Engellilere "Engel Olanlara" Ceza Geliyor - Son Dakika
Güncel

Engellilere "Engel Olanlara" Ceza Geliyor

Engellilere "Engel Olanlara" Ceza Geliyor

Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları, kapalı ve açık alanlarda engelliler için düzenleme yapmayanlara ceza vermeye başlayacak. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi: ...

28.11.2013 12:12

MERVE YILDIZALP -  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarının artık denetlemelere başlayacağını ve ceza kesme kararı alabileceğini belirterek, "Okullar ve hastaneler 2014 yılında önceliğimiz olacak, komisyonlar ilk izleme ve denetimlerini buralara yapacak" dedi.

Herkesin kullanımı için inşa edilen binaların, tüm açık ve kapalı alanların ve ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmelerini sağlamak üzere erişilebilirlik konusundaki izleme ve denetim mekanizması Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarınca yürütülecek.

Komisyonlar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapı, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları, benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerini, ayrıca yönetmelikte yer alan binalar, açık alanlar ve toplu taşıma araçları izleme ve denetleme formlarında yer alan sorular doğrultusunda denetleyecek.

Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarının nasıl çalışacağı, izleme ve denetleme faaliyetlerinin nasıl gerçekleştirileceğine dair ilk bilgilendirme toplantısının Ankara'da yapıldığını belirtti.

Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği kapsamında, her ilde takip ve denetlemeleri gerçekleştirecek "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları" kurulduğunu hatırlatan Çiftçi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, engelliler ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan komisyonların çalışmalarına bilgilendirme toplantısının ardından fiilen başlayacağını bildirdi.

Erişilebilirlik uygulamalarına çok önem verdiklerine dikkati çeken Çiftçi, uygulamada ceza kesmenin öncelikleri olmadığını, ilerlemeyi, dönüşüm gerçekleştirerek yapmak istediklerini ifade etti. Çiftçi, "Ancak erişilebilirlik uygulamalarını yerine getirmeyenlere yönetmelik gereği ceza kesilecek. Komisyonlar artık denetlemelere başlayacak ve ceza kararı alabilecek. Okullar ve hastaneler 2014 yılında önceliğimiz olacak, komisyonlar ilk izleme ve denetimlerini buralara yapacak" diye konuştu.

Çiftçi, komisyonlara vatandaşların da şikayetlerini iletebileceğini belirterek, şahsi başvuruların komisyon gündemine girebileceğini söyledi.

-"Binanın daha kapısından girilemiyorsa cezası daha yüksek olacak"

Komisyonların hem yerinde inceleme hem de önceden yapılmış incelemeler üzerinde değerlendirme yapabileceğini anlatan Çiftçi, dönüşümlerin bugüne kadar sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Yönetmelikte tanımlı uygulamaları yerine getirmeyenlere artık çok uzun ek süreler verilmeyeceğini vurgulayan Çiftçi, şunları kaydetti:

"Sadece iyi niyet olarak bir kaç haftalık süre veriliyor. Hala yerine getirilmemişse komisyon karar alıyor, il müdürlüklerimiz tutanağı hazırlayıp cezaları kesiyor. Cezalar değişiyor. Bin liradan 5 bin liraya, 5 bin liradan 25 bin liraya kadar farklı aralıklarla, işin önemine göre olacak. Biz öncelikleri belirledik. Mesela binanın daha kapısından girilemiyor olması çok büyük bir eksiklik, bunun ceza oranı daha fazla. Ama içeride ufak bir düzenleme eksikse bunun derecesi daha hafif."

Çiftçi, cezaları kapalı ve açık alanlar için ayrı ayrı belirlediklerini dile getirerek, "Açık alanlarda kesiksiz bir cadde bizim için bir bina gibi. Caddenin üstündeki küçük eksiklikler caddenin bütününe ceza getiriyor. Bu durumda da cadde hangi belediyeye bağlıysa ceza ona yazılıyor. Bunların hepsi bilgisayar ortamında objektif kriterlere bağlı olduğu ve eksikliklerin puanı tanımlı olduğu için karışıklığa sebep olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Tek komisyonun yeterli olmayacağı büyük şehirlerde, ikinci ve üçüncü komisyonların oluşturulmasıyla ilgili çalışmalara başlanacağını söyleyen Çiftçi, engellilerle ilgili sivil toplum kuruluşlarından gelen komisyon üyelerinin resmi olarak görevlendirilmeleri için de düzenleme yapacaklarını sözlerine ekledi.

Yaya geçitleri, kaldırımlar ve toplu taşıma araçları, engellilerin en çok sıkıntı yaşadıkları alanlar - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Engellilere 'Engel Olanlara' Ceza Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement