Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Gedik Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi'nin katılımıyla İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Süreyya Kumru merkezin amacını şu sözlerle anlattı:
"Öncelikli olarak hedefimiz,üniversitemizde okumakta olan engelli öğrencilerimizin taleplerine, soru ve sorunlarına birebir ilgi ile çözüm sağlamaktır. Engelli bireylerin "bağımsız yaşama" koşullarına erişme ve kent yaşamına katılabilmeleri için mimari, sosyal, eğitim-öğretim, politika geliştirme gibi alanlarda araştırma, proje geliştirme, toplum farkındalığını arttırma, engelli bireylerin aktif olarak iş yaşamına katılım sağlama, istihdam olanaklarının artmasına katkıda bulunma ve bu alanda gerçekleştirilecek her türlü faaliyetler için çalışmaktır. Bizim en önemli faaliyet alanlarımız toplum bilincini de bu konuda artırmak için farklı toplum kesimlerine eğitim, seminerler düzenlemektir" dedi.
İstanbul Üniversitesi "Engelsiz Bilgi Merkezi" Sorumlusu Mustafa Özyürek ise üniversitede engelli öğrencilere yönelik çalışmalarını şöyle anlattı:
"Biz engelli arkadaşlarımızın daha rahat okumaları için onların karşılaştıkları sorunları en aza indirmeye çalışıyor ve onların eğitimini kolaylaştıracak cihazlar temin ediyoruz. Bu cihazlar sayesinde bir metin kısa sürede sesli hale getirilebiliyor ya da bilgisayar ekranındaki metni printer tuşuna basarak kabartmalı olarak çıkartabiliyoruz. Ayak ve bilek mouse'su ,ortopedik engelli kullanıcılarımızın bileği ve ayağı ile bilgisayarı kontrol edebildiği cihazlar olarak, en önemli cihazlarımız arasındadır."
İstanbul Üniversitesi "Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü" Uzman Songül Altınsaçlı ise amaçlarının engelli öğrencilerin eğitimini kolaylaştırmak olduğunu vurgulayarak, "Bizim 150 engelli öğrencimiz var. Okulumuzu kazanan engelli öğrencilerimize nasıl bir okula geldiklerini ve burada eğitimlerini kolaylaştıracak neler olduğunu anlatabilmek için kendilerine kitapçıklar gönderiyoruz. Okula geldiklerinde başvuru formunu doldurtarak onlar hakkında genel bütün bilgileri alıyor ve danışman hocamıza yönlendiriyoruz. Gerekli olması halinde kendi istekleri doğrultusunda özel uygulamalar yapıyoruz" dedi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi İş Güvenlik Uzmanı Mine Cöbek; Engelli bireylerin doğal afetlerde, özellikle deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilgiler verdi.. Engelli kişinin karşılaşacağı sorunları en aza indirmek için deprem öncesi hazırlık çalışmalarından destek ağının oluşturulması, acil durum çantasının hazırlanması ve acil durum planlarının yapılması gerekliliği üzerinde durdu. Bu konuda katılımcı diğer üniversitelerle görüş alış verişi yapıldı. Mine Cöbek; Deprem sonrası bireyin engellilik durumuna uygun olarak panik yapmadan bina sorumluları ve destek elemanları tarafından acil çıkışları kullanarak toplanma alanına ulaşımın sağlanması ve yapılacak tahliye tatbikatları ile bu planın uygulanabilirliğinin araştırılması gerekir dedi.
Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hande Sart toplantıyı şu sözlerle noktaladı: "Üniversitelerin engelli birimlerinde çalışan personelin sık sık değiştirilmesinden dolayı uygulamada ciddi problemler yaşanılmaktadır. Bu görevde çalışan personelin yetkinliği ve bu göreve isteyerek gelmesi oldukça önemlidir. Eğitim hakkının tam garanti altına alınması için üniversite çalışanları engelli öğrencilerle iş birliği içinde çalışmalıdır."
Son Dakika › Güncel › Engelleri Kaldırmak İçin Buluştular - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?