Dünya Sigarasız Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Sigarasız Günü

Dünya Sigarasız Günü

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında, İzmir İl Tütün Kontrol Kurulu'nun çalışmaları hakkında bilgi verildi.

29.05.2013 13:58

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında, İzmir İl Tütün Kontrol Kurulu'nun çalışmaları hakkında bilgi verildi.

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doçent Doktor Mustafa Tözün, İl Tütün Kontrol Kurulu Müdürü Ogün Kılınç ve Vakkas Benli'nin katıldığı toplantıda, İzmir'de oluşturulan 20 sigara bıraktırma polikliniği sayesinde bir yıl boyunca sigara içmeyenlerin oranının yüzde 35 olduğu açıklandı. Toplantıda, sağlık müdürlüğü ekiplerince yapılan 37 bin 694 bin denetim sonunda 4 bin 80 ihlali tespit edildiği ve bin 939 kuruma ceza kesildiği belirtildi.

İLK DÖRT AYDA 7 BİN 700 KİŞİ SİGARA BIRAKMAK İÇİN BAŞVURDU

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü İl Tütün Kontrol Kurulu Müdürü Ogün Kılınç, sadece 2013'ün ilk dört ayında 7 bin 700 kişinin sigarayı bırakmak için kendilerine başvurduğunu, sigarayı bir yıl boyunca içmeyenlerin oranının

yüzde 35 oranında gerçekleştiğini söyledi.

Kılınç, İzmir'de şu an 20 sigara bırakma polikliniği olduğunu belirterek "Sigara bırakma oranı yüzde 35. Bir yıl içinde. Üç aylık rakamlar yüzde 75, altı aylık rakamlar

yüzde 50 oranında. 2013 yılında ilk dört ayda 7 bin 700 başvuru oldu. Tütün kontrol programımızla dünyaya örnek olduk" dedi.

ÖRNEK GÖSTERİLEN ÜLKELER ARASINDAYIZ

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doçent Doktor Mustafa Tözün de, Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) önderliğinde hazırlanan ve 173 ülkenin taraf olduğu Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni 2004 yılında imzaladığına dikkat çekerek, Türkiye'nin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması amacıyla başlatılan Ulusal Tütün Kontrol Programları sayesinde tüm dünyada örnek gösterilen ülkeler arasına girdiğini söyledi.

İZMİR'DE 260 KURUMA SİGARASIZ KURUM BELGESİ VERİLDİ

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Sağlık Müdür Yardımcısı Vakkas Benli, uyguladıkları Sigarasız Kurumlar Projesi ile 260 kuruma ulaştıklarını ve belge ile ödüllendirdiklerini dile getirdi.

BEŞ YILDA 137 BİN 694 DENETİM, 4 BİN 80 İHLAL

Benli, İzmir'de 2008 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen 137 bin 694 bin denetim sonunda 4 bin 80 ihlali tespit ettiklerini, bin 939 kuruma ceza kesildiğini açıklayarak, "İhlal oranı yüzde 2.96, ceza oranı ise sadece yüzde 1.4 olarak gerçekleşti. 2005 yılından Türkiye'nin ilk İl Tütün Kontrol Kurulu İzmir'de kuruldu. Birinci basamakta beş sigara bırakma polikliniği açık. Hazırladığımız yönergeyle Sigarasız Kurumlar projesi hazırladık. Kapalı alanlarda tütün mamüllerinin kullanılmasını yasakladı kurumlar. 260 kuruma ulaştık. Bu kurumların yüze yakını bizden Sigarasız Kurum Belgesi aldı" şeklinde bilgi verdi.

ETKİN DÜZENLEMELER SONUÇ GETİRDİ

Mustafa Çözüm de,

4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ve Tütün Kontrol Programları sayesinde sigarayı bırakanların sayısının her geçen gün arttığını belirtti. Çözüm, Türkiye'nin

hazırlanan Ulusal Tütün Kontrol programlarıyla tütün ürünlerinin zararlarından korunmak, yasal düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesiyle önemli adımlar atmış olup bu konuda etkin düzenlemelere ve uygulamalara sahip öncü ülkeler arasında yer aldığını anlattı.

Tütün kullanımının, tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu belirten Çözüm, sözlerini şöyle tamamladı: "Ülkemizde 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un hayata geçirilmesiyle birlikte, halk sağlığının korunması adına bu alanda olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Türkiye tütün kontrolü alanında yaptığı çalışmalarla tüm dünyada örnek gösterilmekte ve çok sayıda ülke tarafından incelenmektedir." - İZMİR

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement