ANKARA(AA)- Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Hürrem Bodur, tıp dünyasının 30 yıldır üzerinde durduğu antibiyotik direnç sorununun önüne geçebilecek eylem planı oluşturulmaması halinde basit enfeksiyonların bile ölüme sebep olabileceği uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Bodur yaptığı yazılı açıklamada 13-19 Kasım'ın Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası,18 Kasım'ın ise Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü olarak ilan edildiğini hatırlattı.
Bu vesileyle antibiyotiklerin gereksiz kullanımının engellenmesini hedefleyen aktivitelerle, doğru antibiyotik kullanımının önemine dikkat çekildiğini belirten Bodur, Türkiye'de antibiyotiğin doğru kullanılması için yürütülen faaliyetler sonucu tüketimde bir azalma olsa da istenen seviyeye henüz erişilemediğini kaydetti.
"Her derde deva" inancıyla bilinçsizce ve aşırı kullanılan antibiyotikler nedeniyle mikroorganizmaların direnç geliştirdiğini vurgulayan Bodur, bu direnç nedeniyle bazı enfeksiyonların tedavi edilemez noktaya geldiğini ifade etti.
"Soğuk algınlığı, nezle ve gripte etkili değil"
"Antibiyotik öncesi çağa dönülmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalındığının" altını çizen Bodur, "Bu nedenle yürütülmekte olan eğitici ve farkındalıkla ilgili faaliyetlere ek olarak antibiyotiklerin doğru kullanılması ve enfeksiyon kontrol önlemleri bir arada ele alınmalıdır." önerisinde bulundu.
Bodur, antibiyotiklerin soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında değil sadece bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde etkili olduğuna işaret etti.
Antibiyotiklerin sadece insanlarda değil, tarım ve hayvancılık sektöründe de kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Bodur, bunun önlenebilmesi için sektörler ve disiplinlerarası iş birliği ve koordinasyona ihtiyaç olduğunu belirtti.
Antibiyotik direncinin halk sağlığı için "gizli tehdit" oluşturduğunu vurgulayan Bodur, şunları kaydetti:
"Tıp dünyasının son 30 yıldır üstünde durduğu 'Antibiyotik Direnç Sorunu'nun önüne geçecek küresel acil eylem planları oluşturulmazsa antibiyotik sonrası çağ kaçınılmaz hale gelecek, basit enfeksiyonlar bile ölüme sebep olabilecektir. Küresel bir halk sağlığı tehdidi olarak ele alınan antibiyotik direncini önlemek için bir an önce multi disipliner bir yaklaşımla 'Antibiyotiklerin Doğru Kullanılması ve Etkili Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Ulusal ve Küresel Eylem Planı' oluşturulup uygulamaya konulmalıdır."
Son Dakika › Güncel › Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?