METİN BOLAT - Konya'da doğuştan nadir görülen kemik iliğinin yetersizliği sendromu olan Ebrar'ın, yanak içi ve saç dokusundan örnek alınarak çıkarılan genetik haritasıyla kardeşi Berra dünyaya geldi. Ebrar'ın tedaviye olumlu yanıt vermesi ve ilik nakline ihtiyaç duymaması, ailesinin sevinç kaynağı oldu.
Anestezi teknisyeni 23 yaşındaki Şeyda ile 33 yaşındaki Yener Ceylan çiftinin 1,5 yıl önce dünyaya gelen ilk çocukları Ebrar'ın kan değerlerinin, doğumdan sonra düşük olduğu görüldü.
Sürekli kan transferi yapılan Ebrar'ın kemik iliğinin yeteri kadar çalışmadığı belirlenince ailesi, doktorların tavsiyesiyle kemik iliği nakli yapılabilmesi için doku uyumlu bir kardeş dünyaya getirmeye karar verdi.
Ceylan çifti, sağlığına kavuşmasını istedikleri kızlarına genetik uyumlu bir kardeş için Konya Novafertil Tüp Bebek Merkezi'ne başvurdu. Merkezin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Ali Sami Gürbüz'ün uyguladı genetik tüp bebek tedavisiyle ailenin, hastalıklı dokuları ayıklanmış genetik tüp bebek tedavisiyle 3 ay önce kızları Berra doğdu. Berra'nın dokularının, ablası Ebrar'a tam uyumlu olduğu tespit edildi.
Ailenin bu süreçte hasta olan kızları Ebrar, tedavilere olumlu yanıt verince kemik iliği nakline ihtiyaç kalmadı. İlerleyen dönemlerde nakil için Ebrar'ın ihtiyaç duyabileceği ihtimaline karşı Berra'nın tedavi amaçlı kordon kanı saklanıyor.
Çok zor günler geçirdiler
Şeyda Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının rahatsızlığı boyunca hem maddi hem manevi yönden çok etkilendiklerini söyledi.
Kızının rahatsızlığı ortaya çıktıktan sonra adeta büyük bir savaş verdiklerini dile getiren Ceylan, "Eşim sürekli araç kiraladı. Olumsuz hava şartlarında kızımı hastaneye götürmek için çok çaba sarf ettik. Ebrar'a yeterli kan verilmesi için mücadele ettik. Özel tahlillere para yetiştirmekte zorlandık. Ebrar'ı sürekli hastaneye götürdüğümüz için eşim işinden ayrıldı, şimdi işsiz" dedi.
Sürekli hastanede geçen bir süreç yaşadıklarını anlatan Ceylan, Ebrar'a doku uyumlu kardeş için ailelerinin desteğiyle genetik tüp bebek tedavisini yaptırabildiklerini kaydetti.
Adını Berra verdikleri kızları dünyaya geldiğinde kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini ifade eden Ceylan, şöyle devam etti:
"Büyük mutluluk yaşadım. O dönem, 'Ebrar'a bir şey olacak' düşüncesiyle çok sıkıntı yaşadım. Sürekli korku içindeydim. Yaşadıklarım gerçekten bir mucize gibi. Çok kolay şeyler yaşamadık ama kızımın tedaviye olumlu yanıt vermesi bizi oldukça mutlu etti. Şimdi tedbir amaçlı Berra'nın kordon kanını saklıyoruz. Tabi kordon kanını sakladığımız yere de para ödüyoruz. Çok sıkıntı yaşadık ancak başkaları sıkıntı yaşamasın. Bu tür hasta çocuğu olup zorunlu tüp bebek yaptıranlara gerekli maddi destek verilirse ailelerin yükü az da olsa hafifler. Gerçekten insanın çaresizlik içinde para bulamaması zor bir durum."
Genetik haritası çıkarıldı
Ailenin doktoru Ali Sami Gürbüz de çiftin hasta çocuklarına uyumlu bir kardeş dünyaya getirmek istedikleri için kendilerine başvurduğunu belirtti.
Ailenin, genetik tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olacaklarını öğrendiklerinde çok mutlu olduğunu anlatan Gürbüz, şöyle konuştu:
"Biz de bu mutluluğa ortak olduk. Ebrar'ın genetik taramasını yapmak hiç de kolay değildi. Sürekli kan alan bir çocuk olduğu için farklı bir yöntem denedik. Çocuğun saç teli ve yanak içerisinden örnek alıp, DNA eşleştirilmesi yapıldı. Anne, büyük kızı Ebrar'a kemik iliği tam uyumlu Berra'yı sağlıklı şekilde dünyaya getirdiğinde herkes mutlu oldu." - Konya
Son Dakika › Güncel › Ebrar'a 'Can' İçin Genetik Kardeşi Berra Doğdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?