Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri tarafından yapılan bir araştırmada " Türkiye'deki Geleneksel Peynirlerin Kolesterol Düzeyleri ve Bazı Beslenme Parametreleri" konusu incelendi. Araştırmayı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Doç. Dr. Cem Karagözlü, Mühendis Dr. Oktay Yerlikaya, Araş. Gör. Aslı Akpınar, Doç. Dr. Gülfem Ünal, Öğretim Görevlisi Gülşah Ender, Prof. Dr. Harun R. Uysal, Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi'nden Doç. Dr. Bülent Ergönül yaptı.
Akademisyenlerin yaptığı araştırmalara göre Türkiye'de 200'e yakın yöresel peynir üretildiği ve 24 farklı bölgeden 29 çeşit toplam 50 adet peynirin laktik asit, kuru madde, yağ, tuz, serbest yağ asitleri, toplam protein, olgunlaşma indeksi, kolesterol ve enerji değerleri araştırıldı. En yüksek yağ oranı 130 gram ile Gravyer peynirinde belirlenirken en yüksek kolesterol miktarı 163,46 gram ile Dil peynirinde, en düşük kolesterol miktarı ise 18,35 gram ile Göçmen peynirinde belirlendi. Türkiye'deki farklı bölgelere göre peynir çeşitleri incelendiğinde İzmir Torbalı'da 2, Ödemiş'te 1 çeşit kaşar peyniri üretimi yapıldığı görüldü. Üretimin en çok yapıldığı il olan Çanakkale'de ise en çok orta sertlikte koyun sütünden yapılan Ezine peyniri bulunuyor.
Araştırmaya göre günümüzde Türkiye'de 190'dan fazla peynir çeşidi üretilerek tüketiliyor. Ayrıca hayvansal yağ protein ve kolesterolün temel kaynakları olarak bilinen peynirin geniş çaplı tüketilen bir mandıra üretimi olduğu belirlenirken, bunların bir çoğunun belirli coğrafi bölgelere ait geleneksel peynir çeşidi olduğu ve bazı peynir çeşitlerinin kolesterol içeriğinin bölgelere göre farklılık gösterdiği tespit edildi.
Kısıtlı imkanlarla edinilen bilgiye göre Türkiye'de üretilen peynirlerin kimyasal niteliği ve kolesterol değerlerinin Avrupa'da bulunan bazı peynir çeşitleriyle benzerlik gösterdiği ortaya çıktı.
Son Dakika › Güncel › En düşük kolesterol 'Göçmen Peyniri' nde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?