Engelsiz Yaşam Fuarı - Son Dakika
Güncel

Engelsiz Yaşam Fuarı

Engelsiz Yaşam Fuarı

Engelliler Haftası kapsamında, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin kendileri için gerekli olan ürün, teknoloji ve hizmetlere daha kolay ulaşmalarını sağlamak amacıyla düzelenen fuar, yarı...

07.12.2013 15:07

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, engellilerle ilgili düzenlemeleri içeren Meclis'teki yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından 2015'e kadar toplu taşıma araçlarının tamamının engellilerin kullanabileceği şekilde donatılacağını söyledi.

Engelliler Haftası kapsamında, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin kendileri için gerekli olan ürün, teknoloji ve hizmetlere daha kolay ulaşmalarını sağlamak amacıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen, engellilere özel ürün, teknoloji ya da hizmet sunan kuruluşların tek çatı altında toplandığı Engelsiz Yaşam Fuarı, yarın sona erecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve ilçe belediyelerinin desteklediği fuarı gezen Çiftçi, engellilerle ilgili yapılan yeni ürün ve hizmetleri tanıttı.

Çi, 2005'te çıkarılan engellilerle ilgili kanunun, toplu taşıma araçları da dahil olmak üzere bütün mekanların erişilebilir hale getirilmesini düzenlediğini ve verilen 7 yıllık sürenin geçtiğimiz yıl dolduğunu söyledi. Özellikle toplu taşımada, engellilerin erişimiyle ilgili örneklerin görülmediğini ifade eden Çiftçi, düzenlenen bu fuar kapsamında artık bu şekilde üretilen araçların da sergilendiğini anlattı.

Engelliler için Türkiye'de kullanılan özel araçların dışarıdan getirildiğini belirten Çiftçi, "Artık Türkiye'de yerli üretim, engellilerin erişebildiği minibüslerin olduğunu görüyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor" dedi. 15 yolcu koltuğu olan minibüslerde, tekerlekli sandalye kullanan bir engellinin, engelli rampasıyla çok rahat bir şekilde araca binebildiğini ifade eden Çiftçi, İstanbul'da yaklaşık 200 minibüsün bu şekilde hizmet verdiğini söyledi.

Meclis'te, mi de dahil bütün toplu taşıma araçlarının erişilebilir hale gelmesiyle ilgili yasa tasarısı olduğunu ifade eden Çiftçi, bu tasarının 2015'e kadar bütün toplu taşıma araçlarının engelliler için erişilebilir hale getirilmesini düzenlediğini kaydetti.

Maliyet 30 bin lira

Bu çalışmaları yaparken, minibüsçüler odası ve bu işin üreticileriyle tek tek görüştüklerini vurgulayan Çiftçi, "2015'i de makul, gerçekleşebilir bir süre olarak görüyoruz. 2015'ten sonra araçlar engelliler için erişilebilir hale gelecek. Tamamı engellinin de yaşlının da çok rahat kullanabileceği minibüsler olacak" şeklinde konuştu.

Engelliler için düzenlenen bir minibüs sıfırdan yapıldığında maliyetinin 30 bin lira kadar olduğunu belirten Çiftçi, ancak var olan minibüse bir aparat takıldığında sistemin çalışmasında sıkıntılar yaşanabildiğini, tekrar yenilemenin de maliyeti artırdığını anlattı. Çiftçi, üretimi sırasında araç engelliler için düzenlendiğinde verimliliğinin daha fazla olduğunu kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement