Diyarbakır'daki Van Gecesinde Siyasiler Biraraya Geldi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'daki Van Gecesinde Siyasiler Biraraya Geldi

Diyarbakır\'daki Van Gecesinde Siyasiler Biraraya Geldi

Diyarbakır'daki iş adamları, Vanlı depremzedeler için başlattıkları 'Bir prefabrik de sen al' kampanyası kapsamında gece düzelendi.

04.12.2011 10:00

Diyarbakır'daki iş adamları, Vanlı depremzedeler için başlattıkları 'Bir prefabrik de sen al' kampanyası kapsamında gece düzelendi. Gecede konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, son 20 yıldaki yoğun göçün il genelinde kontrolsüz yapılaşmayı beraberinde getirdiğini, bu nedenle binalarda ciddi anlamda problemler bulunduğunu söyledi. Vali Toprak, "Bu problemlerin el birliğiyle, gönül birliğiyle, yardımlaşmayla, sen ben kavgası olmadan çözülmesi gerekiyor. Çünkü gördük, deprem sen ben demeden herkesi vuruyor" dedi.

Diyarbakır'da Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği ve Mermerciler Derneği tarafından Vanlı depremzedeler için başlatılan 'Bir prefabrik de sen al' kampanyası kapsamında Rönesans Konferans Salonu'nda gece düzenledi. CNN Türk Haber Editörü Ahu Özyurt'un gönüllü sunuculuğunu yaptığı geceye, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu ile Süleyman Hamzaoğulları, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Altan Tan ile Nursel Aydoğan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ile çok sayıda işadamı katıldı.

'GÖÇÜN GETİRDİĞİ KONTROLSÜZ YAPILAŞMA'

Gecede konuşan Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır'ın da olası bir depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Son 20 yılda oluşan göç ve kontrolsüz yapılaşma nedeniyle hakikaten ciddi anlamda binalarda problemler var. Ruhsatlarda problemler var. Onların bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor. El birliğiyle gönül birliğiyle, yardımlaşmayla sen ben kavgası olmadan. Çünkü Van'da gördük. Deprem sen ben demeden herkesi vuruyor. Herkesi biçare bırakıyor. Onun için biz Diyarbakırlı hemşehrilerimize asla ve asla gelecekte acılar yaşatmama adına, kentsel dönüşüm dahil insanlarımızın çok daha güzel mekanlarda yaşatılması adına el birliğiyle, gönül birliğiyle tüm katkılarımızı da ortaya koymak durumundayız."

'AŞEVİ, ÇAMAŞIR EVİ, SEYYAR BANYOLAR'

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Belediye ve Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) olarak, Van'da 5 yaşam merkezi kurduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Çok amaçlı merkezlerimizin içerisinde çocuk destek merkezi var. Psikolog, psikiyatristler, okul öncesi uzmanları ve benzeri gönüllülerle, oradaki çocukların travmayı atlaması konusunda çaba sarf ediyor. AŞ evimiz var. Çamaşır evi inşa ettik. Oradaki kadınların yaşamlarını kolaylaştırmak için çamaşırlar yıkanıyor. Kurutuluyor. ve kendilerine teslim ediliyor. 15 gündür yıkanmayan insanlarımız var. Seyyar banyo kurduk. ve buna benzer bir çok çalışmayı, aynı çok amaçlı yaşam merkezi içerisinde ikame ediyoruz. ve bu tür merkezlere daha çok ihtiyaç olacak."

'İKİ AİLE TEK EVE, BOŞALAN EV DEPREMZEDEYE'

Diyarbakır halkının aynı zamanda evini depremzedeler ile paylaştığını da anlatan Baydemir şöyle devam etti:

"Sümerpark Sosyal Hizmetler binasında kurmuş olduğumuz 'Vanla Evimiz Paylaşıyorum' dayanışma masasına şu ana kadar 400'e yakın ailemiz başvuruda bulundu. 290 Vanlı ailemizi Diyarbakır'a yerleştirdik. Ben de evimi sadece çamaşırlarımı ve şahsi eşyalarımızı alarak terk ettim. Van'lı iki ailemize tahsis ettik. Şu anda Vanlı iki ailemiz evimizde yaşıyor. Benim bir ricam da Diyarbakırlı hemşehrilerimden, özellikle çekirdek ailelerden, biz bir akrabamızın evine yerleştik. Mümkünse bu kış koşulları için taşınma imkanı olan Diyarbakırlı iki aile buluşsun bir ev açığa çıksın ve o açığa çıkan ev içerisine Van'da çadır, konteynerde kalan, hastası veya müşkül durumda olan insanlarımız gelmek istediklerinde onlara sunabileceğimiz bir stokumuz olur."

CHP'Lİ TANRIKULU: BİZİ BİRARADA ÇALIŞMAMIZ İÇİN ZORLAYIN

Gecede konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, Türkiye'deki temel meselelerin de doğal afet haline geldiğini öne sürerek şunları söyledi:

"Kürt meselesi de Türkiye'de bir doğal afet haline gelmiştir. Bütün bu meseleler konusunda, bizleri bir arada çalışacak bir zeminde buluşmaya zorlamanız gerekiyor. Ben bunu sizlerden rica ediyorum. Şimdi sadece iki tane soru soracam. ve bu soruların nedenlerinde bizleri zorlamanızı rica edecem. Birincisi 'hangi depremde artçı depremler nedeniyle insanlar ölmüştür?' İkinci soru, 'Van hangi nedenle olursa olsun neden afet bölgesi ilan edilmemiştir?' Bu iki konuda bizlere zorlayıcı tutum almak sizlerin elinizde. Bizi zorlayın, bir arada çalışalım. Bir arada çalışmanın zeminini sizler yaratın."

GÖREV ŞEHİDİ YILMAZ VE EMİR'İ ANMA

Konuşmalar sonrası Doğan Haber Ajansı mikrofonunu gören sunucu CNN Türk Haber Editörü Ahu Özyurt ise, Van'da ikinci depremde Bayram Oteli enkazı altında kalıp can veren Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir ile ilgili duygularını paylaştı. Ahu Özyurt, "Sevgili Sebahattin Abi ve Cem'le birkaç günü beraber geçirme şansı yaşamıştık. Ruhları şad olsun. Basın emekçilerini anmadan geçemeyeceğim. Buranın sorumlusuydu sevgili Cem. İsimlerini yaşatmak biz basın mensupları olarak boynumuz borcudur. ve basın emekçilerini daha iyi şartlarda çalıştırmak da aynı şekilde boynumuzun borcu olsun" dedi.

Konuşmalar sonrası katılımcılara plaket verildi. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'daki Van Gecesinde Siyasiler Biraraya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement