Eroğlu: "Çözüm İçin, Mutabakata Varılacak ve Sonuç Getirecek Gerçek Bir Müzakere Süreci Gerekiyor" - Son Dakika
Güncel

Eroğlu: "Çözüm İçin, Mutabakata Varılacak ve Sonuç Getirecek Gerçek Bir Müzakere Süreci Gerekiyor"

Eroğlu: "Çözüm İçin, Mutabakata Varılacak ve Sonuç Getirecek Gerçek Bir Müzakere Süreci Gerekiyor"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüştükten sonra New York'taki Türkevi'nde bir basın toplantısı düzenlendi.

30.09.2012 05:09

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüştükten sonra New York'taki Türkevi'nde bir basın toplantısı düzenlendi. Eroğlu, adadaki mevcut durumun Kıbrıs Türk halkının yanı sıra, hem Kıbrıs'ın tümüne hem de bölgedeki istikrar ve güvene zarar verdiğini söyledi. Derviş Eroğlu,Kıbrıs'ta müzakere sürecinin, 'sonu gelmeyen ucu açık konuşmalarla' sürdürülemeyeceğini, çözümün böyle gelemeyeceğini belirterek, gerçek bir müzakere ve al-ver süreci gerektiğini, bunun mutabakata varılacak bir zaman dilimi içinde sonuç getirecek şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Eroğlu, New York'ta Türkevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs sorunundaki diğer aktörleri, üç garantörü; Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'yi de müzakere sürecine katmanın başarı şansını artıracağını vurguladı. BM Genel Sereteri ile, KKTC'ye uygulanan izolasyonlar konusunun özellikle ele alındığını belirten Eroğlu, bir önceki genel sekreterin bu konuda çağrı yaptığını ancak bunun BM Güvenlik Konseyi'nde veto edildiğine anımsattı ve Ban Ki Moon'a izolasyonların kaldırılması çağrısı yaptığını, genel sekreterden bu konuda somut çalışma istediklerini söyledi. Bu yönde atacağı bir adımın Rum kesimini Ada'da çözüm arayışı için 'motiveö edeceğini de belirterek, "Bunun dışında tabi müzakereler bir takvime bağlanmalı" şeklinde ifade etti.

Müzakere masasında çözümsüzlüğe yönelik tavır ve davranış içinde olan tarafın Rum kesimi olduğunu anlatan Eroğlu, "Dimitris Hristofyas kendisi bir çözüme inanmadı ki halkını bu konuda motive etsin. Bir daha seçimlerde aday olmayacağını açıkladığı gerekçesinde bunu ortaya koydu. Çözüm için insan önce kendi inanacak ki, bu yönde cidden çözüm yolları arayabilsin" diye konuştu. Ada'da iki tarafın kurmuş olduğu 'Güven Arttırıcı Önlemler Komitesi' çalışmalarında da Türkevi'nde yaptığı toplantıda değinen Eroğlu, "İki halk arasında yeniden güven tesisinin ettirilmesi için kurulan bu komitelerin çalışmaları başlamıştır. Komiteler Türk ve Rumlardan teşkil edilmiştir. Dolayısıyla güven arttırıcı sonuçlar alabileceğimize inanıyoruz" dedi. BAN Kİ MOON'A YENİ BİR ÖNERİ SUNDU

Geçen yılda Ada'daki doğal kaynakların kullanımı konusunda BM Genel Sekreteri'ne bir öneri veren KKTC tarafı bu sene de aynı yönde bir çalışmayı Ban Ki Moon'a sundu. Bu sene hazırlanan KKTC önerisinde Ada'nın doğal kaynakların varılacak bir anlaşma şartı ile Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınabileceği vurgusu dikkat çekiyor. Ancak bunun hayata geçebilmesi için Rumların kendileri ile bir anlaşmaya varma ön koşulunu içeriyor. Geçen yılki öneri teklifinde de yer alan diğer 3 madde ise özetle; BM tarafından Kıbrıs açıklarındaki hidrokarbon kaynaklarının kullanımına yönelik Rum ve Türk tarafların kuracağı ayrı iki teknik komiteye başkanlık etmesi salık veriliyor. Yine doğal kaynaklardan elde edilecek gelirin iki tarafa taksim oranının belirlenmesi ve bunun özel bir fonda tutulması tavsiye ediliyor. Öneri içinde iki tarafın tek taraflı olarak imzaladıkları uluslar arası antlaşmaları ve verdikleri ruhsatları konusunda iki tarafın karşılıklı rızasını almaları teklif ediliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Eroğlu: 'Çözüm İçin, Mutabakata Varılacak ve Sonuç Getirecek Gerçek Bir Müzakere Süreci Gerekiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement