Başta AB ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok yerinde engellilerin daha iyi yaşam ve çalışma koşullarına kavuşması için 15 yıldan bu yana hizmet üreten Destek Teknoloji şimdi Türkiye'de… Şirketin kurucusu Andrea Kennedy, "Şirketler, engellilerin kendileri için taşıdığı potansiyelin farkında değil" diyor.
Engellilerin yaşam koşullarının düzeltilmesi denince akla ilk gelen kaldırım yüksekliği, toplu taşıma araçlarında karşılaşılan zorluklar oluyor.
Oysa engellilerin yaşam ve çalışma alanlarında yapılması gereken iyileştirmeler bunlardan çok daha geniş bir alanı kapsıyor. Binalardaki asansör genişliğinden kapı kollarına, kullanılan bilgisayar programlarından telefonlara kadar bir dizi iyileştirme gerektiren bu alanda uçtan uca çözümler üreten İngiliz Destek Teknoloji firması artık Türkiye'de de faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 15 yıldan bu yana dünya genelinde engellilerin daha kolay yaşam ve çalışma şartlarına kavuşması için projeler üreten, bunların uygulanmasında liderlik yapan Destek Teknoloji'nin kurucusu Andrea Kennedy, sosyal sorumluluk alanında yaptığı hizmetlerle İngiltere'nin öncü isimlerinden biri olarak gösteriliyor. Merkezi Cardiff'te bulunan Destek Teknoloji hem engellilere sahip oldukları potansiyeli kullanabilme hem de işverenlere bu iş gücünden yararlanma olanağı veriyor. Destek Teknoloji'nin birlikte çalıştığı kurumlar arasında BBC (British Broadcasting Company) ve İngiltere Kamu Hizmeti Bakanlığı da yer alıyor.
Müşterilerine sunduğu tüm mal ve hizmetler ile kullandıkları binaların engelli erişimine uygun hale getirilmesini üstlenen Destek Teknoloji, bu sayede şirketlerin uluslararası standartlara ulaşmasını sağlıyor.
Engellilerin eğitim alabilseler bile iş hayatına katılmakta güçlük yaşadığını ve bu zorlukların sanıldığının aksine sadece mimari ile sınırlı olmadığını ifade eden Kennedy, "Biz işyerlerine sağladığımız çözümlerle engelli müşterilerinin ya da çalışanlarının yaşadığı sorunlar ne olursa olsun, sizin onlara ulaşmanızı sağlamak için internet, web ürünleri ve yazılım çözümleri geliştiriyoruz. Ayrıca binaları denetliyoruz. Bu düzenlemeler sayesinde işletmeler bir yandan daha geniş bir pazara ulaşıyor, diğer yandan engellilere yönelik hizmetleriyle sosyal saygınlığa da sahip oluyor'' diyor
"Engelliye ulaşan Türk şirketler öne çıkacak"
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 12.29'unu oluşturan yaklaşık 8.5 milyon kişi fiziksel ya da zihinsel engelli. Kennedy, yaşam ve çalışma alanlarında iyileştirmeler içeren 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu'nun kamu ve özel kuruluşlara yükümlülükler getirdiğini hatırlatarak uygulama ve yapılabilecekler konusunda şunlara dikkat çekiyor:
· Türkiye sahip olduğu nüfus ve iş gücü ile olağanüstü bir potansiyele sahip. Ancak eğitimli iş gücünde engellilerin oranı çok az.
· Eğitim alabilseler dahi iş dünyasında kendilerine yer bulmaları güç oluyor.
· Deneyimlerimiz bize şunu gösteriyor; birçok şirket pazar potansiyelinin farkında değil ve engellileri bu potansiyelin dışında tutuyor. Oysa engellilerin ekonomik potansiyelleri çok yüksek ve bu dikkate alınmalı.
· Erişilebilirlik Türkiye'de yeni bir kavram olduğu için şirketler, bu tür ürün ve mekanlarla sektörde öne çıkma şansı da bulacak.
Andrea Kennedy, engellilerin üretim ve tüketim alanlarında ekonomiye katkısının göz ardı edilmemesi gereken bir büyüklükte olduğunu belirterek İngiltere'den şu örneği veriyor:
"Nüfusu yaklaşık 64 milyon olan İngiltere'de, 10 milyon civarındaki engelli kişinin yıllık harcama gücü 80 milyar pound üzerinde. Türkiye'de de şirketler engelli nüfusun üretim ve tüketim potansiyelinin farkına varırsa, ekonomik olarak büyük bir sıçrama yapmaları mümkün. Biz, hizmetlerimizle bunu sağlıyoruz."
Son Dakika › Güncel › Engelli Uyumu Konusunda Holdinglere Çözümler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?