Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 12'si firari 87 sanığın yargılanmasına devam edildi.

16.05.2018 15:41

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 12'si firari 87 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı. Duruşmada, müdahil Başbakanlık'ın avukatı Halit Çokan da hazır bulundu. Duruşmayı bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar da izledi.

Duruşmada, darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı TCG Salihreis Gemisi'nde üsteğmen rütbesiyle Silah Subayı olarak görev yapan, başka bir davada FETÖ üyeliğinden tutuklu yargılanan Musa Cankurt, tanık olarak dinlenildi.

Cankurt, 15 Temmuz 2016'da akşam üstü Komodor Önder Öngör'ün ayrılış kokteyline katıldığını, daha sonra vardiya subayının telefonla arayarak acil bir durum olduğunu söylediğini ve hemen gemiye gelmesini istediğini belirtti.

Terör saldırısı ihbarı gerekçesiyle Sabotaja Karşı Koruma (SABKOR) alarmı verildiğini ve Poyraz Limanı'nda tam bir telaş ve koşuşturmanın yaşandığını anlatan Cankurt, "Terör saldırısı var, denildi. Gemiler limandan ayrılmaya başladı. Komodor Önder Öngör, Salihreis Gemisi'nin de kaldırılmasını emretti. Ancak bu geminin bir hafta sonra tersanede bakıma alınacağı daha önceden planlanmıştı. Geminin ağır yükü, yakıtı ve cephanesi boşaltılmıştı. Geminin seyre kalkmasının uygun olmadığı söylenmesine rağmen, Öngör'ün ısrarı üzerine Gemi 2. Komutan Deniz Kurmay Yarbay Sami Tulgar tarafından kaldırıldı. Öngör, 'Sen Kemalreis Gemisi'ni kaldıracaksın.' emrini verdi. Önder, TCG Salihreis Savaş Gemisi Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Arif Çırtlık'a da Kemalreis Gemisi'ni kaldırmasını söyledi." diye konuştu.

Daha sonra cep telefonunundan Cumhurbaşkanı'nın ülke genelinde yaşananların bir darbe girişimi olduğu yönündeki açıklamasını izlediğini ve neler olduğunu öğrendiğini anlatan Cankurt, "Yakıtımızın az olması ve idareli kullanmak amacıyla gemi Armutlu açıklarına demir attı. Bizim amacımız gemiyi ve personeli korumak ve sağ salim limana götürmektir. Sabah olunca da gemi Gölcük Poyraz Limanı'na geri döndü." ifadelerini kullandı.

İtirafçı tanık S.S.B.

Darbe girişiminde TCG Salihreis Gemisi'nde Elektronik Harp Subayı olarak görev yapan, FETÖ soruşturması nedeniyle açığa alınan ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı olan S.S.B., Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tanık olarak dinlenildi.

S.S.B., o akşam gemide nöbetçi subayı olduğunu, saat 22.00 sıralarında Komodor Önder Öngör'ü gördüğünü ve çok gergin olduğunu belirterek, "Neler olduğunu sorduğumda bana, Oruçreis ve Kemalreis gemilerini seyre kaldıracağını söyledi. Daha sonra Arif Çırtlık hızlıca gemiye geldi. Öngör, Salihreis'in kaldırılmasını emretti. Gemiler kaldırıldı. Terör alarmı verildiğini biliyorduk ama daha sonradan sıkıyönetim ilan edildiğini ve bunun bir darbe girişimi olduğunu öğrendik. Gemideki silah ve mermiler toplatıldı. Sadece birkaç nöbetçi silah vardı." şeklinde konuştu.

Tanık S.S.B., gemideki mesaj sistemi aktif olmadığı için sıkıyönetim mesajını almadıklarını sözlerine ekledi.

Tanık Talip Kayı

Tanık Astsubay Talip Kayı da terör alarmı verildiğini ve hemen TCG Salihreis Gemisi'ne gittiğini, 3 dakika sonra geminin kalktığını belirterek, "Hemen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın emri gereği gemilerin seyre kalkacağı ve gemileri o anki en kıdemli personelin kaldırılacağı şeklinde anons yapıldı. Yaklaşık 23.30 gibi Osman Gazi Köprüsü civarına geldik. O sırada ülke genelinde bir darbe girişiminin yaşandığını öğrendik. Normal seyrimize devam ettik. 04.00'te gemi demir attı. Ben de istirahate ayrıldım. Kimsenin üzerinde silah görmedim." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, tahliye talep eden sanıkların tutukluluk hallerinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.

Sanıklarının avukatlarının tahliye taleplerini de değerlendiren mahkeme heyeti, tutuklu 52 sanığın bu hallerinin devamına hükmederek, diğer tanıkların dinlenilmesi için duruşmayı yarına erteledi.

İddianameden

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 1 numaralı sanık olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 87 sanık bulunuyor.

İddianamede, Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurma veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altı aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil, 1 asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan 29'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement