Datça- Bozburun yarımadalarında geçimini sadece balıkçılıktan sağlayan kadınların sayısı 40'a kadar düştü.
Kadın balıkçıların sorunlarına çözüm üretmek üzere uygulamaya konan " Ege'nin Kadın Balıkçıları" Projesindeki ekip, Datça'da kadın balıkçıların sayısının her geçen yıl azalmasının nedenlerini masaya yatırdı.
Toplantıya, proje koordinatörü ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu, Proje yürütücüsü Esra Kartal, Proje Asistanı Melike Ayan ve Doğa Eğitmeni Hilal Çakır katıldı.
Burada konuşan Göncüoğlu, geçimini sadece balıkçılıkla sağlayan kadınların sayısının her geçen yıl azaldığını anlatarak, kadın balıkçıların, balıkçılık mesleğini gün geçtikçe zorlanarak yaptıklarını, buna da en büyük etkenin aşırı avcılık, yasa dışı avcılık olduğunu söylediğini aktardı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Dairesi yayınlarından olan Datça-Bozburun Yarımadası Balıkçılığının Sosyoekonomik Durumu Raporu'na dikkat çeken Göncüoğlu, Yarımadadaki balıkçıların geçimlerini sağlayabilmek için ya balıkçılık mesleğini bıraktıklarını ya da artı gelir kaynaklarını tercih ettiklerini belirtti.
Göncüoğlu, proje kapsamında 2015-2016 yılları arasında bu sorunların çözümü için kadın balıkçıların aktif katılımının desteklenmesi, kamu kurumları ve ilgili kurumlarla işbirliklerinin geliştirilmesi konularında çalışmalar yürütüldüğünü dile getirerek, böylece kadınların denizdeki emeğinin tanınması, denizden kopmamaları için artı gelir kaynakları üretilmesi ve genç neslin balıkçılığa ilgisinin arttırılması konularında çalışıldığını söyledi.
Göncüoğlu, tüm bunların, denizel biyoçeşitlilik ve balıkçılık ekonomisi konularında uzman akademisyenler, Yarımadadaki Su Ürünleri Kooperatifleri başta olmak üzere geniş bir ekip tarafında gerçekleştirildiğini belirtti.
Datça-Bozburun Yarımadalarının, kadın ve erkeğin eşit bilgi ve tecrübe donanımıyla geleneksel kıyı balıkçığını yaşattığı özel bir bölge olduğuna dikkati çeken Göncüoğlu, şöyle konuştu:
"Denizel biyoçeşitliliğin ve denizdeki kadın balıkçı sayısının azalması ülkemizdeki geleneksel kıyı balıkçılığının ve bunun getirdiği kültür için kaygı verici. Denizlerin ve kadın balıkçıların dahil olduğu geleneksel kıyı balıkçılığını yaşatmak için sürdürülebilir balıkçılık yönetiminin hayata geçirilmesi gerekiyor."
Son Dakika › Güncel › Ege'de Kadın Balıkçılar Azalıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?