Antalya'nın Finike İlçesi'nde yetişen 'Finike Portakalı', dalında kaldı. Kilosu 55 kuruşa ürettiği portakalı 25 kuruşa satamayan üretici, borçların ertelenmesi konusunda devletten yardım istedi.
Antalya'nın Finike İlçesi'nde yetişen ve dünya çapında üne sahip 'Finike Portakalı' bu yıl da üreticiyi üzdü. 10 bin ton dolayında Finike Portakalı, dalda kaldı. Coğrafi işaretli portakalın bu durumu hem üretici hem de satıcıyı isyan ettirdi. Geçen yıl kasım ayında düşürülen Rus uçağından sonra Rusya ile gerilen ilişkiler sonucunda portakal ihracatının da olmaması, üreticiyi mağdur etti.
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçoban, gelinen süreçte yaşanan sıkıntıları anlatırken en büyük etkenin Rusya ile ihracatın durması olduğunu söyledi. Çiftçinin borcunun en az 3 yıl faizsiz şekilde ertelenmesi gerektiğini kaydeden Sarıçoban, "Düşürülen Rus uçağından sonra ihracatın durmasıyla Adana ve Mersin bölgesindeki narenciye ürünleri iç piyasaya sürüldü. Bu da doğal olarak Finike Portakalı'nı etkiledi ve bizim portakalımız dalında kaldı" dedi.
TOPLAMA PARASI DEĞİL
Yıllık 1 kilogram portakal üretmenin çiftçiye maliyetinin 55 kuruş olduğunu söyleyen Sarıçoban, "Çiftçi 55 kuruşa ürettiği portakalı 25 kuruşa satamıyor. Portakal suyuna toplasa 5 kuruş. Bu da toplama parası bile değil. Ağacın üstündeki meyve gelecek yılki rekolteyi yarı yarıya etkileyecek. Çiftçinin borç ödeyecek durumu yok. Yetkililer sadece Ziraat Bankası değil tüm banka borçlarını faizsiz 3 yıl ertelemelidir" diye konuştu.
REKOLTEYİ ETKİLEYECEK
Portakalını satamayan üretici Feridun Aslan, zararlarının büyük olduğunu kaydederek çiftçinin perişan olduğunu söyledi. Yaklaşık 5 yıldır artan maliyetlerden dolayı çiftçinin kriz içinde olduğu söyleyen Aslan, "Perişan durumdayız, para kazanamıyoruz. Zarar ettiğimiz gibi toplanmayan meyveler nedeniyle ağaçlar da yorgun düşüyor ve çiçek açmıyor. Bu durum gelecek yılki rekolteyi de en az yarı yarıya etkileyecektir" dedi.
45 GÜNDÜR ZARARDA
Gelinen noktadaki en büyük sebeplerden birinin üretim planlamasının bulunmaması olduğunu söyleyen Subaşı Çiftliği Üretim ve Paketleme Tesisi sahibi Murat Subaşı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üretim planlaması yapması gerektiğini söyledi. Coğrafi özellikleri portakal yetiştirmeye uygun olmamasına rağmen dağa taşa portakal dikildiğine dikkati çeken Subaşı, "Finike'de veya ülkemizde üretim planlaması olmadığı için üretim fazlası var. Birde ihracat olmayınca sonuç kaçınılmaz oluyor. Portakalın dalında kalmasının en büyük sebeplerinden biri budur. Eskiden pamuk tarlası, incir tarlası olan Aydın, Köyceğiz gibi bölgelerde şimdi portakal tarlaları var" şeklinde konuştu.
Devletten beklentilerinin üreticiye destek yerine üreticinin ürettiği ürünlerinin satılacağı pazarların geliştirilmesi olduğunu belirten Subaşı, "Halkta yanlış bir algı var sebze meyve ucuz, bunu alan satan 5'e alıyor 25'e satıyor diye. Yok böyle bir şey. İşler tamamen durdu. Tam 45 gündür zarar ediyorum. Mal satamıyoruz" diye isyan etti.
- Antalya
Son Dakika › Güncel › Dünyaca Ünlü Finike Portakalı Dalında Kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?