DTK'nın 7. Olağan Genel Kongresi - - Son Dakika
Güncel

DTK'nın 7. Olağan Genel Kongresi -

Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) eş başkanılığına DEP Milletvekili Hatip Dicle ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Selma Irmak seçildi.

07.09.2014 22:51

Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) eş başkanılığına DEP Milletvekili Hatip Dicle ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Selma Irmak seçildi.

Kayapınar Spor Kompleksi Salonu'nda süren DTK'nın 7. Olağan Genel Kongresinde yeni eş başkanların belirlenmesi için yapılan seçimde 440 oyun tamamını alan Dicle ve Irmak eş başkanlığa getirildi.

Kürtçe konuşan Irmak, Mezopotamyanın Türk, Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Asuri ve Keldani gibi halklar ile farklı inançlardan oluştuğunu söyledi.

Annelerin göz yaşının dinmesini istediklerini kaydeden Irmak, şöyle konuştu:

"Artık anneler ağlamasın, gençler ölmesin, anne ve babalar çocuklarını gömmesin, gençlerin özlemi ve yası tutulmasın istiyoruz. Bu söylediğimiz laflar, yaptığımız işlerle anlamlı olacaktır. Yaptıklarımız ve laflarımız birbirini tartacaktır. Eğer ki yaptıklarımız laflarımızdan daha öndeyse bilin ki adım atmışız."

Hatip Dicle de Kürtçe bir teşekkür konuşması yaptı.

- Kongrenin sonuç bildirgesi

Kongre Sonuç Bildirgesi Hazırlık Komisyonu adına sonuç bildirgesini okuyan Ayhan Bilgen, Orta Doğu'da adı konulmamış bir 3. Dünya Savaşı durumunun yaşandığını ileri sürerek, yaşanan bu çatışmaların bölge halkların güvenlik ve geleceklerini tehdit etmekle kalmadığını, etnik, inanç ve kültürel soykırım gibi tarihsel hafızalardan silinmeyecek ağır sonuçlar doğurduğunu savundu.

Yaşanan çatışmaların bu savaşın birer örnekleri olduğu kaydeden Bilgen, DTK'nın bölgedeki gelişmeleri göz önünde bulundurarak hiç bir mazerete sığınmadan bir an önce ulusal kongrenin toplanma çağrısını yinelediğini ifade etti.

Geç de olsa oluşturulan sınırlı ulusal birlikle Irak Şam İslam Devleti'nin saldırılarının püskürtüldüğünü dile getiren Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rojava'da oluşturulan demokratik yönetim modelinin bölge halklarının özgür geleceği için bir çözüm seçeneği olarak gören kongremiz, halkları yerinden ederek değil, yaşadığı topraklarda öz yönetim modeliyle varlıklarını sürdürmelerini önemser. Bu gerçeklikten hareketle Şengal'in otonom statüye kavuşturularak, yerinden edilen Şengallilerin topraklarına geri dönmelerinin sağlanması için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır."

Bilgen, ayrıca "YPG ve HPG güçlerinin uluslar arası mekanizmalar tarafından halk savunma gücü olarak tanınmasını ve PKK'nın 'terör örgütleri' listesinden çıkartılmasını" zorunluluk olarak görüldüğünü de söyledi.

DTK\'nın 7. Olağan Genel Kongresi -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel DTK'nın 7. Olağan Genel Kongresi - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement