IBM T.J. Watson Araştırma Merkezi Araştırmacı ve Proje Yöneticisi Dr. Yurdaer Doğanata, Veri Okyanusunun Altında Saklı Hazineler
başlıklı konferansıyla İzmir Üniversitesi'ne konuk oldu.
İnternet ve sosyal ağların yaşantımızı, iş süreçlerini, eğitimi ve sosyalleşme şekillerini hızla değiştirdiğini çarpıcı örneklerle anlatan Doğanata'nın konferansını, Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Selim Doğanata, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd.Doç. Dr. Gülnur Erciyeş, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler ilgiyle takip etti.
Konuşmasına çarpıcı rakamsal veriler ile başlayan Dr. Doğanata, şöyle konuştu: "Dünyadaki tüm verilerinin yüzde
90'ı son iki yılda oluşturuldu. Her gün yaklaşık 2.5 kentilyon (2.5 milyon trilyon) bayt veri üretiyoruz. Günde cep telefonu kısa mesajları 625 TB, tweet mesajları 12 TB, New York borsasında yapılan işlemler 1 TB yer tutuyor. Sensörler, GPS sinyalleri, internete konulan resimler, videolar, yazılar, sosyal medya sitelerindeki yazışmalar her gün veri okyanusunu biraz daha genişletiyor"
SALLANIRKEN TWEET ATIYORLAR
Dr. Doğanata, beş sene önce Çin'de meydana gelen bir depremi Jeoloji Merkezi'nin kabul edip açıklamasının 3 ay aldığını ancak artık bilgi saklamanın mümkün olmadığını dile getirdi. Çin'de meydana gelen 7.8'lik son depremi dünya sarsıntılar devam ederken Twitter'dan öğrendiğini anlatan Dr. Doğanata, şunları söyledi: "Yarım saat sonra Amerika'daki Çinli öğrenciler deprem yardımı toplamaya başlamıştı bile. 1940 yılında ilk kez ticari yayın yapan radyo ancak 38 yılda 50 milyon kullanıcıya ulaşabilmişken Facebook 1 senede, Twitter 9 ayda 50 milyon kullanıcıya ulaştı. Teknolojinin yayılma hızı inanılmaz boyutlara geldi."
Sosyal ağlarda kullanılan kelimeler üzerinden yapılan analizlere göre firmaların mal üretim kalitesinin arttığına dikkat çeken Dr. Doğanata, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yazılı ve görsel basına verilen ilanların yerini müşteri memnuniyeti analizleri aldı. Artık her birey birer reklam ajansı gibi beğenisi ya da şikayetine göre üretimi etkiliyor."
Artık her an herkesin izlenebilir olduğuna değinen Doğanata, şunları söyledi: "Kredi kartı ile ayakkabı alanın cebine giyim reklam mesajı geliyor. Twitter'da IBM uygulamasından şikayet edene IBM Genel Müdürü yanıt veriyor. Her an herkesi izleyebilen ve zaman zaman tacize varan uygulamaları olan bu sisteme karşı
hukuk henüz yetersiz kalıyor. Tüm dünyayı bu konuda ortak bir hukuk platformunda buluşturmaksa imkansız gözüküyor."
İHTİMALLERİ HESAPLAYABİLEN KAZANIR
Tüm teknolojik gelişmelere rağmen geleceği tahmin edebilmenin hala çok zor olduğunu ifade eden Dr. Yurdaer Doğanata, önemli olanın veri analizlerini iyi değerlendirip olasılıkları iyi hesaplayabilmek olduğunu söyledi. Doğru fikir yürütmenin kazandıracağını belirten Doğanata, "Amerikan seçimlerinden iki hafta önce Twitter analizleri Obama'nın seçimi Romney karşısında yüzde 51 oyla kazanacağını söylüyordu. Başkan Obama, yüzde 51.0 ile seçimi aldı" diyerek sözlerini bitirdi.
Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Dr. Yurdaer Doğanata'ya teşekkür plaketi takdim etti. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › Doğanata, İzmir Üniversitesine Konuk Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?