Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,
"Surları muhafaza ve restore etmek, burçları tekrar fonksiyonelleştirip şehrin kültür varlığına katkıda bulunarak dünya insanlık tarihine armağan olarak sunmak durumundayız" dedi.
Bakan Eker, Dicle Üniversitesi (DÜ) Kongre Merkezi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen "Diyarbakır Kalesi ve Tarih Şehri ICOMOS/ ICOFORT 2013 Diyarbakır Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, bu etkinliğin gelecek açısından son derece umut verici olduğunu söyledi.
Diyarbakır Surları'nı insan kalbine benzettiğini ifade eden Eker, bunun içinde en çok şefkat, sevgi, merhamet ve toleransın büyütüldüğünü belirtti.
Eker, geçmişte yapılan antidemokratik uygulamalar yüzünden barış ikliminin bozulduğunu anımsatarak, şöyle dedi:
"Diyarbakır'da hak etmediği, tarihiyle bağdaşmayan bir huzursuzluk ve problem oluştu. Şimdi Diyarbakır Surları'nın restorasyonu, Diyarbakır'ın mimari değerini gün yüzüne çıkarıp, bunu yeniden insanlığın kültür mirası olarak tüm insanlık alemine açma süreciyle kendi aramızdaki bu meseleyi de çözerek barış, kardeşlik, birlik ve beraberlik iklimini oluşturmak için bir çözüm süreci başlattık. Bu ikisi aynı anda aynı süreçle birlikte gelişiyor. Sosyal barışın korunmasına dönük içinde bu kadar unsur barındıran yeryüzünde başka bir şehir bilmiyorum. Tarihi Surları muhafaza ve restore etmek, burçları tekrar fonksiyonelleştirip şehrin kültür varlığına katkıda bulunarak dünya insanlık tarihine armağan olarak sunmak durumundayız."
-UNESCO Kültürel Miras Listesi-
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, yaklaşık 5,5 kilometre uzunluğundaki Diyarbakır Surları'nın günümüze kadar pek çok olumsuzluğa rağmen kendisini koruyabilme özelliği taşıdığına vurgu yaptı.
Toplantının Diyarbakır Surları'nın UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne girmesini hızlandıracağını ifade eden Vali Toprak, amaçlarının surları ulusal ve uluslararası alanda geleceğe taşımak olduğunu belirtti.
Diyarbakır Uluslararası Anıtlar ve Surlar Konseyi ICOMOS Türiye Milli Komitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. İclal Dinçer, kentleşme ve altyapı projelerinin tarihi kentlerde tahribatta sebep olduğunu belirterek, "Kentler elbette büyüyecek ve gelişecek ancak bu süreçte çağdaş yapılaşmanın tarihi ve doğal miras ile uyum içinde gelişmesi ve sürecin iyi yönetilmesi gerekir" diye konuştu.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Metin Sözen, buradaki yapının mutlaka korunması gerektiğini belirterek, "Burada, bu koşullarda bu ortamı nasıl ayakta tutup, evrensel ve ulusal değerlere aktaracağımızın savaşını veriyoruz. Eleştirir bir ortamdan çıkılarak mevcut şartlar göz önüne alınarak hareket edilmelidir. Düz bir uzman bakışıyla değil, yüreğinizle, bilincinizle, gelecek umuduyla bu topluma bakın" diye konuştu.
-"Bu başarının teminatıdır"-
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'ın kültürel mirasına sahip çıkarak, sadece kentine değil onuruna ve geleceğine sahip çıktığını söyledi.
Baydemir, binlerce yıl insanlığı koruyan Diyarbakır Surları'nın zorunlu göçe maruz kalan insanları bir kez daha koruduğunu ifade ederek, evsiz kalan insanların sırtını Diyarbakır Surları'na dayayarak burada derme çatma yapılar inşa ettiğini belirtti.
Bunun tahribata yol açtığını dikkati çeken Baydemir, vatandaşları ikna ederek Suriçi bölgesindeki çarpık yapılaşmanın sona erdirildiğini kaydetti.
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da bu kültürel mirasın, çok büyük bir yorgunluğun, tahribatın ve felaketlerin içinden bugünlere getirildiğine işaret ederek, "Hazırlanacak dosya ve evraklarda hatalar olsa bile bunlara kılı kırk yaran bir bilim gözüyle değil, kalp gözüyle bakmanızı rica ediyoruz. Bürokratik işlemleri geri döndürme yerine, ön açıcı bir destek verirseniz size minnettar kalacağız" diye konuştu. - DİYARBAKIR
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır Kalesi ve Tarihi Şehri Icomos/ıcofort 2013 Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?