan şekerlerini ölçtürdü.

Toplantının açılışında konuşan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof.Dr. Temel Yılmaz, Türkiye'de milyonlarca diyabetli ya da diyabet riski olan hasta olduğunu vurguladı.

Bu hastalığın son 10 yılda yüzde 10 oranında arttığını ifade eden Yılmaz, fast food beslenme ve hareketsizliğin diyabet hastalığının artmasına neden olduğunu bildirdi. Yılmaz, bu hastalığın Türkiye'ye 13 milyar liralık mali yük getirdiğini kaydetti.

Yılmaz, dünyada da çığ gibi büyüdüğünü belirttiği bu hastalığın bulaşıcı olmayan bir hastalık olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alpaslan, "Şeker, diyabetli birisi için korkutucu bir kelime, insilün ise önemli bir kavram" dedi.

Stres, düzensiz beslenme ve hareketsizliğin bu hastalığa davetiye çıkardığını anlatan Alpaslan, bu projenin cumhurbaşkanlığının himayelerinde yürütüldüğünü ifade etti. Alpaslan, bu toplantının, sorunların çözümüne yönelik stratejilerin belirlenmesine katkısının olacağını söyledi.

-"Böyle parlamentoya can kurban"-

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ise "10 yıldır milletvekiliyim ama böyle bir parlamentoya can kurban" dedi.

"Adı tatlı ama sonuçları tatlı olmayan bir proje için buradayız" diyen Erdöl, kişinin diyabet olması durumunda kalp hastalığı ile damarların ulaştığı her yerde hastalık olabileceğini söyledi.

Erdöl, Türkiye'de diyabet hastalığında yüzde 7 artış beklenirken, bu oranın yüzde 14 seviyelerine çıktığını ifade ederek, "Demek ki bir yerde yanlış yapıyoruz. Bilim insanları olarak bunun nedenlerini araştırmamız, çocukluktan itibaren çok ciddi politikalar üretmemiz gerekiyor" dedi.

Çocukların sokaktan alınıp evlere hapsedildiğini dile getiren Erdöl, "Çocuk sokaktan alınıyor ancak evde bilgisayarda bakıyorsunuz çok başka yerlere gitmiş. Çocuk evde oturarak obeziteye ve pek çok hastalığa yakalanıyor. Onları ekran, bilgisayar ve telefon bağımlılığından kurtarmamız gerekiyor. Çocukları evden sokağa taşımalıyız, onları oturan değil, yürüyen insanlar haline getirmeliyiz" diye konuştu.

-"Sigarayı etrafımıza bile yaklaştırmamamız gerekiyor"-

Erdöl, daha sonra tokluk kan şekerini ölçtürdü. Cevdet Erdöl, kan şekerinin 94 çıkması üzerine, "Sadece benim sonucumun ideal olması bir şeyi değiştirmiyor. Bütün toplumun ve hastaların sonucunun da ideal aralıkta çıkmasını istiyorum" dedi. Erdöl, günlük aktivitelerini yapmaya çalıştığını, kilo almamaya dikkat ettiğini anlatarak, mümkün olduğunca yürümeye çalıştığını da belirti.

Alkol ve sigaradan da uzak durulması gerektiğine işaret eden Erdöl,

"Sigarayı etrafımıza bile yaklaştırmamamız gerekiyor" dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın tokluk kan şekeri 102 çıktı. Eronat, ailesinde diyabet hastalığı olduğunu belirterek, elinden geldiğince yediklerine dikkat etmeye çalıştığını söyledi.

Eronat, tatlıyı pek tüketmemeye, fazla yağlı yememeye ve hareket etmeye çalıştığını kaydederek, herkese sağlıklı, diyabetsiz günler diledi.

Muhabir: Coşkun Ergül

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Diyabet Parlamentosu' Meclis'te Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement