Diyarbakır'da düzenlenen 'Çocuğa karşı şiddeti önlemeye yönelik çözüm paneli'ne katılan Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Önümüzdeki barış sürecinin çocuklar için daha çok emek ve kaynak harcaması için önemli bir fırsat teşkil edecek. Gerçekten uzun vadeli planlanan stratejilere ve kurumlar arası iş birliğine ihtiyaç var dedi.
Diyarbakır'da 10 yıl önce kurulan Çocuklar Aynı Çatı Altıda Derneği (ÇAÇA), 'Çocuğa karşı şiddeti önlemeye yönelik çözüm paneli' düzenlendi. Panele, BDP Diyarbarır İl başkanı Zübeyde Zümrüt, Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Osman Kavala ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
ÇAÇA Yönetim Kurulu Başkanı Azize Leygara, derneğin 10 yıllık çalışmalarına değineren sokakta çalışan çocukların önemine vurgu yaptı. Diyarbakır'da sokakta çalışan çocuklara 2000'li yılların başlarında karşılaştığını ifade eden Leygara, İşte o zaman sorunun büyüklüğüyle toplum, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve devlet karşı karşıya kaldı. Devletin halen bu temelli çocuklara yönelik ciddi politikaların olmadığını biliyoruz. Aynı zamanda yerel yönetimlerde çocuk haklı temelli sosyal modellerle geliştiremediler. Toplum temelli bütün kesimlerle yaptığımız çalışmalarda şiddetin ne kadar ön planda olduğu ve toplum tarafından ne kadar meşrulaştırıldığını gördük. Çocukların birey olarak görülmemesinden dolayı, çocuklara yönelik şiddetin bir takım meşru, disiplin ve bir ceza yöntemi olarak algılanmasına yol açtı dedi.
BDP Diyarbakır İl başkanı Zübeyde Zümrüt, Kürtçe yaptığı konuşmada devletin politikalarından dolayı çocukların şiddet gördüğünü iddia ederek,Kürdistan'da yaşayan çocuklar daima mağdur oldular dedi.
Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, kurumlar arası işbirliğinin olması gerektiğini söyledi. Kavala, Önümüzdeki barış sürecinin çocuklar için daha çok emek ve kaynak harcaması için önemli bir fırsat teşkil edecek. Gerçekten uzun vadeli planlanan stratejilere ve kurumlar arası iş birliğine ihtiyaç var. Merkezi devlet, yerel idareler ve sivil toplum kuruluşları arasında sıhhatli iş birliklerinin kurulmasına ihtiyacımız var. Maalesef bugüne kadar işbirliğinden ziyade rekabet alanı olarak karşımıza çıktı. Devletin daha fazla kaynak ayırması ancak bu kaynakların genel idarenin yetkili olduğu modeller içerisinde harcaması hem devletin hem de yerel idarenin önemli projelerde sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapması önemli olacağına inanıyorum dedi.
Panel konuşmalar sonrası görüş ve önerilerle devam etti.
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır'da Çocuk Şiddetini Önleme Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?