Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, eğitimin dijital imkanlarla zenginleştirilmesi, kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılmasında pek çok ülkenin biraz geç kaldığını ancak Türkiye'nin takvimi, hedefleri ve netleşmiş politikasıyla bu alanda öncü olduğunu söyledi.
Avcı, bir otelde düzenlenen "Eğitim Bilişim Ağı (EBA) 2. Fen Deneyleri Video Yarışması Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, tecrübe edilmeyen bilginin teorik ve yüzeysel kalacağını, tecrübeyle sınanan bilginin ise kalıcı ve güvenilir hale geldiğini, fen bilimlerinde deneyin teorik bilginin sınanması için vazgeçilmez bir yöntem olduğunu belirtti.
Avcı, deneyin bir ders etkinliği olmasının yanı sıra sabrı, vazgeçmemeyi, sonuç alana kadar gayretleri sürdürmeyi öğreten özelliğine işaret etti.
Bütün teknolojik aygıtların temelinde tabiatı iyi gözlemlemekten elde edilen bilgilerin bulunduğunu, aygıtların çalışma prensiplerinin, yapılarının evren ve tabiatla uyum içinde olduğunu dile getiren Avcı, bilimin hem insanlığın faydasına çalıştığını hem de dünyayı yok edebilecek acımasızlıkta üretim yapabileceğini, savaşlara, tabiatın tahribine yol açabileceğini unutmamak gerektiğini vurguladı.
EBA'nın, öğretmenlerin elektronik içerik üretme süreçlerine katılmasıyla daha da zenginleşeceğini, dünyaya örnek olacağını aktaran Avcı, "Bütün dünya eğitim bakanlıklarının ve eğitim yöneticilerinin cevabını aradığı bir soru var, 'Öğretmenleri teknolojiyi derslerinde kullanmaya nasıl ikna edeceğiz? Onlara bunu nasıl alıştıracağız?' Büyük bir mutlulukla ifade etmek istiyorum, bizim bu konuda artık sorunumuz yok." şeklinde konuştu.
"Ülke olarak bu alanda öncüyüz"
Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"YEĞİTEK Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, hala devam eden e-içerik eğitim kurslarında öğretmenlerimizin gösterdiği performans bize gösteriyor ki bizim öğretmenlerimiz, elektronik ders içerikleri kullanmada ve hazırlamada büyük bir heves ve gayret içindeler. Anlaşılan o ki diğer ülkeler öğretmenleri teknolojiye alıştırmanın yollarını ararken bizim öğretmenlerimiz kendi ürettikleri e-içerikleri EBA üzerinden sunuyorlar, daha da fazlasını sunacaklar. Biz bu alanda da çok önemli mesafeler almaya başlamış bulunuyoruz.
Dijital dönüşümün eğitim ortamlarına uygulanmasında, eğitimin dijital imkanlarla zenginleştirilmesi, kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması konusunda pek çok ülkenin biraz geç kaldığını görüyoruz. Ama Türkiye için durum böyle değil. Bizim eğitim teknolojileri alanında, adı konmuş, takvimi, hedefleri, netleşmiş bir politikamız var. FATİH Projesi ile eğitim teknolojileri alanında biz süregelen bir gelişmeye başkaları tarafından tayin edilmiş bir sürece kıyısından dahil olmadık. Biz bugün ülke olarak bu alanda öncüyüz."
Avcı, FATİH Projesi sayesinde, cihazları işlevsel ve anlamlı kılacak içerikler konusunda bütün ülkeler tarafından yapılanların takip edildiğini söyledi. Elde edilen bu statüyü bilişim sektöründeki değişimin hızına ayak uydurarak devam ettireceklerini ifade eden Avcı, eğitim teknolojileri alanında merkez ülkelerden biri olma iddiasının sürdürüleceğini kaydetti.
Yarışmaya katılan öğretmenleri tebrik eden Bakan Avcı, programında değişiklik yaparak törene gelen Nobel Kimya ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'a da teşekkürlerini iletti.
"Bilim bir milletin varlığı için gerekli"
Nobel Kimya ödüllü Prof. Dr. Sancar da törende yaptığı konuşmada, bilim yapmanın bir milletin varlığı için önemli ve gerekli olduğunu belirtti.
Sancar, "Bilim yapmak, bunu gelecek nesillere aşılamak lazım. Bunu yapacak olanlar öğretmenlerimizdir. Öğretmenlik en kutsal meslektir. Ben hayata tekrar gelmiş olsaydım, öğretmen olmak isterdim." dedi.
Programdaki bütün öğretmenler ile kendisini yetiştiren öğretmenlere ve Milli Eğitim Bakanlığına teşekkür eden Sancar, öğretmenlerin ülkenin kalkınmasına katkı verdiğini, öğretmenler sayesinde bu seviyelere gelindiğini vurguladı. Sancar, öğretmenleri ve öğrencileri başarılarından dolayı kutladı.
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Ahmet Onur Ak da bu yıl yarışmada, 806 deney videosunun olduğunu söyledi. Ak, hedeflerinin, kullanılan maddeler itibarıyla yapılması zor deneyler de dahil olmak üzere müfredatta öngörülen bütün deneyleri video ve simülasyon ortamında dijital ortama aktarmak olduğunu anlattı.
Konuşmaların ardından Bakan Avcı, kimya, biyoloji, fizik ve fen bilimleri alanında ödüle layık görülen öğretmenlere hediyelerini takdim etti.
EBA Fen Deneyleri Video Yarışması'nın lise bölümü için yapılan değerlendirme sonucunda Prof. Dr. Aziz Sancar Özel Bilim Ödülü'nü, Adıyaman Altınşehir Anadolu Lisesi Kimya Öğretmeni Mustafa Gümüş Prof. Dr. Sancar'ın elinden aldı.
Daha sonra Bakan Avcı, Sancar'a hediye takdiminde bulundu. Avcı ve Sancar ödül alan öğretmenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Son Dakika › Güncel › Eba 2. Fen Deneyleri Video Yarışması Ödül Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?