Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Engelli Şube Müdürlüğü'nde yapılan basın açıklamasına Diyarbakır Engelliler Meclisi, Diyarbakır'da faaliyet yürüten Engelli Dernekleri temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli Şube Müdürlüğü çalışanları ve engelli yurttaşlar katıldı.
Engelliler adına yapılan basın açıklamasını okuyan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Engelliler Meclisi üyesi Kadri Topdemir, 3 Aralık'ın 1992 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak ilan edildiğini belirtti.
Bugün Türkiye'de nüfusun yüzde 13'ünün, yani yaklaşık 9 milyonun engellilerden oluştuğunu bildiren Topdemir, "Sosyal dezavantajın yüksek olduğu kentimizde ise yaklaşık 150 bin engelli bulunuyor. Bunlar ekonomik, sosyal, eğitim ve ulaşabilirlilik gibi sorunlardan dolayı zor şartlar altında yaşamını sürdürmektedir" dedi.
Yapacakları çeşitli etkinliklerle seslerini duyurmaya çalışacaklarını ifade eden Topdemir, görmeyen, duymayan ve işitmeyenlere var olduklarını göstermek için. Engelliliğin sadece bir gün olmadığını belirtmek için 3 Aralık gününde etkinlikler düzenleyeceklerini aktardı.
Genelde Ortadoğu coğrafyasında özelde Rojava, Şengal ve Filistin'de yaşanan savaşlardan ve mayınlardan kaynaklı engelliler kervanına yeni katılımlar devam ettiğini vurgulayan Topdemir, "Savaşların en büyük etkilerini, olumsuzluklarını yaşamın kendisinde engelliler yaşamaktadır" dedi.
Yaşadıkları ülkede, kentte mimari, ulaşım ve diğer nedenlerden dolayı engellilerin yaşadıkları sıkıntıların devam ettiğinin altını çizen Topdemir, "Engelliler toplumun ciddi bir dinamiği olmalarına rağmen, onlara yönelik olumsuz bakış açısından dolayı sorunlara, sadece küçük bir grubun yaşadığı sorun olarak bakılıyor. Bu sebeple çözüm noktasında gerekli adımlar sağlıklı bir şekilde yürütülmüyor. Dolayısıyla sonuçları da olumlu bir şekilde topluma yansımasını bulamıyor" şeklinde konuştu.
Şimdiye dek hükümetlerce çıkarılan genelge ve yönetmeliklerin sorunları çözmediğine değinen Topdemir, sorunların çözümü için engellilerin pozitif ayrımcılık kuralları çerçevesinde ele alınması gerektiğini ifade etti.
Engelliliğin önlenmesi, engellilerin haklarının gözetilmesi, engellilerin sorunlarının çözümü ile ilgilenmesi için Engelliler Bakanlığı kurulması gerektiğine işaret eden Topdemir, "Engelli nüfusu baz alındığı tam profesyonel bir yönetim anlayışı içersinde Engelli Bakanlığı kurulması soruna daha farklı yön verecektir" dedi.
Yerel yönetimlerce bugüne kadar yapılan çalışma anlayışının bir kenara bırakılması gerektiğini dile getiren Topdemir, "Sorunu yaşayan kesimi yani biz engellileri çalışmaların içine dahil edilmelidir. Biz daha iyisini yapabiliriz mantığının dışına çıkarak. Tam demokratik, katılımcı ve ulaşabilirlilik imkanları yaratılmalıdır. Bu yönde çalışmalara yön verilmesi yerel yönetimlerce yapılacak genel çalışmalarda dahi başarı oranını artırıcı ivme ve sinerji ile toplumsal yaşamda hayat bulacaktır" şeklinde konuştu.
Kent ölçeğinde 150 bin civarında engelli yurttaşın yaşadığının altını çizen Topdemir, tüm büyükşehir belediyelerinde Engelli Daire Başkanlığı'nın kurulması gerektiğini belirtti. Topdemir, "Böylelikle mimari, ekonomik, ulaşım ve ulaşabilirlilik alanlarında sağlıklı çalışmalar yaşam bulacaktır" dedi. Topdemir ayrıca, il ve ilçe belediyelerde kurulacak Engelli Şube Müdürlükleri ile aynı etkinin sağlanacağını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Engelli Bakanlığı ve Daire Başkanlıkları Kurulmalı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?