Antalya'da yapılan Eğitim-Bir-Sen 32. Başkanlar Kurulu Toplantısı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.
Türkiye ve dünyadaki gelişmelerin değerlendirildiği toplantının açılışında konuşan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Ali Yalçın, birlik ve beraberliği sağlayacak adımları elinin tersiyle iterek silaha ve teröre sarılanlar nedeniyle ülkemizin bazı bölgelerinde terörle mücadele ekseninde devam eden çatışma ortamının bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini belirterek, "Bu çatışma ortamı nedeniyle okullar başta olmak üzere zarar gören kamu hizmeti sunulan yerler onarılmalı, öğrencilerin okullarına, öğretmenlerin görevlerinin başına dönmesi sağlanmalıdır. Eğitim-öğretime verilen zorunlu ara nedeniyle eğitim hakkından mahrum bırakılan öğrencilerimize psikolojik destekle birlikte telafi eğitimleri verilmelidir. Ancak TEOG ve yükseköğretime giriş sınavları gibi sınavlara girecek öğrenciler yönünden ilave destekleyici eğitimler sunulmalıdır" dedi.
Darbe ürünü kılık-kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesi konusunda yürüttükleri eylemin devam ettiğini söyleyen Yalçın, "Bedel ödemeden hak alınmaz. Bu konudaki kararlılığımız sürecek. Darbe kalıntısı kılık-kıyafet yönetmeliğini uygulamakta direnen mülki idare amirleriyle mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.
Mevcut sorunların çözümüne ilişkin görüş ve önerilerin görüşüldüğü, istişarelerin yapıldığı toplantının sonunda hazırlanan sonuç bildirisinde şu ifadelere yer verildi:
"19. Milli Eğitim Şürası'nda alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılması, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, ortaokulda hafızlık eğitimi alacak öğrenciler için ara verme süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılması ve ara verilen sürelerde öğrencilere dışarıdan sınav hakkı verilmesi, değerler eğitimine öğretim programlarında etkin bir şekilde sarmallık anlayışla yer verilmesi, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi, öğretmenlere 4 yıla bir yıpranma payı verilmesi, Osmanlı Türkçesi'nin Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde zorunlu, diğerler liselerde ise seçmeli ders olarak okutulması, ortaokullarda 5, 6 ve 7. sınıflarda birer saat rehberlik dersinin konulması gibi önemli kararlar alınmıştır. Şüra kararları ivedilikle hayata geçirilmelidir.
Eğitim, bütün bir milleti, ülkeyi ilgilendirmektedir. Bu anlamda, eğitim sisteminin temel sorunlarına çözüm aramak ve bulmak konusunda çaba harcanmalı, sonuç alıcı adımlar atılmalıdır. Çünkü temel meseleler çözülmediği takdirde, pansuman tedaviler mesabesinden öteye gitmeyen ve gitmeyecek olan önerilerin bizi asıl amaca götürmediği anlaşılmıştır.
Toplumun beklentilerine cevap veren, çocuklarımıza milli, manevi ve evrensel değerler ile çağın gerektirdiği bilgi ve becerileri, toplumsal sorumluluk, şahsiyet ve karakter kazandıracak özgün müfredatın geliştirilmesi için ilgili Bakanlık birimlerinden somut adımlar beklediğimizi; bu hususta talep beklemeksizin katkı sunacağımızı ifade ediyoruz. Öğretim programları geliştirilirken yurt dışından ithal programlar yerine milli, kültürel ve medeniyet değerlerimize uygun, özgün programlar, bunlara uyumlu müfredatlar geliştirilmeli, ders kitaplarında uygulanmaya konulmalıdır."
Yeni anayasa sürecine de vurgu yapılan sonuç bildirisinde, Yeni anayasa sürecini, sendikal hak ve özgürlüklerin anayasada en geniş biçimde yer almasının sağlanması ve örgütlenmenin önünde var olan engellerin ortadan kaldırılması noktasında önemli bir fırsat ve dönüm noktası olarak görüyoruz. Anayasada çalışma hayatını düzenleyen hükümlerin uluslararası hukuk kurallarını, ILO normlarını ve evrensel sendikal hakları içerecek şekilde yer almasını sağlamanın gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat darbelerinden sonra hazırlanan ve darbecilerin zihniyetini taşıyan hukuk sistemimiz ve mevzuatımız yeniden ele alınarak, darbe hukukuna ilişkin bütün izler silinmelidir. Antidemokratik süreçlerde ortaya çıkan mevzuatın ayıklanması işine bin an önce başlanmalıdır. Bütün mevzuat insan onuru merkezli, demokratik ilkeleri önceleyen bir anlayışla yeniden düzenlenmeli, Türkiye, darbe anayasasıyla yönetilme ve darbeci zihniyetin sinsi hükümlerinin yer aldığı mevzuatla yol alma ayıbından kurtarılmalıdır" denildi.
'Karma eğitim' dayatmasına son verilmesi gerektiği de belirtilen bildiride, "Eğitimin vatandaşa sunumuna dair temel tercihleri sınırlayan, demokratik eğitim hakkının önündeki 'karma eğitim' dayatmasına son verilmeli; 1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu'nda yer alan 'Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır' ibaresi değiştirilerek, yalnızca kızların, yalnızca erkeklerin ve kızlarla erkeklerin birlikte öğrenim gördüğü/göreceği eğitim kurumları bir seçenek olarak öğrencilere sunulmalıdır" ifadelerine yer verildi. - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Eğitim-bir-sen 32. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?