Erciş'te Öğretmenler Günü Buruk Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Erciş'te Öğretmenler Günü Buruk Kutlandı

Erciş\'te Öğretmenler Günü Buruk Kutlandı

Van'da 23 Ekim günü meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitiren 75 öğretmenden 64'ünün enkazdan cansız bedenlerinin çıkarıldığı Erciş'te 24 Kasım Öğretmenler Günü buruk kutlandı.

24.11.2011 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da 23 Ekim günü meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitiren 75 öğretmenden 64'ünün enkazdan cansız bedenlerinin çıkarıldığı Erciş'te 24 Kasım Öğretmenler Günü buruk kutlandı.

Erciş Kaymakamlık binası önünde Kaymakam Ramazan Fani, çok sayıda öğretmen ve yakınlarının katıldığı 24 Kasım Öğretmeler Günü kutlaması, kutlamadan daha çok anma toplantısıydı. Duygulu anların yaşandığı tören, İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Ardından Kaymakam Ramazan Fan, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Depremde çok sayıda meslektaşını kaybeden Erciş'teki öğretmenler, bu günü coşkulu kutlayamadı. Milli Eğitime bağlı 1870 öğretmenin görev yaptığı ilçe, depreme 60 kadrolu, 2 ücretli ve 2 emekli öğretmenini kurban verdi. Van'da şehit olan 11 öğretmen ile birlikte 75 öğretmenin yaşamını yitirdiği deprem bilançosu, öğretmenleri yasa boğdu. Kimisi okulların açılacağı 5 Aralık tarihine kadar başka şehirlere gitti, kimisi akrabalarının bahçesine kurduğu çadırlarda yaşamını sürdürüyor. Ortak noktaları ise depremi an ve an yaşayarak omuz omuza çalıştıkları öğretmen arkadaşlarını kaybetmeleri oldu.

Kaymakamlık önünde düzenlenen törene, Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürü Celalettin Bilik izinli olduğu için yerine İlçe Milli Eğitim Koordinatör Müdürü Ahmet Erdoğan protokol sırasında yerini aldı. Depremde ölen öğretmenlerin yakınlarının da katıldığı tören buruk geçti.

Kaymakam Ramazan Fani ve öğretmenler ve yakınları Erciş Mezarlığı'na giderek depremde ölen öğretmenlerin kabirlerini ziyaret etti. Öğretmen yakınları mezarları çiçeklerle süsledi. Müftülükten gelen imam, öğretmenlerin mezarlarını başında dua okudu. Erciş Kaymakamı Ramazan Fani de, mezarların başında dua etti. Buradaki anmada gelenlere bisküvi ve lokum dağıtıldı.

Erciş Mezarlığı'na gelerek dualar okuyan ölen öğretmenlerin yakınları, sarılarak birbirlerini teselli etmeye çalıştı.. Ağlamanın fayda getirmeyeceğini söyleyen bir öğretmen yakını, "Ağlamayın, dualar okuyun. Mezarların üzerine su dökün. Ağlamak şehitlerimizin kemiklerini sızlatır. Onlar için yapabileceğimiz en iyi şey, mezarları başında dua okumak" diye konuştu.

MİNİK ÖMER ÖĞRETMEN AMCASI İÇİN DUA ETTİ

Depremde öğretmen amcası Murat İşler'i kaybeden, 12 yaşındaki Ömer İşler mezarlıkta amcası için dua etti. Amcasının kabrinin başında göz yaşı döken İşler, "Amcamı çok seviyordum. Amcam öğretmendi. Deprem de enkaz altında kalarak şehit oldu. Amcam şu an cennette ve bizi izliyor. Onun için buraya geldim ve dua ediyorum" dedi.

ATAMA BEKLERKEN ENKAZ ALTINDA KALDI

Deprem sırasında hayatını kaybeden 30 yaşındaki Kenan Halifoğlu'nun, anne ve babası da mezarlığa geldi. Oğlunun atama beklediğini belirten gözü yaşlı baba Seracettin Halifoğlu, "Oğlum üniversiteyi yeni bitirdi. Atama bekliyordu. Deprem günü evimizde yakalandı. Evden kaçacağı sırada çöken yan binanın enkazı altında kalarak yaşama veda etti" dedi.

Genç öğretmen adayının annesi Fatma Halifoğlu, oğlunun mezarı başında dua okudu.

İL,BB(GG/ESM)

----------KUTU---------

Demet öğretmen çadırda yaşıyor

DAPREMDE Erciş'teki evleri yıkılan 23 yaşındaki öğretmen Demet Çetiner, akrabasının tek katlı müstakil evinin bahçesine kurduğu çadır da yaşıyor. Aslen Erciş'li olan Demet Çetiner, üniversite eğitimini Anadolu Üniversitesi Okul Öncesi Bölümü'nde tamamladığını söyledi. Erciş'in Deliçay Köyü'nde bulunan köy okulunda ana sınıfı öğretmenliği yapan Çetiner, yaşadıklarını anlatırken o günlere tekrar yaşadı.

Depreme evinde yakalandığını belirten Çetiner, "Duvarların yıkıldığına, evimizin çökmeye başladığına tanık oldum. Odamızın duvarı ayaklarımın üzerine düştü. Aşağı inmeye çalıştıkça bir adım ileri gidemediğimi hissettim. Olduğum yere yığılıp kaldım" dedi.

6 katlı binanın birinci katında oturmasına rağmen kapıya kadar ilerleyemediğini anlatan öğretmen Demet Çetiner, "Yaşadıklarım aklıma geldikçe gözüme uyku girmiyor. Saniyeler süren bir deprem insanların hayatını bu kadar hızlı değiştirebilir. Enkazın arasında kaldığım ve kurtarıldığım zamanı da asla unutamayacağım. Bana uzanan yardım eli halen gözümün önünde" dedi.

Depremin ardından akrabalarının evinin bahçesine kurdukları çadırda ailesi ile birlikte yaşamını sürdüren Çetiner'in çilesi bununla da sınırlı değil. Depremin ardından ücretli öğretmen olduğu için maaş alamadığını vurgulayan Çetiner, "Depremin yaralarını sarmaya çalışırken birde parasız kaldım. Ücretli öğretmen olduğum için okulların kapalı olduğu günler de maaş bizlere verilmiyor. Umarım devletimiz bizler içinde bi şeyler düşünür. İki yakın arkadaşımı depremde kaybettim. İkisi de ücretli öğretmendi. Evsiz kaldığım gibi birde parasız kalıyorum ailemin imkanları ile yaşıyorum" diye konuştu. - Van/ Erciş

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erciş'te Öğretmenler Günü Buruk Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement